ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Από το θρίλερ στον περίπατο, μια σκέψη δρόμος

Με άλλο μάτι βλέπει και διάθεση μπαίνει να αγωνιστεί ένας αθλητής όταν θεωρεί ότι τον αντίπαλό του τον «έχει». Η αντίδρασή του είναι τελείως διαφορετική όταν νιώθει την απειλή της ήττας.

Η πρώτη μου σκέψη μετά τον περίπατο (γιατί περίπατος ήταν) στο Melbourne Park, με τον Γιανίκ Σίνερ μόνιμα ένα και δύο βήματα πίσω του, ήταν ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είδε με άλλο μάτι αυτό το παιχνίδι σε σχέση με τα προηγούμενα. 

Κι αυτό ακριβώς άφησε να εννοηθεί ο ίδιος με τις δηλώσεις του. «Μπήκα στο παιχνίδι με ταπεινότητα, με σεμνότητα», είπε. Προφανώς και δεν ήταν ο αποκλειστικός λόγος της νίκης του, αλλά ήταν ένας πολύ βασικός παράγοντας.

Δεν αποτελεί μυστικό στον αθλητισμό ότι ο καλύτερος παίκτης τραβά, συνήθως, το επίπεδό σου προς τα πάνω και ο χειρότερος προς τα κάτω. 

Κόντρα στον Φριτζ ο Τσιτσιπάς, κακά τα ψέματα, μπήκε στο κορτ πιο «χαλαρός» ήξερε ότι είναι καλύτερος παίκτης και ότι θα κέρδιζε ακόμα κι αν δεν έπιανε το μάξιμουμ της απόδοσής του. Ο Αμερικανός, βέβαια, δεν ήταν αμελητέα ποσότητα, αλλά όχι αυτός που θα μπορούσε να τον σταματήσει, ακόμα κι αν φάνηκε, προς στιγμήν, ότι θα τα καταφέρει. Κάπως έτσι βγήκε το θρίλερ.

Ενάντια στον Σίνερ τα νεύρα, η εγρήγορση, η αποφασιστικότητα ήταν όλα τσίτα και όλα αυτά τα στοιχεία εκδηλώθηκαν από τους πρώτους πόντους, από το πρώτο μπρέικ, από το πώς διαχειρίστηκε το σερβίς του, το πώς αντιμετώπισε την πίεση στο backhand.

Ο 20χρονος Σίνερ, στο ένατο γκραν σλαμ της καριέρας του, έπαθε αυτό που έχει συμβεί σε πολλούς συνομήλικούς του στο παρελθόν: κατέρρευσε στα μέσα της δεύτερης εβδομάδας. Το πλάνο του δεν βγήκε, δεν άρπαξε την ευκαιρία (αφού είχε χάσει το momentum με το μπρέικ πριν κλείσει η οροφή) όταν το κορτ έγινε indoor, που είναι η αγαπημένη του επιφάνεια κα δεν ρίσκαρε στο τρίτο σετ, μήπως μπερδέψει το μυαλό του Τσιτσιπά.

Τώρα, για το τι θα κάνει ο Στέφανος ενάντια στον Μεντβέντεφ στα ημιτελικά (αν βέβαια προκριθεί ο Νο 2 του ταμπλό), αυτό που ξέρουμε στα σίγουρα είναι ότι ο Ρώσος θυμίζει… ρομπότ και ξέρει ότι χωρίς την παρουσία του Τζόκοβιτς είναι ο καλύτερος. Διαθέτει το πιο αποτελεσματικό backhand στο tour, είναι σίγουρος ότι ο Τστισιπάς είναι του «χεριού» του και για να ηττηθεί θα πρέπει ο Στέφανος να τον εκπλήξει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News