ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Ο Tsitsipas 2022 Edition κερδίζει ακόμα κι όταν είναι χειρότερος από τον αντίπαλο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με την αλλαγή της στάσης του στο κορτ στο φετινό Australian Open και μας αρέσει πολύ, έστω κι αν σε επίπεδο αγωνιστικής κατάστασης απέχει από τα στάνταρ του.

«Σιγά τον αντίπαλο που κέρδισε…», θα μπορούσε εύκολα να σκεφτεί ένας hater του Στέφανου. Ποιος Φριτζ; Θυμίζει όνομα Γερμανού στρατιώτη σε επική πολεμική υπερπαραγωγή ή τουρίστα σε καλοκαιρινό θέρετρο του Αιγαίου. Σίγουρα όχι Αμερικανό τενίστα που θα μπορούσε να κερδίσει τον Τσιτσιπά ή να σηκώσει το  Australian Open.

Πραγματικά δεν ξέρω, αν σε περίπτωση που κέρδιζε ο Τέιλορ Φριτζ σήμερα, θα απέκλειε τον Σίνερ και τον Μεντβέντεφ και θα έφτανε στον τελικό, αυτό που είδαμε όμως όλοι πολύ καλά σήμερα είναι ότι είχε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι απέναντι στον Τσιτσιπά το πάνω χέρι. Εναι μια κοινή διαπίστωση των ειδικών του τένις που έβλεπαν τον πολύ βελτιωμένο, τελευταία, Αμερικανό ως πιθανότερο νικητή της ανάμετρησης. Κι αυτό είναι που δίνει αξία στη νίκη-πρόκριση του Στέφανου, ο οποίος σίγουρα αγωνιστικά απέχει ακόμα από τα γνωστά του υψηλά στάνταρ, μετά την επέμβαση στον αγκώνα. Ότι δηλαδή κέρδισε ένα παιχνίδι που έμοιαζε να είναι χαμένο, που έδειχνε κατά τι χειρότερος από τον αντίπαλό του. 

Αυτά τα ματς είναι που χτίζουν χαρακτήρες, σε δυναμώνουν, σε κάνουν νικητή. Όταν όλοι σε έχουν για χαμένο, όταν το πλάνο σου δεν δουλεύει, όταν ο αντίπαλος δεν κουράζεται όπως περίμενες, όταν δεν μπορείς να τον τρέξεις, όταν βγάζει ανέλπιστες άμυνες.

Κλειδιά το πάθος και το καθαρό μυαλό

Τι είχε παραπάνω από τον Φριτζ ο Στέφανος; Η απάντηση είναι πάθος! Το είχε μέσα του και το έβγαλε, όταν οι σκέψεις ότι, αν χάσει τώρα χάθηκε και το σετ, κυρίευσαν τον Φριτζ.

Στην αρχή του όπεν της Αυστραλίας έγραψα ότι ο Τσιτσιπάς του 2022 είναι διαφορετικός από αυτόν του 2021 κι αυτό είδαμε και σήμερα. Κανένα toilet ή medical break, σέρβιρε άσο με τον κόσμο να μουρμουράει ακόμα στις εξέδρες, έβγαλε ένα ζουζούνι εκτός κορτ και δεν ξέσπασε, παρά ελάχιστα, στις ρακέτες. Μόνο τα νοήματα με τον πατέρα του δεν έχει κόψει, αυτόν τον τόσο άδικο, πρωτόγονο θα έλεγα κανονισμό, που δεν αφήνει τον παίκτη να δεχτεί συμβουλές από τον προπονητή του και παραπέμπει στο τένις της εποχής του μεσοπολέμου.

Και κάτι ακόμα, πολύ χαρακτηριστικό, που δείχνει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του παιχνιδιού. Όταν ο Στέφανος ισοφάρισε σε 1-1, στήθηκε στη γραμμή για τον επόμενο πόντο. Δεν ήξερε πόσο είναι το σκορ! Είναι κάτι που το δούλεψε και το κάνει με επιτυχία για να αφαιρέσει την πίεση, την ώρα που γίγαντες και τενίστες που διανύουν την καλύτερη στιγμή της αθλητικής ζωής τους, λυγίζουν, όπως συνέβη με τον Φριτζ. Είναι άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του Tsitsipas, 2022 Edition, που μας αρέσει πολύ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News