Κώστας Μπακογιάννης: Αυτές είναι οι συμβάσεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε τις συμβάσεις για το έργο της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο θα οδηγήσει στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε τις συμβάσεις για το έργο της Διπλής Ανάπλασης εξηγώντας αναλυτικά ποιοι είναι οι συμβαλλόμενοι στην κάθεμία, καθώς και τι προβλέπει η κάθεμία απ’ αυτές γι’ αυτούς.

Ακόμη, αναφέρθηκε τόσο στον προϋπολογισμό του έργου εξηγώντας αναλυτικά από που προέρχονται τα χρήματα, καθώς και στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κώστας Μπακογιάννης:

«Αυτά τα δύο χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλά κι όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Επαναφέραμε στην ατζέντα την Διπλή Ανάπλαση. Αυτή που παραμένει ένα άπιαστο όνειρο παρά τις πολλές εξαγγελίες εδώ και τόσα χρόνια. Στην Αλεξάνδρας, στην καρδιά της Αθήνας, θα αποκτήσουμε ένα πράσινο χώρο. Στον Βοτανικό μία σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση. Χθες ενημέρωσα γι’ αυτό τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ενόψει του κρίσιμου συμβουλίου της Τετάρτης, όπου θα τεθεί το θέμα αυτό προς ψήφιση. Αν είναι η Διπλή Ανάπλαση να έχει ένα χρώμα, να είναι το πράσινο, αυτό του περιβάλλοντος και του Παναθηναϊκού. Ένα μεγάλο ευχαριστό στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτη Μαλακατέ και στον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζο και τους συνεργάτες τους για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Η συνολική συμφωνία αποτελείται από δύο διμερείς και μία τριμερείς σύμβαση. Γι’ αυτό και χρείαστηκε τόσο καιρός δουλειάς.

Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, μουσείου και πάρκινγκ. Στον Βοτανικό η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων και πράσινων χώρων και άλλων δομών. Η περιοχή του Βοτανικού είναι υποβαθισμένη αυτή τη στιγμή. Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα αλλάξουν την όψη της περιοχής. Θα την βελτιώσουν τόσο πολεοδομικά όσο και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Το έργο είναι θωρακισμένο από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Η Διπλή Ανάπλαση είναι πρότζεκτ συνεργατικό. Η ΑΕΠ Ελαιώνα, ο Δήμος Αθηναίων, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Παναθηναϊκός ΑΟ συμμετέχουν σ’ αυτό. Η πρώτη συμφωνία μεταξύ Ερασιτέχνη και Δήμου, η δεύτερη μεταξύ ΠΑΕ και Δήμου και η τρίτη μεταξύ ΑΕΠ Ελαιώνα, Δήμου Αθηναίων και Παναθηναϊκού ΑΟ. Αυτές είναι σημαντικές γιατί δεσμεύουν όσους τις υπογράφουν να πραγματοποιήσουν αυτά που προβλέπονται.

Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου 40.000 θέσεων. Ο Δήμος Αθηναίων θα προβεί στην δημοπράτηση του έργου. Παραχωρεί για 99 χρόνια τις εκτάσεις για την δημιουργία του γηπέδου. Δεν περιλαμβάνονται όμως οι εμπορικές χρήσεις (εστιατόρια κλπ.). Ποσοστό 15% από εισιτήρια και διαφημιστικούς χώρους του γηπέδου στον Ερασιτέχνη για 49 έτη. Παρατείνεται με κοινή απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών Αθλητισμού. Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί την χρήση των εκτάσεων για την δημιουργία των εγκαστάσεων του Ερασιτέχνη και καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αφορά την κατεδάφιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων αφού χτιστεί πρώτα αυτές του Βοτανικού. Μετά ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να τις εγκαταλείψει. Η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετη ισχύ. Αθλητικό μουσείο, εντευκτήριο, χώρους αναψυχής και εστίας, καθώς και πάρκιγνκ. Απ’ το τελευταία ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει 15 θέσεις στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια.

Για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου. Ο Δήμος παραχωρεί τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του στον Παναθηναϊκό αντί ενός ποσού που προκύπτει από τα έσοδα της ομάδας απ’ αυτές. Έχει προβλεφθεί ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για τον Δήμο Αθηναίων, που είναι 270.000€ και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως. Το ελάχιστο έσοδο του Δήμου από τις σουίτες θα είναι 140.000 ευρώ. Ήτοι ο Δήμος θα εξασφαλίζει το ελάχιστο 410.000€ ετησίως.

Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την δημοπράτηση του έργου. Κατασκευάζουμε το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού. Μεγαλώνει η πόλη, μεγαλώνει και ο Παναθηναϊκός. Θα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Έως 40.000 θέσεις των θεατών, 1.300 στις σουίτες και επτά εμπορικές θέσεις. Εκεί θα μπορεί να παίζει και η Εθνική Ελλάδος.

Η τρίτη σύμβαση αφορά την δημιουργία των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Αυτές θα τις κατασκευάσει η ΑΕΠ Ελαιώνα. Ο Ερασιτέχνης θα πρέπει να συνεργάζεται με την ΑΕΠ και τους άλλους φορείς για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να προωθεί κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του. Έτσι, θα δημιουργηθούν υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαστάσεις στα πρότυπα που έχει θέσει ο Ερασιτέχνης.

