Μάριον Τζόουνς: Η κατάρρευση του μύθου των σπριντ - Πού ζει σήμερα και τι απέγινε το χρυσό των 100 μ. του Σίδνεϊ

Η Μάριον Τζόουνς είδε στα σχεδόν 14 χρόνια της παρουσίας της στα αθλητικά δρώμενα, και τις δύο όψεις του φεγγαριού. Τη φωτεινή μέχρι και το 2004 και τη σκοτεινή τα επόμενα τέσσερα χρόνια που σήμαναν την αποδόμηση του πιο διάσημου θηλυκού role model της περασμένης 20ετίας, αλλά και στην οικονομική καταστροφή της. 

Η Τζόουνς διακρίθηκε από πολύ μικρή ηλικία στον στίβο και στο μπάσκετ. Ο αθλητισμός ήταν μια διέξοδος για ένα κορίτσι που είδε τους γονείς της, μετανάστες από το Μπελίζ, να χωρίζουν όταν ήταν πολύ μικρή και τον πατριό της να πεθαίνει ξαφνικά πριν ή ίδια κλείσει τα 12 χρόνια της.

Από πρωταθλήτρια του NCAA στο μπάσκετ, χρυσή νικήτρια στο παγκόσμιο του στίβου

Όταν ήρθε η ώρα να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, οι προτάσεις έπεσαν βροχή. Αν και Καλιφορνέζα, διάλεξε το Νορθ Καρολάινα, το κολλέγιο που δόξασε ο Μάικλ Τζόρνταν. Μάλιστα, το 1994 κέρδισε τον τίτλο στο πρωτάθλημα μπάσκετ του NCAA, αλλά το 1996 κρέμασε τη φανέλα της για να αφοσιωθεί στον κλασικό αθλητισμό.

Το 1997 στην Αθήνα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, κέρδισε στα 100 μέτρα κι άλλο ένα χρυσό μετάλλιο με την ομάδα 4Χ100 μ.. Ήταν η αφετηρία μιας σχεδόν αήττητης πορείας που της απέφερε μετάλλια και εκατομμύρια δολάρια στους φανερούς και στους… κρυφούς λογαριασμούς της. Φανταστείτε ότι η ταρίφα για τη συμμετοχή της σε μίτινγκ ήταν 70.000-80.000 δολάρια.

Οι ντοπαρισμένοι σύζυγοι

Η μαγιά άρχισε να χαλάει το 2000, όταν ο τότε σύζυγός της Σι Τζέι Χάντερ, αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επικαλούμενος τραυματισμό, αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, είχε αποτύχει σε τέσσερις ελέγχους ντόπινγκ.

Ο Βίκτορ Κόντε της BALCO, ο οποίος προμήθευε το γκρουπ του κόουτς Τρέβορ Γκρέιαμ με συμπληρώματα, έριξε την ευθύνη σε χάπια σιδήρου που περιείχαν ναδρολόνη, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Από το ίδιο συμπλήρωμα είχαν βρεθεί θετικοί η Μέρλιν Ότι και ο Λίνφορντ Κρίστι.

Η ομοσπονδιακή έρευνα για την BALCO οδήγησε στην τιμωρία και του νέου συντρόφου της Τζόουνς, του Τιμ Μοντγκόμερι, επίσης για χρήση αναβολικών. Θα ακολουθούσε η σύλληψή του για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα αποδείχτηκε από την έρευνα του FBI ο ενεργός ρόλος που είχε ο προπονητής της Τρέβορ Γκρέιαμ στη υπόθεση BALCO, που είχε πάρει πια διεθνείς διαστάσεις και είχε αγγίξει και τον ελληνικό στίβο.

Τα μαντάτα από την Ιντιανάπολις – Η αρχή του τέλους

Η Τζόουνς έμοιαζε περικυκλωμένη, αλλά δεν είχε δώσει ποτέ θετικό δείγμα. Στις 23 Ιουνίου του 2006, σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, κι ενώ βρισκόταν στη Ζυρίχη για να αγωνιστεί στο περίφημο μίτινγκ της ελβετικής πόλης, ήρθε η είδηση από τις ΗΠΑ: η Αμερικανίδα σταρ των σπριντ είχε βρεθεί θετική στην ερυθροποιητίνη στο εθνικό πρωτάθλημα της Ιντιανάπολις. Αν και το Σεπτέμβριο το δεύτερο δείγμα ανακοινώθηκε ότι ήταν αρνητικό, είχε αρχίσει η κατάρρευση του ειδώλου.

Με την έρευνα για την BALCO να ολοκληρώνεται, η Τζόουνς παραδέχτηκε τον Οκτώβρη του 2007 ότι είχε πει ψέματα στους ομοσπονδιακούς αναφορικά με τη χρήση αναβολικών ουσιών, αλλά και για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Παραδέχτηκε ότι έπαιρνε αναβολικές ουσίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Η μέγιστη ποινή για τα αδικήματα που υπέπεσε ήταν 5 χρόνια. Τη «γλύτωσε» με εξάμηνη φυλάκιση την οποία εξέτισε από το Μάρτη έως το Σεπτέμβρη του 2008. Κλήθηκε να παραδώσει μετάλλια και πριμ που αποκόμισε παρανόμως. Καταστράφηκε αθλητικά και οικονομικά. To άστρο της έδυσε οριστικά.

Η μετά τη φυλάκιση πορεία της και το μετάλλιο του Σίδνεϊ

Η Τζόουνς, κατά το αμερικανικό «τυπικό», εξέδωσε βιβλία όπου εξιστορούσε την περιπέτειά της και μιλούσε σε κολέγια και ιδρύματα για το πώς πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά. Το 2012 έκανε μια προσπάθεια να επιστρέψει στο μπάσκετ και αγωνίστηκε στο WNBA με τους Τάλσα Σοκ.

Σήμερα, ζει στο Όστιν του Τέξας με τα τρία παιδιά της, Τιμ (γιος του Μοντγκόμερι), Αμίρ και Έβα-Μαρί και το σύζυγό της Ομπαντέλε Τόμπσον, επίσης πρώην σπρίντερ από τα Μπαρμπέιντος, που της συμπαραστάθηκε μετά το χωρισμό της με τον Μοντγκόμερι. Αυτός ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο στήριγμά της.

Η Τζόουνς έχει δική της επιχείρηση και δουλεύει ως γυμνάστρια στο Camp Gladiator.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marion Jones (@marionjonescg)

Μοναδικό κενό στο μύθο της Τζόουνς παραμένει αυτό το χρυσό που κατέκτησε το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ένα μετάλλιο που δικαιωματικά έπρεπε να περάσει στη δεύτερη εκείνου του τελικού, την Κατερίνα Θάνου.

Η ΔΟΕ αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να το δώσει στην Ελληνίδα. Αυτή είναι όμως μια άλλη ιστορία με… δράκους, συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News