ΧΑΪΚΕ ΝΤΡΕΣΛΕΡ: Η μεγάλη κυρία του αθλητισμού που ασπάστηκε ο χρυσός Τεντόγλου (vids, pics)

Μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του παγκόσμιου στίβου. Είχε συγκινήσει στους αγώνες, στους οποίους ο Μίλτος Τεντόγλου είχε γνωρίσει την πρώτη του τρανή διεθνή επιτυχία.

Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια (16/12/1964) είδε για πρώτη φορά το φως της μέρας στη μικρή πόλη Γκέρα, της Θουριγγίας στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ένα κορίτσι που έμελλε να  μείνει στην Ιστορία του κλασικού αθλητισμού ως μια από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών.

Η Χάικε Ντάουτε πηδούσε και κάλπαζε επί σειρά ετών στον ένα μετά το άλλο τους θριάμβους και τα ρεκόρ  πρώτα με το πατρικό της επώνυμο και κύρια από τον Ιούλιο του 1984 κι έπειτα όταν και παντρεύτηκε τον Αντρέας Ντρέσλερ με εκείνο του συζύγου της, γιού του προπονητή της Έριχ Ντρέσλερ (και το κράτησε ακόμα και μετά το διαζύγιο με τον πρώτο 13 χρόνια αργότερα). Αρχικά  με τις μπλε-μοβ φανέλες της κομμουνιστικής πλευράς, της Ανατολικής Γερμανίας, και από το 1991 της ενωμένης πλέον πατρίδας της.

Με την ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και τα 200μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στην Δυτική, Ομοσπονδιακή  πλευρά τη  πατρίδας της , την Στουτγκάρδη το 1986  και τέσσερα χρόνια αργότερα, επανέλαβε τον άθλο της  στο  πρώτο άθλημα στο  Σπλιτ της ακόμα Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ενώ στο «διακοσάρι» ήρθε δεύτερη. Ως αθλήτρια της ενωμένης πια Γερμανίας κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου, το 1994 στο  Ελσίνκι και  τέσσερα χρόνια μετά στη Βουδαπέστη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη σημαία της Ανατολικής Γερμανίας, ήταν πρώτη στο άλμα εις μήκος το 1983, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στη φιλανδική πρωτεύουσα και δεύτερη και τρίτη, στα 100μ και το άλμα εις μήκος αντίστοιχα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στη  Ρώμη τέσσερα χρόνια μετά.

Μετά την ενοποίηση

Την ίδια χρονιά ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος και στα 200μ. στο Παγκόμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Ινδιανάπολη των Η.Π.Α. Μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών η Ντρέσλερ κέρδισε μετάλλια σε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου: το 1991 στο Τόκιο, το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και στη σκυταλοδρομία 4X100 και το 1993 στη Στουτγκάρδη, το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Η ολυμπιακή της παρουσία συνοδεύτηκε όμως Ανατολικογερμανίδα στη Σεούλ το 1988  με το αργυρό μετάλλιο στο μήκος και το χάλκινο στα 100μ και τα 200μ..

Οι μάχες με την Τζάκι Τζόνιερ Κέρσι

Με την ενωμένη Γερμανία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη  Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ το 1992 και το 2000 αντίστοιχα κιαι σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις το μετάλλιο ήταν χρυσό στο άλμα εις μήκος ενώ υπήρξαν επικές οι μονομαχίες της στο τελευταίο άθλημα με την τρανή Αμερικανίδα άλτρια Τζάκι Τζόνιερ Κέρσι με την οποία τη συνέδεσε μια στενή φιλία.

Η εξαιρετική αυτή αθλήτρια είχε κατηγορηθεί για πράκτορας της Στάζι τη διετία 1986-88, αλλά η ίδια το αρνήθηκε. Στα 44 της χρόνια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Bayern2» παρουσιάστηκε αφοπλιστικά ειλικρινής, λέγοντας: «Ότι υπήρχε ντόπινγκ στην πρώην Ανατολική Γερμανία είναι αναμφισβήτητο. Υπήρχαν στιγμές που όταν πηγαίναμε στον γιατρό, παίρναμε πράγματα χωρίς να σκεφτούμε τι περιείχαν». Ασφαλίστρια στο επάγγελμα  μετά το πέρας της υπέρλαμπρης αν και αμφιλεγόμενης κατά τους παραδομένους στο πνεύμα του ψυχρού πολέμου αμφισβητίες, της ίδιας και της πανίσχυρης βιομηχανίας κατασκευής υπεραθλητών πρώην πατρίδας της, ασχολήθηκε με την προστασία των αδυνάτων.

