Ραφαέλ Ναδάλ: Ο άνθρωπος που έγινε μεγαλύτερος από ένα ολόκληρο τουρνουά Grand Slam

Ο Ραφαέλ Ναδάλ γίνεται 36 ετών ανήμερα των ημιτελικών του Roland Garros, και θέλει να κάνει στον εαυτό του αλλά και στους φίλους του δώρο μία νίκη απέναντι στον Ζβέρεφ (στις 16:00 ώρα Ελλάδας). 

Όσα λόγια και να γράψει κανείς για τον Ραφαέλ Ναδάλ δε θα μπορέσουν ποτέ να αποτυπώσουν το μεγαλείο του. Καμία γλώσσα δεν είναι τόσο πλούσια για να δώσει σε κάποιον που δεν τον γνωρίζει να καταλάβει τι στα αλήθεια έχει πετύχει αυτός ο σπουδαίος αθλητής.

Ο άνθρωπος που έχει περάσει τόσους και τόσους τραυματισμούς στη ζωή του και έχει μάθει να «απολαμβάνει τον τρόπο που υποφέρει», γίνεται σήμερα 36 ετών. Στις 3 Ιουνίου του 1986 στη Μαγιόρκα γεννήθηκε ένας εκ των κορυφαίων τενιστών όλων των εποχών. Ένας αθλητής που κλήθηκε να μπει ανάχωμα στον «βασιλιά» Ρότζερ Φέντερερ, αφού δε θα μπορούσε κανένας άλλος να βάλει ρακέτα απέναντί του.

Ανήμερα των ημιτελικών του Roland Garros, αυτού του τουρνουά που έγινε το αγαπημένο του, πιστοποιώντας τη μεγαλύτερη κυριαρχία που έχουμε δει ποτέ σε οποιοδήποτε σπορ, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα επίπεδα του Καρέλιν. Με τον Τζόκοβιτς στον προημιτελικό η παράστασή τους ξεπέρασε το τένις, ήταν κάτι πολύ ανώτερο. Ο Ναδάλ δεν κέρδισε απλώς τον Νόλε πριν από δύο μέρες, αλλά κατέκτησε για 14η φορά στην καριέρα του το Roland Garros, απλά μένει να μάθουμε πλέον ποιος θα κρατήσει το τρόπαιο των σωματοφυλάκων το απόγευμα της Κυριακής.

Στον τόπο που δοξάστηκε, ο Ράφα θα βγει να δώσει άλλη μία παράσταση την ημέρα που γίνεται 36. Έξω από τις εγκαταστάσεις του Roland Garros υπάρχει το άγαλμά του, να θυμίζει σε όλους πως αυτός δεν είναι απλά ένας αθλητής, αλλά ο άνθρωπος που έγινε μεγαλύτερος από ένα Grand Slam. Οι 13 κατακτήσεις του είναι κάτι μοναδικό, πρωτοφανές, όμοιό του δε θα ξαναυπάρξει.

Μετά τη νίκη του επί του Τζόκοβιτς έφτασε στο 110-3 στα χωμάτινα κορτ του Παρισιού. Περισσότερες νίκες από οποιονδήποτε άλλον σε major τουρνουά και μία ασύλληπτη κυριαρχία στο χώμα. Ο άνθρωπος που κατέχει το ρεκόρ των 17 ετών παρουσίας στο Top-10 και είναι μόνος του στην κορυφή της κούρσας των major κατακτήσεων με 21 από τον περασμένο Φεβρουάριο, πρόλαβε προτού συμπληρώσει 36 Μάηδες να πετύχει κάτι αδιανόητο.

Ο Ναδάλ έχει ήδη κατακτήσει το Roland Garros του 2022, ασχέτως αν στο τέλος το κρατήσει στα χέρια του

Στο Παρίσι κατέκτησε έναν τίτλο από τον προημιτελικό. Σχήμα λόγου και υπερβολής αλλά αυτό έγινε απέναντι στον Τζόκοβιτς, με τον Ράφα να γιγαντώνει ακόμα περισσότερο το legacy του. Για αυτόν η νίκη επί του Σέρβου στον προημιτελικό είναι τίτλος, η αποθέωση από το Παριζιάνικο κοινό και η αναγνώριση του μεγαλείου του, που έρχεται όλο και σε μεγαλύτερες δόσεις καθόσον μεγαλώνει είναι κάτι που δεν κερδίζεται εύκολα και τον τοποθετεί όλο και πιο ψηλά στο μυαλό του κόσμου. Στις νίκες και τις επιτυχίες όλοι είναι δίπλα σου, αλλά ο Ράφα πλέον μπορεί να μην κερδίσει και να μην αλλάξει τίποτα. Όπως ο Πύρρος Δήμας που δεν έφτασε στο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά ένα ολόκληρο στάδιο τον αποθέωσε προτού ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου…

Παρόλα αυτά δεν έχει αίσθηση χιούμορ όσον αφορά τις ήττες, όπως δηλώνει. Το φλεγόμενο πάθος του δε σβήνει ούτε με τους συνεχόμενους τραυματσιμούς, παρόλο που τον φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από αυτό που τόσο αγαπάει. Τα δάκρυα μετά το τέλος του προχθεσινού προημιτελικού σα να πάγωσαν τον χρόνο. Το «σπασμένο» από το… γήρας πρόσωπό του έχει ήδη παραδοθεί σε αυτόν. Το μόνο που αντιστέκεται είναι η καρδιά του ταύρου, που βλέπει κόκκινο και παραμένει ατίθαση.

Το τένις είναι ο Φέντερερ, ο Ράφα μνημονεύεται ως κάτι άλλο

«Το κίνητρό μου είναι το αύριο, μία μέρα τη φορά» έλεγε στα νιάτα του, κάπου ανάμεσα στα παθιασμένα του «Vamos». Πλέον το αύριο μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ και το τέλος όλο και σφίγγει τον κλοιό γύρω του.

Για τον άνθρωπο που έπαιζε από τα 16 του κάθε πόντο σα να είναι ο τελευταίος του, τίποτα δε θα αλλάξει. Ο Φέντερερ είναι το τένις λένε. Ο Ράφα μπήκε αυτόματα στην άτυπη μονομαχία για τον «GOAT» αλλά δεν τον ένοιαζε. Γιατι; Επειδή κατάφερε να γίνει κάτι μεγαλύτερο από το τένις. Να μνημονεύεται ως ο σπουδαιότερος μαχητής σε οποιοδήποτε άθλημα.

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον έπαιζε ως το 2012, για να συνεχίσει να κερδίζει παρότι τα γόνατά του δεν άντεχαν. Ακόμα και όταν φύγει, οι χτύποι της καρδιάς του ταύρου θα ηχούν στο «Σατριέ». Μία καρδιά γεμάτη αγάπη για το άθλημα και ένα μυαλό που δεν μπορεί να διανοηθεί να δώσει εντολή για να σπάσει μία ρακέτα, ακριβώς όπως του έμαθε από μικρό ο θείος του. Ο Ράφα γίνεται 36 και το σκάφος του στα ανοιχτά του Μανακόρ τον καλεί ολοένα και περισσότερο. Μέχρι τότε ο κόσμος του τένις απλά… τραντάζεται από τις γεμάτες πάθος ιαχές του!

Feliz cumpleaños Rafael!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News