Formula 1: Έτοιμος να σπάσει την κατάρα ο Λεκλέρκ

Μια… ελληνική καραμπόλα που προκάλεσαν ο Πέρεζ και ο Σάινθ εξασφάλισαν την Pole Position του τοπικού ήρωα Σαρλ Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο. Συνεχίζει να ψάχνεται ο Φερστάπεν.

Αν υπάρχει ένας αγώνας στον οποίο οι κατατακτήριες του Σαββάτου δίνουν ουσιαστικά και τη νίκη στον poleman, αυτός είναι ο αγώνας του Μονακό. Οι στενοί δρόμοι του Πριγκιπάτου δεν δίνουν τη δυνατότητα προσπεράσματος πόσο μάλλον σε μονοθέσια ίδιας δυναμικής. Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο Σαρλ Λεκλέρκ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORMULA 1® (@f1)

Q1: Μόλις μία κόκκινη σημαία, πιο «ζεστές» οι δύο Φεράρι

Με τις κερκίδες κατάμεστες και τον ουρανό καθαρό ξεκίνησαν οι πιλότοι τις πρώτες προσπάθειές τους στο Q1, παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν στο grid για πιθανή βροχόπτωση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της διαδικασίας ήταν ο ίδιος χρόνος που είχαν Πέρεζ και Σάινθ στην κορυφή (1.13.292 αμφότεροι) μέχρι να τους περάσει ο Λεκλέρκ δέκα λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας. Οι συνθήκες της πίστας βελτιώνονταν συνεχώς και οι χρόνοι κατέβαιναν. Το σημαντικότερο για τους πιλότους, όμως, ήταν να βρουν όσο το δυνατόν πιο καθαρό δρόμο μπροστά τους. Και η πρώτη περίοδος των κατατακτήριων στο Μονακό είναι ίσως η δυσκολότερη συνθήκη για να το πετύχει κανείς καθώς και τα 20 μονοθέσια είναι στην πιο μικρή και στενή διαδρομή του πρωταθλήματος.

Η πρώτη κόκκινη σημαία βγήκε 2.25’ πριν το τέλος της διαδικασίας λόγω κλαταρίσματος του Γιούκι Τσουνόντα, ο οποίος ακούμπησε τις μπαριέρες μετά το τέλος του τούνελ. Σε εκείνο το σημείο, Ρικιάρντο, Οκόν, Λατίφι, Τσουνόντα και Ζου ήταν οι τελευταίοι πέντε πιλότοι που έψαχναν να βελτιώσουν το χρόνο τους. Λόγω περιορισμένου χρόνου πολλοί δεν κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή εκκίνησης – τερματισμού. Ο μόνος που την πλήρωσε όμως ήταν ο Πιερ Γκασλί με τον Γάλλο να μένει 17ος. Άλμπον, Στρολ (με πολλά νεύρα), Λατίφι και ο ρούκι Ζου (παραπονέθηκε για κίνηση στην πίστα) οι οδηγοί που εν τέλει αποκλείστηκαν. Στην κορυφή, οι δύο Φεράρι έδειχναν πιο δυνατές έχοντας το 1-2 με τον Λεκλέρκ μπροστά από τον Σάινθ.

Q2: Καθαρή διαδικασία, συνεχίζονται τα ζόρια για τον Ρικιάρντο

Με τους τέσσερις πρώτους να είναι σε έναν δικό τους κόσμο κάνοντας ταχύτερους γύρους, το επίκεντρο της μάχης πήγαινε στους υπόλοιπους έξι που θα τους ακολουθούσαν στο Q3. Πολλά ήταν τα παράπονα των Ράσελ και Χάμιλτον στους μηχανικούς τους ενώ «best of the rest» έδειχνε να είναι ο Λάντο Νόρις. Οι οπαδοί της Φεράρι καρδιοχτύπησαν όταν είδαν τον Λεκλέρκ να πηγαίνει πολύ αργά στα πιτ αλλά όλα ήταν σαν μια καλοσχεδιασμένη φάρσα καθώς ο Μονεγάσκος απλά δεν είχε καταλάβει το σινιάλο ότι έπρεπε να πάει για το καθιερωμένο ζύγισμα. Εν τέλει Τσουνόντα, Μπότας, Μάγκνουσεν, Ρικιάρντο (συνεχίζεται το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Αυστραλού) και Μικ Σουμάχερ έμειναν εκτός Q3. Φέτελ και Αλόνσο έδειξαν ότι η κλάση είναι παντοτινή και πέρασαν στην τελική δεκάδα.

Q3: Ο Πέρεζ στον τοίχο, ο Λεκλέρκ στην Pole Position

Όλοι οι πιλότοι πίεσαν από τις πρώτες τους προσπάθειες με τον τοπικό ήρωα Σαρλ Λεκλέρκ να ανοίγει τον χορό των γρήγορων γύρων. Οι πρώτες χρονομετρημένες προσπάθειες των τεσσάρων πρώτων που μάχονταν για την pole position βρήκαν στην κορυφή τον Σαρλ Λεκλέρκ, 225 χιλιοστά μπροστά από τον Κάρλος Σάινθ και τις δύο Ρεντ Μπουλ να ακολουθούν από κοντά στο 3-4 με τον Πέρεζ μπροστά από τον Φερστάπεν. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν από 8 δέκατα του δευτερολέπτου και πίσω, με τον Αλόνσο πέμπτο και τον Νόρις έκτο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORMULA 1® (@f1)

Ο Μαξ Φερστάπεν αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, βγαίνοντας σχετικά νωρίς και στοχεύοντας σε δύο γρήγορους γύρους. Κανείς, όμως δεν υπολόγιζε την επαφή του Πέρεζ ο οποίος κατέληξε στις μπαριέρες πριν το τούνελ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν πρόλαβε να φρενάρει ο Σάινθ ο οποίος έπεσε πάνω του, δημιουργώντας μια ολίγον τι… ελληνική καραμπόλα στο Μονακό. Η διαδικασία δεν συνεχίστηκε και ο Σαρλ Λεκλέρκ πανηγυρίζει μια πολύ σημαντική Pole Position. Ολοκλήρωσε το 1-2 της Σκουντερία ο Σάινθ και ο Πέρεζ έμεινε τρίτος. Ο Μαξ Φερστάπεν δεν βρήκε ούτε σήμερα ρυθμό και έμεινε τέταρτος. Νόρις, Ράσελ, Αλόνσο, Χάμιλτον, Φέτελ και Οκόν συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FORMULA 1® (@f1)

Απόλυτο φαβορί λοιπόν ο Σαρλ Λεκλέρκ και η Φεράρι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Εκκίνηση του αγώνα την Κυριακή 29/5 στις 16.00.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News