Πρέσβειρα στην Ομοσπονδία ρευματοπαθών

Συμμετείχε σε τηλεοπτικά παιχνίδια για πρωταθλητές αλλά δεν διεκδίκησε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Μέσα. Αντ’ αυτού μετείχε σε εκστρατείες για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Έγινε πρέσβειρα στην Ομοσπονδία  ρευματοπαθών. Αλλά το παρελθόν της στην ανατολική πλευρά της πατρίδας της παρέμεινε ένα εμπόδιο. Κάποιοι αρνούνται πεισματικά να το παρακάμψουν. Ίσως επειδή εκείνη δεν δίσταζε να επαναλαμβάνει « τα χρόνια μου στη Λαϊκής Δημοκρατία της Γερμανίας είναι κομμάτι από τη ζωή μου». Για να έρθει εκείνο το αλησμόνητο καλοκαίρι του 2018.  Και πιο συγκεκριμένα ο τελευταίος μήνας του, Αύγουστος.

Η γυναίκα-σύμβολο του στίβου, ανώνυμη εθελόντρια

Η φωτογραφία  του Michael Kappeler για το Γερμανικό Πρακτορείο κάνει το γύρο του κόσμου. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αφιερώσει πολλά άρθρα στην 53χρονη τότε «ιπτάμενη Χάικε», ενώ οι χρήστες των social media την αποθεώνουν. Ήταν βράδυ Τετάρτης στο τερέν του Ολυμπιακού Σταδίου  της γερμανικής πρωτεύουσας, η γυναίκα-σύμβολο του στίβου, έδινε το «παρών» σε ένα κορυφαίο αγωνιστικό ραντεβού ως μια απλή, ανώνυμη εθελόντρια – στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2018 στο Βερολίνο (7-12 Αυγούστου)  για να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι άλτες των οριζόντιων αλμάτων θα απολαύσουν τις καλύτερες δυνατές αγωνιστικές συνθήκες. «Ονειρεύτηκα να είμαι μέρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2018 στο Βερολίνο το επόμενο καλοκαίρι. Αν αγαπάς το άθλημα του στίβου, θέλεις να δώσεις κάτι πίσω» είπε τότε. Ήθελε να είναι κριτής στους αγώνες. Δεν την έκαναν παρόλο που εκπαιδεύτηκε για τον ρόλο αυτό και πήρε το απαιτούμενο δίπλωμα. θελε να είναι κριτής. Δεν την έκαναν παρόλο που όχι απλά εκπαιδεύτηκε αλλά και πήρε το απαιτούμενο δίπλωμα. Παρά την …άκυρησ στάση των συμπατριωτών της διοργανωτών εκείνη έκανε ένα ακόμα τεράστιο άλμα. Απογειώθηκε σε μιά κορυφή που σπάνια οι πρωταθλητές αγγίζουν.

«Δεν πειράζει, είναι ένα όνειρο ζωής…» 

Δεν δίστασε  να αναλάβει ως αποστολή την σχολαστική τακτοποίηση… της άμμου στο σκάμμα ύστερα από κάθε άλμα αθλητών. «Είναι σαν κηπουρική. Δεν πειράζει, είναι ένα όνειρο ζωής, να ξαναβρεθώ πλάι εδώ, δίπλα σε όλους αυτούς τους νέους αθλητές» είπε τότε  σεμνά και ταπεινά με όλη τη σημασία της έκφρασης. Δείχνοντας έμπρακτα ένα πρωτοφανές μεγαλείο ταπεινοφροσύνης.  Μπορεί να μην ήταν η μοναδική εθελόντρια στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου καθώς ανάλογο ρόλο μακριά από τα φώτα και τις κάμερες είχαν τόσο ο Σεμπάστιαν Μπάγερ, σπουδαίος  συμπατριώτης της  άλτης του μήκους, επιστρατεύτηκε στο ταρτάν βοηθώντας στην τηλεμετρία μέσω λέιζερ, καθώς και η παγκόσμια ρέκορντγουμαν της σφυροβολίας Μπέτι Χάιντλερ. Όμως  ούτε ο ένας , ούτε η άλλη δεν είχαν ασφαλώς το διαμέτρημα της Ντρέσλερ. «Δεν πρέπει να κοιτάς κάποια τηλεοπτική κάμερα, ούτε κάποια άλλη κάμερα τηλεμετρίας, πρέπει να είσαι όσο πιο αόρατος γίνεται» εξήγησε η Ντρέσλερ, η οποία για να αναλάβει αυτό το πόστο πέρασε από ειδική εκπαίδευση και εξετάσεις. Και όλα αυτά αφιλοκερδώς.

