Κόλιν Κάπερνικ: Ο σταρ του NFL που γονάτισε, τα θυσίασε όλα και είναι έτοιμος να σηκωθεί ξανά

Ένα από τα σημαντικότερα -αν τελικά γίνει- γεγονοτα για το NFL το 2022 θα είναι η επιστροφή του Κόλιν Κάπερνικ στην ενεργό δράση, με τον ίδιο να έχει θέσει ως στόχο την επανένταξή του σε ρόλο αναπληρωματικού quarterback.

«Πίστεψε σε κάτι ακόμα και αν χρειαστείς να θυσιάσεις τα πάντα για αυτό» ήταν το μότο της NIKE, όταν επέλεγε τον Κόλιν Κάπερνικ για πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της στην 30η επέτειο του «Just Do It».

Έναν χρόνο νωρίτερα ο quarterback των Φιλαδέλφεια 49ers έμεινε χωρίς ομάδα, με αφορμή την αντίδρασή του στον Εθνικό Ύμνο της Αμερικής. Ο Κάπερνικ ήταν ο πρώτοστάτης του «take a knee», της γνωστής πλέον σε όλους κίνησης, με τους αθλητές να γονατίζουν και να εναντιώνονται με αυτόν τον τρόπο σε φαινόμενα ρατσισμού.

Ο γνωστός quarterback με τη χαρακτηριστική αφάνα θέλησε να τοποθετηθεί με αυτόν τον τρόπο, απέναντι στις δολοφονίες των αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές διακρίσεις, κάτι που μετέπειτα του στοίχισε στην καριέρα του, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του μέσα στο 2022.

 

Ο πρώην σταρ των 49ers έχει να αγωνιστεί από το 2016 και μετράει πλέον 34 Μάηδες στην πλάτη του, ωστόσο προπονείται σκληρά για την επιστροφή του, με αρκετές ομάδες να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη θέση του αναπληρωματικού quarterback και τον πρώην προπονητή του Τζιμ Χάρμπο να τον πείθει, οδηγώντας τον προς αυτήν την απόφαση.

O Αμερικανός πλέον κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και θα ρίξει μερικές μπάλιές μπροστά σε αρκετούς σκάουτερ του NFL, στο ημίχρονο ενός αγώνα φούτμπολ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Τα έβαλε με τον Τραμπ και το NFL τον… πέταξε έξω

«Δεν μπορώ να δείξω υπερηφάνεια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μεινότητες. Δεν μπορώ να είμαι υπερήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων. Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει» τόνιζε ο ίδιος, με τη στάση του να εκνευρίζει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η μετοχή της NIKE παρουσιάζει τη μεγαλύτερή της ημερήσια πτώση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Κάπερνικ, αλλά η ίδια εταιρεία κερδίζει προβολή στα ΜΜΕ που φτάνει ως και τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο Κάπερνικ δημιουργεί κίνημα, παίκτες ανά τον κόσμο και όχι μόνο στον στενό κύκλο του NFL τον στηρίζουν. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θέλει να βάλει τέλος στη λογική του «shut up and dribble» και οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα, αναγκάζουν το NFL με νέους κανονισμούς, να απαγορεύουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου στο γήπεδο.

Η… σιωπηλή τιμωρία του σταρ των 49ers είναι να μην μπορεί να υπογράψει σε καμία ομάδα από τις 32 της λίγκας μετά το 2019. Ο ίδιος κερδίζει τη δικαστική «μάχη», ισχυριζόμενος πως του έβαλαν «στοπ» στην καριέρα του, ελέω της ακτιβιστικής του δράσης και των πολιτικών του πεποιθήσεων. Έναν χρόνο αργότερα, το 2020, ο κομισάριος του NFL, Ρότζερ Γκούντελ ενθάρρυνε τις ομάδες να τον υπογράψουν, αλλά η στάση του επικρίθηκε από πολλούς ως υποκριτική, αφού έψαχναν τρόπο πλέον να εντάξουν στο πρωτάθλημα πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της προσπάθειας του Κάπερνικ απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις, λόγω της στήριξής του από μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Πλέον είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή του θρυλικού Κόλιν Κάπερνικ, αφού οι ομάδες είναι πλέον θετικές προς αυτόν και ο πρώην starter του Super Bowl έχει πειστεί να υπηρετήσει τον ρόλο του αναπληρωματικό QB. Ο Κάπερνικ τα… θυσίασε όλα και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος, αφού ο ίδιος έχει πιστέψει στην επιστροφή του!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News