Λευτέρης Αυγενάκης: «Υλοποιήσαμε τα 10 από τα 13 πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης στον αθλητισμό»

Στη μεγάλη πρόοδο του αγώνα για την καταπολέμηση κάθε είδους κακοποίησης και κακοδιοίκησης στον αθλητισμό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην Ημερίδα «Αθλητισμός και Κακοποίηση», που διοργανώθηκε στο Καυταντζόγλειο.

Στην πρόοδο του αγώνα για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των φαινομένων κάθε είδους κακοποίησης και κακοδιοίκησης στον αθλητισμό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην Ημερίδα «Αθλητισμός και Κακοποίηση», που διοργάνωσε η Επιτροπή Διοίκησης του Καυτανζογλείου Σταδίου.

«Εμείς δεν γυρίσαμε την πλάτη, απεναντίας αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα ευθέως, επιχειρώντας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Δεν πρέπει να σωπαίνει κανένας όταν υφίσταται ή  αντιλαμβάνεται την κακοποίηση γύρω του», τόνισε ο υφυπουργός, θυμίζοντας ότι το ελληνικό #Metoo ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 2021, όταν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού διοργανώθηκε η εκδήλωση «Σπάσε τη Σιωπή», στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το υπουργείο είχε ανακοινώσει σειρά 13 άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση των φαινομένων κακοποίησης και κακοδιαχείρισης στον αθλητισμό, κατόπιν συνεργασίας και διαλόγου με τη βάση της πυραμίδας του αθλητισμού, τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές και ο  υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι έχουν υλοποιηθεί τα 10 από τα 13 μέτρα:

Τα 10 μέτρα που υλοποιήθηκαν 

«1. Δημιουργήθηκε στη ΓΓΑ το Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk).

  1. Θωρακίσαμε την υποχρεωτική έκδοση κωδίκων Ακεραιότητας και Δεοντολογίας από κάθε Ομοσπονδία, με την πρόβλεψη ποινών στον πρόσφατο νόμο 4908/22.
  2. Ενεργοποιήσαμε το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), έναν σημαντικό πυλώνα στον τομέα της αθλητικής έρευνας και ιατρικής της άσκησης.
  3. Θεσπίσαμε την υποχρεωτική απασχόληση Συμβούλου Αθλητικής Ψυχολογίας σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες για την παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης στους αθλητές (νόμος 4908/2022).
  4. Δημιουργήσαμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (ν. 4809/2021).
  5. Ενισχύεται το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, δημιουργώντας συνθήκες τάξης, διαφάνειας και νομιμότητας στο αθλητικό οικοδόμημα.
  6. Θεσπίστηκε και τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Προπονητών.
  7. Διενέργεια επιτόπιων ελέγχων της χρηστής λειτουργίας των αθλητικών σωματείων από Κλιμάκια Ελέγχου Αθλητικών Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού (ν. 4809/2021).
  8. Αυξημένος συντελεστής βαρύτητας για θέματα καλής διακυβέρνησης αθλητικών Ομοσπονδιών στο σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις τους.
  9. «Έτρεξε» καμπάνια με βιντεομηνύματα για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι εκκρεμούν ακόμη και θα υλοποιηθούν συντομότατα και τα άλλα τρία μέτρα της δέσμης:

* Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης

* Αθλητικός Συνήγορος

* Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025

καταλήγοντας  ότι «θέλουμε να μιλάμε με αποτελέσματα και ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι να μένουμε σε ευχολόγια. Δίνουμε φωνή στους αθλητές μας, αφουγκραζόμαστε τους αδύναμους και ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος. Σφυρηλατούμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News