Κανέλο Αλβάρες: Better (not) call me Saul

Τόπος χαμένων ονείρων έγινε για τον Κανέλο Άλβαρες η «T-Mobile Arena» τα ξημερώματα της Κυριακής και ο στόχος να αποκτήσει τη θέση του Ρόι Τζόουνς τζούνιορ στους κορυφαίους pound for pound όλων των εποχών κονιορτοποιήθηκε από τον Ρώσο Ντμίτρι Μπίβολ, που κράτησε για λογαριασμό του τον τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή της WBA, για τη (super) light heavyweight. 

Ρόι Τζόουνς τζούνιορ… γιοκ. Στη ζυγαριά, πριν τον αγώνα του με τον Ντμίτρι Μπίβολ για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία των ελαφρών βαρέων βαρών, ο Σαούλ Κανέλο Άλβαρες έδειχνε πιο υγιής από ποτέ: λίγο πριν τα 79 κιλά και έτοιμος να πάρει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή σε άλλη μια κατηγορία. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Τάισον Φιούρι δεν διευθέτησε μόνο το να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο του στην WBC αλλά αποσύρθηκε αήττητος, για τον Μεξικανό η κατηγορία βαρέων βαρών ήταν ανοιχτή. Από τη στιγμή που θα περνούσε το εμπόδιο του Ντμίτρι Πίβολ, ο Κανέλο πήγε βουρ πάνω στον Ολεξάντρ Ούσικ, ενδεχομένως χωρίς καν να χρειαστεί να ανέβει τα πάρα πολλά κιλά.

Ο Ουκρανός, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη σε όλες τις κατηγορίες πλην της WBC, πιθανότατα δεν θα διακινδύνευε μία αναμέτρηση με τον Φιούρι. Ακόμα κι αν ο Ούσικ ήθελε τον Φιούρι για αντίπαλο, ο Άγγλος δεν θα γυρνούσε στο ρινγκ για μια αναμέτρηση που δεν θα έπειθε τους χορηγούς να επενδύσουν και τους φίλους του μποξ να πληρώσουν το pay per view. Ούτως ή άλλως, ο «βασιλιάς των γύφτων μάλλον θα συνεχίσει με το δυναμίτη της UFC, Φράνσις Ενγκάνου, σε έναν αγώνα που έπεσε ως δόλωμα μόλις ο Φιούρι νίκησε άνετα τον Ντίλιαν Γουάιτ, αλλά που δεν αποκλείεται, εν τέλει, να γίνει, αν και εφόσον, και σε αυτήν την περίπτωση, διαβλεφθεί ότι ο αγώνας ενός αθλητή των Mixed Martial Arts με έναν πυγμάχο θα έχει καλό κέρδος. Ο Ούσικ, από τη μεριά του, θα έπρεπε να πέσει στα κιλά του, κάτι που στατιστικά είναι επικίνδυνο για έναν πυγμάχο, και ο Άλβαρες να ανέβει στα δικά του, προκειμένου να βρεθούν στην cruiserweight, δηλαδή ένα βήμα πριν τη μεγαλύτερη κατηγορία.

Ο Κανέλο, εν πάση περιπτώσει, καλόβλεπε το δέλεαρ της βαρέων βαρών, διότι το προκείμενο είναι η μυθολογία. Μόνο ένας πυγμάχος στην Ιστορία ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερη κατηγορία και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο της βαρέων βαρών, ο υπέροχος αρτίστας Ρόι Τζόουνς τζούνιορ. Είχε ξεκινήσει από τη μεσαίων βαρών, πήρε τη super middleweight, πέρασε νικηφόρα την ελαφρών βαρέων βαρών και την cruiserweight και, ευνοούμενος από τις συνθήκες, αντιμετώπισε έναν αδύναμο, τότε, παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Τζον Ρουίζ. Την 1η Μαρτίου του 2003, στο «Thomas & Marck Center» του Λας Βέγκας, ο Ρόι Τζόουνς τζούνιορ έκανε ό,τι δεν είχε συμβεί έως τότε και ό,τι δεν έχει επιχειρηθεί με 18 χρόνια πεπερασμένα. Ο Κανέλο είχε όνειρο να το καταφέρει, ξεκινώντας από πιο χαμηλά, δηλαδή τη welterweight και περνώντας την ελαφρών μεσαίων βαρών πριν πάει στα μεσαία βάρη.

Αλλά τώρα πρέπει να βάλει χειρόφρενο. Η ήττα του από τον πρωταθλητή της ελαφρών βαρέων βαρών από το 2017, Ντμίτρι Μπίβολ, ήταν τροχοπέδη.

 

Όχι… ακριβής Μεξικανός

Ο Κανέλο δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε Μεξικανός. Στους ρέκτες της πυγμαχίας ανά τον κόσμο δεν αρέσει πρωτίστως η… εθνικότητά του σε συνδυασμό με την όψη του. Δεν έχει το πολεμικό στοιχείο που περιμένει κάποιος από αυτόν. Στην ήττα του από τον Μπίβολ, ο Άλβαρες ήταν πολύ κοντά στο σκορ και μάλιστα έγινε κάτι σπάνιο: και οι τρεις κριτές έδειξαν 115-113 στις κάρτες τους. Βεβαίως, αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι ότι έδωσαν στον Μεξικανό τους τέσσερις πρώτους γύρους, αν και, όπως είπε ο Τζέικ Πολ, αδελφός του Λόγκαν και επίσης καλτ μορφή στις Ηνωμένες Πολιτείες, «αυτός είναι ο λόγος που η βαθμολόγηση στο μποξ πρέπει να αλλάξει». Το στατιστικό σε αυτούς τους πρώτους γύρους ήταν εκατόμβη για τον πρώτο και μόνο αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο πρωταθλητή της super middleweight, διότι σε όλους είχε συνολικά λιγότερες, περισσότερες άστοχες και λιγότερες εύστοχες γροθιές από τον αντίπαλό του. Ο Τζέικ Πολ, μάλιστα, είπε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κανέλο σε τρία χρόνια -και όταν ρωτήθηκε, τόνισε ότι μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά.

Το αγαπημένο παιδί του δικτύου DAZN έκανε ένα βήμα πίσω. Αν θα επιμείνει για τη ρεβάνς με τον Ρώσο, μετά την πρώτη κρυάδα, ώστε να παραμείνει σε τροχιά να διεκδικήσει το όνειρό του και να παραμείνει στην τροχιά ώστε να διεκδικήσει τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη, ουδόλως αποκλείεται. Ο Μπίβολ, ούτως ή άλλως, όμως, ανάμεσα στους δύο ήταν ο μόνος αήττητος.

Ο Κανέλο έχει κάνει τη δική του ήττα νεαρός, στις 14 Σεπτεμβρίου 2013, από τον Φλόιντ Μέιγουεδερ. Αλλά αυτό δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για τους επαΐοντες. Διότι τόσο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2017, στην «T-Mobile Arena» της Νεβάδα όσο και στις 15 Σεπτεμβρίου του 2018 στο ίδιο ρινγκ, θα διαρρήξουν τα ιμάτιά τους ότι ο Άλβαρες ηττήθηκε από τον Καζάκο Γκενάντι Γκολόβκιν. Και μάλιστα περισσότερο στο δεύτερο αγώνα, που οι κριτές έδωσαν στον Μεξικανό τη νίκη, και όχι στον πρώτο, που η ισοπαλία «έλυσε» τις διαφορές των δύο πυγμάχων και προλείανε το έδαφος για τη ρεβάνς.  

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News