Κρίστοφερ Ριβ - Το δράμα του παράλυτου Σούπερμαν ξεκίνησε από την... Άννα Καρένινα και την ιππασία!

Κρίστοφερ Ριβ: Το δράμα του παράλυτου Σούπερμαν ξεκίνησε από την… Άννα Καρένινα και την ιππασία! | Σαν Σήμερα | Κινηματογράφος

Στα 43 του χρόνια ο Κρίστοφερ Ριβ αισθανόταν ότι είχε τον κόσμο στα χέρια του. Ήταν νέος, ωραίος, Super-επιτυχημένος, με μια υπέροχη σύζυγο και τρία παιδιά.

Σαν σήμερα, όμως στις 27 Μαΐου 1995, ένα απροσδόκητο γεγονός σε μια αθλητική εκδήλωση, η «κακιά στιγμή», όπως συνηθίζουμε να λέμε, του αφαίρεσε όλα όσα οι Μοίρες του είχαν χαρίσει απλόχερα.

Από το Broadway στον πλανήτη Κρύπτον

Απόγονος μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες της Αγγλίας, που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις αρχές του 17ου αιώνα, ο Ριβ έδειξε από μικρή ηλικία το πάθος του για το θέατρο. 

Στα 23 του, το 1975, κέρδισε τον πρώτο του ρόλο στο Broadway. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε η πρόταση που θα το αναδείκνυε σε σταρ του Χόλιγουντ: να ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη τον Superman. Ήταν η πρώτη υπερπαραγωγή που στηνόταν από τα μεγάλα στούντιο για τον ήρωα που δημιούργησαν από κοινού με το σκίτσο του ο Τζο Σούστερ και με τα κείμενά του ο Τζέρι Σίγκελ το 1938.

Το απίστευτα αρρενωπό και συνάμα γλυκό παρουσιαστικό του με τις τέλεια σμιλευμένες γωνίες, ταίριαξε ιδανικά με τον διπλό ρόλο του Καλ-Ελ από την Κρυπτονόπολις και του Κλαρκ Τζόζεφ Κεντ από το Σμόλβιλ και μετέπειτα την Μετρόπολις.

Ο Ριβ πρωταγωνίστησε στην πρώτη τριλογία (1978, 1980, 1983) και απογείωσε το ρόλο τόσο ώστε κανείς από τους προηγούμενους και μεταγενέστερους Superman δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του.

Οι προτάσεις για εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές διαδεχόντουσαν η μία την άλλη. Ο Ριβ αποδέχτηκε την πρόταση να πρωταγωνιστήσει στα γυρίσματα της προσαρμοσμένης για την τηλεόραση παραγωγή τους αριστουργήματος του Λέοντα Τολστόι, Άννα Καρένινα (1985).

Για να αποδώσει καλύτερα το ρόλο ξεκίνησε μαθήματα ιππασίας. Από μικρός ήταν αλλεργικός σε πολλές ουσίες, αλλά και στα άλογα! Αναγκάστηκε να παίρνει αντισταμινικά, αλλά σταδιακά την ξεπέρασε και ερωτεύτηκε το ιππικό τρίαθλο, το ολυμπιακό αγώνισμα που συνδυάζει υπερπήδηση εμποδίων, ιππική δεξιοτεχνία (ντρεσάζ) και αντοχή και υπερπήδηση φυσικών εμποδίων (cross country). Άρχισε να προπονείται εντατικά το 1989 και το 1994, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Η πόλη των Καταραμένων του Τζον Κάρπεντερ, αγόρασε τον 12ετή Eastern Express, τον οποίο φώναζε Buck.

Ο καταραμένος αγώνας

Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ είχε σκοπό να λάβει μέρος σε αγώνες προπονητικού επιπέδου στο Βερμόντ, για να μετρήσει αργότερα τις δυνάμεις τους στους εθνικούς προκριματικούς, ο προπονητής του τον προσκάλεσε να αγωνιστεί στο Κοινοπολιτειακό Πάρκο στο Κούλπεπερ της Βιρτζίνια.

Ο Ριβ ξεκίνησε πολύ καλά στο ντρεσάζ καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ 27 συμμετεχόντων. Ενόψει του cross country είχε μια ανησυχία για τα εμπόδια 16 και 17, ωστόσο ο Buck δυστρόπησε στο 3ο, ένα φράκτη ύψους ενός μέτρου στο σχήμα W. Ο Ριβ αιφνιδιάστηκε από το απότομο σταμάτημα, τα χέρια του μπλέχτηκαν στα γκέμια, που αποκολλήθηκαν από τη δύναμη μαζί με τη στομίδα και έπεσε με δύναμη με το κεφάλι στον φράχτη. Διέλυσε τους πρώτους δύο αυχενικούς σπονδύλους και η ανάσα του σταμάτησε.

Οι γιατροί έφτασαν στο σημείο περίπου τρία λεπτά αργότερα και τον επανέφεραν στη ζωή. Μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε παραλύσει από τον αυχένα και κάτω. Η πρώτη του σκέψη ήταν να αυτοκτονήσει, αλλά τον συγκράτησε η αγάπη της οικογένειάς του. 

Η μεγαλύτερη μάχη της ζωής του 

Προσπάθησε να παραμείνει δραστήριος με guest εμφανίσεις και περνώντας στο ρόλο του σκηνοθέτη, ενώ ξεκίνησε το Ίδρυμα Κρίστοφερ Ριβ με ειδικότητα στην έρευνα για την αντιμετώπιση της παράλυσης. Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του, ως πραγματικός Superman, για να αποκτήσουν οι τετραπληγικοί περισσότερα προνόμια στη ζωή τους.

Ο κλονισμένος και ευάλωτος οργανισμός που είχε από μικρός (τι ειρωνεία αλήθεια για τον κινηματογραφικά άτρωτο Superman), έφεραν πολλές επιπλοκές στην υγεία του. Μια σειρά από μολύνσεις προκάλεσε σήψη και ένα ισχυρό αντιβιοτικό που πήρε στις 9 Οκτωβρίου του 2004, τον οδήγησε σε κώμα. Πέθανε την επόμενη μέρα. Ήταν μόλις 52 ετών.

Η σύζυγός του Ντάνα έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 44 ετών από καρκίνο στους πνεύμονες, αν και δεν είχε βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News