Ντιέγκο Σβάρτσμαν: Η εβραϊκή καταγωγή, ο προπάππους που γλίτωσε το ολοκαύτωμα και η απειλή για τον Τσιτσιπά

Ντιέγκο Σβάρτσμαν: Η Εβραϊκή καταγωγή, ο προπάππους που γλίτωσε το ολοκαύτωμα και η απειλή για τον Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο, από τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν σε μία «μάχη» για μία θέση στα ημιτελικά!

Η ιστορία του Ντιέγκο Σβάρτσμαν, αντιπάλου του Τσιτσιπά στον προημιτελικό του Μόντε Κάρλο φτάνει αρκετά χρόνια πίσω, με τον προπάππου του να γλιτώνει από το ολοκαύτωμα των Εβραίων και να φεύγει με βάρκα στην Αργεντινή.

Μόλις δύο παίκτες της πρώτης δεκάδας έχουν παραμείνει ζωντανοί στους «8», μετά τον… καταποντισμό των seeds του Μόντε Κάρλο. Ο ένας είναι ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ και ο έτερος φυσικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας τενίστας θα βρεθεί απέναντι στον Ντιέγκο Σβάρτσμαν, με στόχο την πρόκριση στην τετράδα του μοναδικού Masters που έχει καταφέρει να κατακτήσει στην καριέρα του, το 2021 κόντρα στον Ρούμπλεφ. Ο Σβάρτσμαν έρχεται ως ο τρίτος αντίπαλος στη φετινή πορεία του Τσιτσιπά στο χώμα, όντας σαφώς ανώτερος από τον Λάζλο Τζέρε, που ήταν πολύ πιο επικίνδυνος από τη βερσιόν «Φάμπιο Φονίνι 2022».

Για τον Αργεντινό η επιφάνεια του χώματος είναι κάτι σαν ευχή και κατάρα. Το παιχνίδι του βασίζεται αρκετά στην ταχύτητα κάλυψης του κορτ και τις άμυνες βαθιά από τη βασική γραμμή, έχοντας φτάσει μάλιστα ως τον ημιτελικό του Roland Garros προ διετίας, σταματώντας πάνω στον Ράφα Ναδάλ, που είναι και ο δήμιός του στο Παρίσι!

Ωστόσο αν δει κανείς το ποτήρι μισοάδειο, ο Σβάρτσμαν λόγω του ύψους του δυσκολεύεται αρκετά από την αναπήδηση που έχουν οι μπάλες στο χώμα, κάτι που ο Τσιτσιπάς μπορεί να αναδείξει στον μέγιστο βαθμό, αφού με το forehand του παράγει top-spin ανάλογο του Ισπανού θρύλου στο χώμα…

Ο προπάππους του Σβάρτσμαν γλίτωσε από το ολοκαύτωμα και έφυγε στην Αργεντινή

Στα γερμανικά το όνομά του σημαίνει ο μαύρος άνδρας και προφανώς καμία σχέση δεν έχει με το παρουσιαστικό του, ωστόσο αν ψάξει κανείς τις ρίζες του Σβάρτσμαν θα καταλάβει πως δεν είναι βέρος Αργεντίνος.

Ο ίδιος έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ιστορία της οικογένειάς του. Ο προπάππους του ήταν Εβραίος και οι Γερμανοί τον είχαν βάλει σε τρένο για να τον μεταφέρουν σε κάποιο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά το βαγόνι του ξεκόλλησε ως εκ θαύματος και εκείνος τράπηκε σε φυγή, μαζί με την οικογένειά του και ταξίδεψε στην Αργεντινή, μιλώντας μόνο εβραϊκά και χωρίς καμία γνώση της ισπανικής.

Ο μικρός Ντιέγκο βλέπει τους γονείς του, οι οποίοι είχαν κατάστημα με ρούχα και κοσμήματα, να καταστρέφονται οικονομικά στο κραχ της χώρας του και εν πολλοίς δεν μπορεί να παίξει τένις, αφού τα λεφτά δεν αρκούσαν. Ταξίδευε μόνο εντός Λατινικής Αμερικής και τις περισσότερες φορές έμενε με τη μητέρα του σε μονό κρεβάτι, για να ανταπεξέλθει οικονομικά τα πρώτα χρόνια.

Πλέον ο 29χρονος Αργεντίνος που βλέπει τον κόσμο από τα 170 εκατοστά, έχει φτάσει ως το Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης (πλέον στο 16), μετρώντας και τέσσερις τίτλους (τους τρεις στο χώμα) σε δέκα τελικούς.

Το «κλειδί» της πορείας του Τσιτσιπά είναι η αντοχή στο backhand

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παρουσιάζεται πολύ κυνικός και συγκεντρωμένος στα παιχνίδια του στο Μόντε Κάρλο μέχρι στιγμής. Σταθερός από το σερβίς του, προσπαθεί να βρει την ισορροπία του σε αυτά τα πρώτα ματς στο χώμα, με το forehand του να μπαίνει σταδιακά σε πλήρη λειτουργία.

Ωστόσο το κλειδί της επιτυχίας σε αυτήν την απρόβλεπτη φετινή clay season θα είναι το backhand του Στέφανου. Μένοντας στις cross court ανταλλαγές, το συγκεκριμένο χτύπημα θα σημαδευτεί, όπως έγινε και από τον Τζέρε και έδωσε αβίαστα λάθη. Ο Έλληνας τενίστας διαρκώς θέλει να παίρνει τις μπάλες στο forehand για να εκτελεί inside out/in, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι κανόνας.

Το backhand είναι αυτό που θα κρίνει το αν θα πετύχει μεγάλα πράγματα στη χωμάτινη επιφάνεια αφού πρέπει να παραμείνει σταθερό, χωρίς λάθη και να έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τον ρυθμό πηγαίνοντας στην ευθεία, κάτι που λόγω one handed είναι δύσκολο και αποτελεί τακτική πολλών παικτών (κυρίως του Ναδάλ) απέναντί του.

Ο Σβάρτσμαν είναι ένας τενίστας με καθαρά χτυπήματα στη διαγώνιο που μπορεί να του ασκήσει πίεση και να του βάλει το πιο σημαντικό τεστ της σεζόν. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί τρεις φορές στο παρελθόν, με τον Αργεντίνο να επικρατεί στις δύο, αλλά τον Τσιτσιπά να τον… διαλύει στο χώμα της Βαρκελώνης τον Απρίλιο του 2018, επικρατώντας 6-2, 6-1!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News