 Εκείνη την ημέρα  ο Μίλτος Τεντόγλου προσγειώθηκε στα 8,25 μ.  που του εξασφάλιζε στα 20 του χρόνια το δικό του χρυσό στο Ευρωπαϊκό. Και ενώ στο Ολυμπιακό στάδιο γινόταν χαμός, από τα ηχεία ακουγόταν ο «Ζορμπάς» και όλος ο κόσμος (πλην των φίλων των αντιπάλων του φυσικά) πανηγύριζε ο Έλληνας πρωταθλητής αντί να σπεύσει να πάρει και αυτός μέρος στο πανηγύρι του θριάμβου του πλησίασε προς το σκάμμα και χαιρέτησε την κυρία που «ίσιωνε» την άμμο την οποία αναγνώρισε. Έσπευσε να της μιλήσει κι  εκείνη του έδωσε το χέρι της και τον ασπάστηκε,  συγχαίροντας τον για το σπουδαίο του κατόρθωμα.  Άπαντες συγκινημένοι σχολίασαν την  στάση του νεαρού πρωταθλητή Ευρώπης. Μέσα στην τρέλα και την χαρά για τον άθλο του επέλεξε να υποκλιθεί στην κορυφαία πρώην πρωταθλήτρια την ώρα που οι υπόλοιποι  έκαναν κάτι ανάλογο απέναντι σ’ εκείνον. Έδειξε τον σεβασμό του προς το πρόσωπό, την ιστορία της. Προς το πνεύμα του κλασικού αθλητισμού που δύσκολα μπορεί να βρει πιο σπουδαία πρέσβειρα από την 57χρονη πλέον Χάικε Ντρέσλερ.

Και έζησε ο ίδιος  μια στιγμή παντοτινή. Συνυπέγραψε μια ξεχωριστή σελίδα όχι μόνον για τον από το περασμένο καλοκαίρι χρυσό ολυμπιονίκη του αγωνίσματος, στο οποίο και η Γερμανίδα δοξάστηκε όσο ίσως καμία άλλη αθλήτρια, αλλά και της Βίβλου του παγκόσμιου αθλητισμού. Σ’ ένα διπλό  μάθημα σεμνότητας, αθλητικού ήθους και ταπεινοφροσύνης. Σπάνιο είδος όχι απλά στην εποχή μας αλλά και κάθε εποχή.

Οι επιδόσεις  της Ντρέσλερ στις  κορυφαίες διοργανώσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες

1988 (Σεούλ): 2η στο μήκος (7μ.22εκ.), 3η σε 100μ (10΄΄85) και 200μ (21΄΄95)
1992 (Βαρκελώνη): 1η στο μήκος (7μ.14εκ.)
2000 (Σίδνεϊ): 1η στο μήκος (6μ.99εκ.)

Παγκόσμια Πρωταθλήματα

1983 (Ελσίνκι): 1η στο μήκος (7μ. 27εκ.)
1985 (Ρώμη): 2η στα 200μ (11”.00) , 3η στο μήκος (7μ.13εκ.)
1991 (Τόκιο): 2η στο μήκος (7μ. 29εκ.), 3η στα 4Χ100μ
1993 (Στουτγκάρδη): 1η στο μήκος (7μ. 11εκ.)
1995 (Γκέτεμποργκ): 9η στο μήκος (6μ. 64εκ.), εγκατέλειψε στο πένταθλο
1997 (Αθήνα): 4η στο μήκος (6μ. 89εκ.)
2001 (Έντμοντον): αποκλείστηκε του τελικού (4μ. 45εκ.)

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα

1986 (Στουτγκάρδη): 1η στα 200μ (21.71). 1η στο μήκος (7μ. 27εκ.)
1990 (Σπλίτ): 1η στο μήκος (7μ. 30 εκ), 2η στα 200μ (22΄΄19)
1994 (Ελσίνκι): 1η στο μήκος (7μ. 14 εκ)
1994 (Βαλένθια): 1η στο μήκος (7μ. 16 εκ)

Τα ρεκόρ

Όσο για τα ρεκόρ της το ατομικό στο άλμα εις μήκος ήταν 7μ και 48 εκ. και το πέτυχε το 1988 στην πόλη Neubrandenburg, στην τότε Ανατολική Γερμανία και την κατατάσσει στην 3η θέση όλων των εποχών στο αγώνισμα.  Το 1992 στο  Σεστριέρε της Ιταλίας «προσγειώθηκε» στα  7μ. και 63 εκ. επίδοση που εξακολουθεί να είναι  η κορυφαία  στην Ιστορία του αθλήματος αλλά όχι ρεκόρ  κόσμου γιατί έγινε με ευνοϊκό άνεμο 2μ. και 1 εκ. και σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων. Παράλληλα το 1986 ισοφάρισε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ της ανυπέρβλητηςσυμπατριώτισσας της Μαρίτα Κοχ στα 200μ.  με επίδοση 21.71 δευτ, ενώ την ίδια χρονιά βελτίωσε δις το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος με άλματα 7.44 και 7.45 μ  στο Ανατολικό Βερολίνο το 1985 και το Ταλίν ένα χρόνο μετά και το ισοφάρισε άλλη μία).

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News