Καλλιτεχνική Κολύμβηση: Οι Ελληνίδες γοργόνες έτοιμες για το «μπαμ»

Γνωστά και νεότερα πρόσωπα, πανύψηλα κορίτσια γεμάτη χάρη, ομορφιά και ταλέντο. Και δίπλα τους ένα δυνατό τεχνικό τιμ, που θα προσπαθήσει να τις οδηγήσει πολύ ψηλά, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Αυτή είναι η νέα, ανανεωμένη κατά 50% σε σχέση με το Τόκιο, εθνική ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Ένα άθλημα που στο παρελθόν ήταν γνωστό ως συγχρονισμένη και πλέον είναι ανοιχτό και στην ανδρική συμμετοχή!

Με την Εβελίνα Παπάζογλου να επιλέγει να γυρίσει σελίδα στη ζωή της, η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι πλέον μόνη της στην άτυπη αρχηγία της ομάδας μας, που ετοιμάζεται να μας εκπροσωπήσει στον FINA World Series Super Final, μια «ακόμα μεγάλη διεθνή διοργάνωση που φιλοξενεί η χώρα μας», όπως ανέφερε στη media day, ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος.

Ομαδικό τέλος για την Πλατανιώτη

Η Πλατανιώτη θα αγωνιστεί στο σόλο, αλλά και στο ντουέτο με παρτενέρ πια την επίσης έμπειρη Σοφία Μαλκογεώργου (επέστρεψε στην εθνική ομάδα ύστερα από τρία χρόνια απουσίας λόγω σπουδών), αλλά όχι στο ομαδικό.

«Είμαι από το 2007 στην εθνική ομάδα. Ζήτησα από τις προπονήτριές μου να ξεκουραστώ από το ομαδικό. Υπάρχει υλικό για να δουλευτεί, έχουμε ταλαντούχα κορίτσια, αρκεί να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Πέρασα μια μεγάλη περιπέτεια στο Τόκιο, αγωνίστηκα μένοντας δέκα μέρες εκτός προπονήσεων, είδα πόσο δυνατή ήμουν. Δεν έχει σημασία που προκριθήκαμε, αλλά (σ.σ.: λόγω κρουσμάτων covid-19) δεν αγωνιστήκαμε στον τελικό. Αισθάνομαι ευγνώμων γι’ αυτήν την εμπειρία γιατί είδα ποιοι είναι αληθινοί μου φίλοι.

Έχω λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, θα επιδιώξω να πάω και στο Παρίσι, επειδή το θέλω, όχι για τη χαμένη ευκαιρία του Τόκιο. Δεν θέλω να μιλάω για θέσεις και βαθμούς. Μόνο να δώσω το 100% των δυνάμεών μου», μας λέει η 27χρονη πρωταθλήτρια.

Μαλκογέωργου η αντι-Παπάζογλου

Η νέα παρτενέρ της Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου ολοκλήρωσε τις σπουδές τις στα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά του Πανεπιστημίου Πειραιά και φόρεσε και πάλι τη φόρμα με το εθνόσημο, μετέχοντας και στο ομαδικό για το οποίο μας είπε: 

«Θα παρουσιάσουμε τη χορογραφία με θέμα τον Ίκαρο, που είχαμε ετοιμάσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε επενδύσει στη δυσκολία και στα ανεβάσματα, στοιχεία που δεν έχουν άλλες χώρες.

Είμαστε καλές φίλες με την Ευαγγελία και ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας».

Στο ομαδικό αγωνίζεται και η έμπειρη Μαρία Αλζιγκούζη, που ήταν στέλεχος και στην ομάδα του Τόκιο. 

«Το highlight είναι το αγώνισμα που θέλουμε και μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι θα αγωνιστούμε στο ΟΑΚΑ, στον χώρο που προπονούμαστε καθημερινά».

Στόχος το highlight

Το highlight είναι το αγώνισμα που μπήκε στο πρόγραμμα πριν από μόλις τέσσερα χρόνια και θα αντικαταστήσει το κόμπο. Είναι ιδιαίτερο θεαματικό και θα είναι όντως το… highlight των αγώνων. Η αρχηγός της ομάδας, Ζωή Αγραφιώτη, ένα πανύψηλο (1.80 μ.) κορίτσι μάς δίνει τις λεπτομέρειες:

«Είναι ένα πρόγραμμα που εκτελούν 10 αθλήτριες και βασίζεται στα πετάγματα, Νομίζω ότι μας ταιριάζει πολύ, το «έχουμε». Η Σοφία κάνει τα ψηλά πετάγματα και Λυδία Παπαναστασίου αυτά με μεγαλύτερη ευλυγισία. Είμαστε δεμένες σαν ομάδα.

Έχουμε γράψει τη δική μας μουσική (το Unstoppable spirit) και η χορογραφία έχει βγει από όλες μας, είναι κάτι πολύ δικό μας».

Οι πορτές της Εθνικής είναι ανοιχτές

Η Λευκορωσίδα Νάστια Γκούτσεβα που επέστρεψε στην Εθνική και την καθοδηγεί ξανά από τον περασμένο Νοέμβρη, τονίζει ότι η μεγάλη δύναμη των Ελληνίδων είναι το «ελληνικό πνεύμα και η καρδιά, η μαγεία που βγάζει η Ελλάδα. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει αυτό το στοιχείο. Τα κορίτσια δίνουν τα πάντα».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε το άθλημα. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει να θαυμάσει τα κορίτσια. Δεν θα ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας εδώ. Τα υπόλοιπα θα τα δείξουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Αυτή η ομάδα, αποτελούμενη από αθλήτριες από την Αθήνα, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και το Βόλο συστάθηκε τον περασμένο Νοέμβρη και δεν σταμάτησε να προπονείται ακόμα και με χιόνια και με κρύα. 

Αν και αυτά είναι τα κορίτσια που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα, οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές, για όποιο νέο ταλέντο ξεπεταχτεί.

Έχει τρία χρόνια μπροστά της για το προολυμπιακό τουρνουά, που θα κρίνει αν θα φορέσει και τη φόρμα με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους. «Έχουμε αστέρια στην ομάδα μας και με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε» υπογραμμίζει η υπεύθυνη της καλλιτεχνικής κολύμβησης στην ΚΟΕ, Δέσποινα Καράμπελα.

Ας ενισχύσουμε την προσπάθειά των κοριτσιών το τριήμερο 20-22 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, σε μια διοργάνωση που φέρνει στην Αθήνα 131 αθλήτριες και 7 αθλητές από 23 χώρες.

Κι όπως λέει η βοηθός της Νάστια Γκούτσεβα, Βιβή Λιθαδώτη: «Θέλουμε να κάνουμε το μπαμ. Να τους αφήσουμε όλους με ανοιχτό το στόμα!».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News