Μαρίνα Φατέεβα: Την «έδιωξαν» οι Ρώσοι, την αγκάλιασαν οι Έλληνες, μας οδηγεί στην κορυφή

Μαρίνα Φατέεβα: Την «έδιωξαν» οι Ρώσοι, την αγκάλιασαν οι Έλληνες – Ο θρύλος της ρυθμικής γυμναστικής, ανσάμπλ

Είναι η Ομοσπονδιακή προπονήτρια, που μαζί με τα κορίτσια της πανηγύρισε μια τεράστια επιτυχία, ανάλογη της οποίας δεν είχε υπάρξει για την ελληνική ρυθμική γυμναστική εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Ο λόγος για την Μαρίνα Βασίλιεβνα Φατέεβα, την Ομοσπονδιακή προπονήτρια της ρυθμικής γυμναστικής. Αυτή που οδήγησε την Εθνική ανσάμπλ στο χρυσό μετάλλιο στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, στον Παγκόσμιο Κύπελλο της Σόφιας.

Η ελληνική ομάδα (Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Κορίνα Λυκάκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Μαριέτα Τοπολλάι) θριάμβευσε στον τελικό του αγωνίσματος με 24,100 βαθμούς και αναρριχήθηκε στην κορυφή του κόσμου, φτάνοντας σ’ ένα κατόρθωμα που παρέμενε απλησίαστο έπειτα από το 2003 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ορλεάνης.

Το νεανικό σύνολο της Μαρίνα Βασίλιεβνα Φατέεβα είχε ως μουσική υπόκρουση στο πρόγραμμά του μία μίξη κομματιών του βιολιστή Ίλια Κάλερ (“No.24 In a minor / The best of Paganini”) και το “They don’t care about us” του Μάικλ Τζάκσον σε ρεμίξ του Τόνι Μπράουν.

Από το Βόλγκογκραντ στην Αθήνα

Γεννημένη στο Βόλγκογκραντ -Τσαρίτσιν έως το 1925, Στάλινγκραντ επί Στάλιν- την πόλη που διασχίζει ο Βόλγας, θεωρείται θρύλος της ρυθμικής γυμναστικής αν και άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 12 ετών, σχετικά μεγάλη για το συγκεκριμένο άθλημα. Το 1977 αποφοίτησε από το τμήμα γυμναστικής του Κρατικού Ινστιτούτου του Βόλγκογκραντ. Μπήκε γρήγορα στην Εθνική ομάδα της τότε ΕΣΣΔ, δεν κατάφερε ως αθλήτρια πολλά, έγινε προπονήτρια και τα κατάφερε από αυτό το πόστο.

Μεταξύ των μαθητριών της ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1979 στις ασκήσεις με κορδέλα και απόλυτη πρωταθλήτρια της ΕΣΣΔ το 1980, Έλενα Τόμας καθώς και η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1983 στις ομαδικές ασκήσεις Τατιάνα Βοροτίντσεβα.

Το 1985, η Marina Vasilyevna έγινε επικεφαλής της ομάδας νέων της ΕΣΣΔ και το 1987 της εθνικής ομάδας, η οποία, υπό την ηγεσία της, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1989. Το 1992 διορίστηκε προπονήτρια της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής της Ρωσίας (ομαδικές ασκήσεις). Υπό την ηγεσία της, η ομάδα έχει κερδίσει επανειλημμένα χρυσά και ασημένια μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Όταν… απέτυχε στην Ατλάντα 

Κάποτε στο περιοδικό «Yo!» είχε πει: «Η Ελλάδα έχει τα πάντα. Εκτός από την πατρίδα…». Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η Μαρίνα μαζί με τον σύζυγό της Άνταμς και τον γιο του έχουν βρει τον παράδεισό τους. Μιλά άψογα ελληνικά -τα έμαθε από τις μαθήτριές της- και κάνει αυτό που αγαπά.

«Τότε ήταν… καθήκον μας να κερδίσουμε», είχε πει οκτώ χρόνια μετά την Ατλάντα: «Αλλά το λάθος ενός κοριτσιού είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούμε στην τρίτη θέση. Αν και όπως μάθαμε αργότερα, στην Ατλάντα γίνονταν παρασκηνιακά παιχνίδια καθώς ήθελαν να αφήσουν τη Ρωσία χωρίς μετάλλια. Φυσικά, ήμασταν τρομερά αναστατωμένοι».

Η συνεδρίαση στη Μόσχα

Δυστυχώς η μεγαλύτερη απογοήτευση την περίμενε όταν επέστρεψε στην πατρίδα της. Λίγες εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, κλήθηκε στη Μόσχα για μια συνεδρίαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ρυθμικής Γυμναστικής, με επικεφαλής την πρόεδρο Ελβίρα Αβέρκοβιτς. «Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον μου», έλεγε μετά. «Μου είπαν απλώς ότι το χάλκινο Ολυμπιακό μας μετάλλιο δεν άρεσε στους ηγέτες και θα έπρεπε να απομακρυνθώ από την εθνική ομάδα».

Η Μαρίνα Φατέεβα απολύθηκε, τα κορίτσια της πήγαν στο σπίτι της και έκλαιγαν και τότε ήρθε η πρόταση από την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1997, μετακόμισε στη χώρα μας και πλέον άρχισε να διαπρέπει και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να δείχνει το δρόμο προς την επιτυχία στα κορίτσια της.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News