Συνολικά έχουν δεσμευτεί για τον Ελαιώνα 140 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 97 εκ. είναι για έργα του Δήμου ενώ τα υπόλοιπα 43 εκ. για άλλα έργα. Συνολικά επενδυόνται στο έργο 267 εκ. ευρώ τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πόρους. Αυτή η επένδυση αναμένεται να φέρει επενδύσεις 470 εκ. ευρώ στην περιοχή. Το χρονοδιάγραμμά μας στοχεύει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου το 2026.

Όταν βγαίνουμε από τα καβούκια μας, όλοι κερδίσουμε. Είμαι περήφανος που ο Δήμος προσπαθεί να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Δεν είναι ώρα ακόμα για πανηγυρισμούς. Θα χρειαστεί ομαδική δουλειά με την μπάλα… χαμηλά. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Το ξέρω!».

Αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Δημάρχου στις ερωτήσεις του Τύπου:

Για το δέσιμο των οπαδών με την Λεωφόρο:

«Σε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν είναι ενοικιαστής. Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι διχασμένος. Προφανώς υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο για την Λεωφόρο. Αλλά εδώ μιλάμε για το αύριο. Και είμαι σίγουρος πως η ΓΣ θα το καταλάβει αυτό».

Για την κατεδάφιση της Λεωφόρου:

«Για να κατεφαδιστεί το Απόστολος Νικολαΐδης, θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να έχει πάρει τα κλειδιά για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται μεν άμεσα, αλλά έχει δεκαετή ισχύ».

Για το τι θα γίνει μετά τα 99 χρόνια με την ΠΑΕ: 

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τότε. Ούτε μπορώ να σχεδιάσω για τόσο μετά. Αυτό ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιουδήποτε. Γι’ αυτά τα 99 χρόνια όμως μπορούμε να εγγυηθούμε και να διασφαλίσουμε τον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη έδωσε μάχη για τα δικαιώματά του κάνοντας δύσκολες τις διαπραγματεύσεις και πολύ καλώς έκανε. Νομίζω όμως πως καταλήξαμε σε μία κατάσταση που είναι win-win. Κερδισμένη είναι και η πολιτεία και γι’ αυτό επενδύει χρήματα σ΄αυτό».

Για το σενάριο της μελλοντικής αποχώρησης της ΠΑΕ από το κατασκευασθέν γήπεδο:

«Με την υπάρχουσα σύμβαση η ΠΑΕ αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο και τον Ερασιτέχνη. Εάν φτάσουμε στην αποχώρηση, τότε θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων».

Για την περίπτωση μη κύρωσης της συμβάσεων:

«Είμαι απόλυτα σίγουρος πως τα μέλη της συνέλευσης του Ερασιτέχνη θα επιλέξουν το μέλλον του Παναθηναϊκού τόσο βασιζόμενοι στο μυαλό όσο και στην καρδιά».

Για την ολοκλήρωση του γηπέδου βάσει του χρονοδιαγραμμάτος:

«Το πρότζεκτ ουσιαστικά αποτελείται από τρία μεγάλα έργα που θα δουλεύονται ταυτόχρονα και αποτελούν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό. Εμείς διαμορφώνουμε αυτό το μηχανισμό αυτή τη στιγμή για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα και να διασφαλιστεί και η ποιότητα των έργων. Οι πόροι του ταμείου πρέπει να προωθηθούν άμεσα, άρα όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Όσον αφορά το γήπεδο υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες που διασφαλίζουν πως οι διαδικασίες θα γίνουν στην ώρα τους. Άλλωστε στην χώρα μας πλέον έχουμε εμπειρία από τέτοια έργα. Θα γίνει συνεργασία με σύμβουλο που σε συνεργασία με την υπηρεσία μας θα συντονίσει τα έργα».

Για την ιδιοκτησία του χώρου που θα προκύψει μετά την κατεδάφιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Λεωφόρο:

«Ιδιοκτήτες θα είναι οι πολίτες του Δήμου της Αθήνας».

Για την καθυστέρηση που έχει υπάρξει ήδη για την υπογραφή των συμβάσεων κλπ.:

«Ήταν μία δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση, αφού κάθε μέρος έδωσε μάχη να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές στο νομικό και στο θεσμικό πλαίσιο για να αισθανόμαστε μία ασφάλεια για το τελικό αποτέλεσμα. Το έργο αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και τεράστια φροντίδα μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια».

Για τα έξοδα συντήρησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη:

«Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Προφανώς η ΠΑΕ θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλος βάρος και μία μεγάλη ευθύνη».

Για την χωρητικότητα του γηπέδου:

«Λέμε έως 40.000 θέσεις. Αυτό σημαίνει από 38,5 χιλ. μέχρι και 40 χιλ. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβές νούμερο, επειδή τώρα ολοκληρώνεται η μελέτη από την οποία θα προκύψει η ακριβής χωρητικότητα του γηπέδου».

Για την μεταναστευτική δομή που υπάρχει:

«Έχω πάρει τις δεσμεύσεις μου από τον κύριο Μηταράκη πως η δομή θα κλείσει μέχρι το καλοκαίρι. Ο χώρος που βρίσκεται στην δομή ανήκει στον Δήμο Αθηναίων κι αυτός επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News