Γίρι Κόβαρ: O «εκρηκτικός» σέρβερ που έρχεται στον Παναθηναϊκό με κίνητρο για ευρωπαϊκό τίτλο

Το sportday.gr ανοίγει τον φάκελο Γίρι Κόβαρ, του «μπαμ» που θα… πυροδοτήσει ο Παναθηναϊκός!

Στην παγωμένη Τσεχία και το Ζλιν ο πιο ασφαλής τρόπος να γίνεις διάσημος αθλητής είναι το χόκεϊ και δευτερευόντως το ποδόσφαιρο. Η τοπική Μπεράνι Ζλιν έχει κερδίσει το πρωτάθλημα χόκεϊ τόσο το 2004 όσο και το 2014. Ο Γίρι Κόβαρ (ύψους 2.02) γεννήθηκε εκεί αλλά επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν του βόλεϊ, ίσως διότι το ιταλικό στοιχείο πέρασε πολύ γρήγορα μέσα του.

Από χθες το απόγευμα, όταν και αποχαιρέτησε την Τσιβιτάνοβα, η είδηση πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτησή του έσκασε σαν… κεραυνός. Οι «πράσινοι» προσθέτουν στη μηχανή τους έναν τρομερό ακραίο, δίπλα μάλιστα στον ήδη «εκρηκτικό» Φερνάντες που θα τους εκπροσωπεί από τη διαγώνιο.

Αποκτώντας το ιταλικό διαβατήριο και αγωνιζόμενος από το 2006 εκεί, ο Κόβαρ έγινε ένας από τους καλύτερους ακραίους στον κόσμο. Ξεκινώντας το ταξίδι του από την Σίσλεϊ Τρεβίζο το 2006, με την οποία έφτασε ως τον τίτλο του CEV Cup το 2011, αφού πρώτα την είχε αφήσει για μία διετία σε Παλιαβόλο και Βερόνα.

Το κίνητρο του Κόβαρ στον Παναθηναϊκό, η εθνική Ιταλίας και η ιστορία με την κάνναβη

Το 2011 ήρθε να δέσει την άγκυρά του στην Λούμπε Τσιβιτάνοβα. Οι εμφανίσεις του ήταν διαβατήριο τόσο για την Λούμπε, όσο και για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ιταλίας. Μάλιστα το 2018 ήθελε να κλείσει την πόρτα της (είχε να παίξει με την Ιταλία από το 2014) κάνοντας ένα διάλειμμα ένεκα του φόρτου των οκτώ μηνών γεμάτων από παιχνίδια, κάτι που ήταν προσωρινό αφού επέστρεψε και αγωνίστηκε μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jiri Kovar (@jirikovar)

 

Η καριέρα του άλλωστε πέρασε από αρκετές δυσκολίες, τόσο με έναν τραυματισμό στο γόνατο το 2017, όσο και με την αποτυχία του να περάσει ντόπινγκ κοντρόλ έναν χρόνο αργότερα, στους τελικούς του 2018. Ο ίδιος βρέθηκε θετικός σε χρήση κάνναβης και μένει εκτός έως τον Ιανουάριο του 2019, για τέσσερις μήνες.

Μετανιωμένος επιστρέφει σηκώνεται ξανά στα πόδια του όπως έκανε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του φορώντας το Νο2. Με μεγαλύτερο κίνητρο από ποτέ, όντας πλέον 33 ετών κάνει το βήμα πίσω, αφού όπως είναι λογικό οι Χουαντορένα, Λουκαρέλι και ο νεαρός Κουβανός σταρ Μάρλον Γιαντ τον αφήνουν πίσω στην ιεραρχία, με τον ίδιο να παίρνει μόλις έξι παιχνίδια αλλά την Λούμπε να φτάνει στον έβδομό της τίτλο -έκτος του Κόβαρ- στην ιστορία της.

Το νέο του κίνητρο αφορούσε το ίδιο το παιχνίδι. Ο Κόβαρ τα έχει κατακτήσει όλα (Παγκόσμιο συλλόγων, δύο Champions League, CEV Cup καθώς και 6 πρωταθλήματα) αλλά θέλει να αγωνίζεται περισσότερο και ο Παναθηναϊκός είναι η ιδανική ευκαιρία για τον Ιταλό στα 33 του. Το πρότζεκτ των «πρασίνων» (παρά τη φυγή των Πρωτοψάλτη, Ανδρεόπουλου, Ράπτη) μπορεί να κάνει τον Κόβαρ να αισιοδοξεί πως θα βρεθεί σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ξανά, όντα και πάλι βασικό γρανάζι, αφού όσο και αν περνάνε τα χρόνια αποτελεί έναν εξαιρετικό ακραίο στον τομέα μπλοκ/άμυνα, με ισχυρό σερβίς, παρότι έκανε έκπτωση στις επιθέσεις που έπαιρνε σε αυτήν την τρομερή Λούμπε. Απέναντί του μάλιστα θα βρει τον προπονητή του στη Λούμπε Τσιβιτάνοβα το μακρινό 2011. Ο Τζουλιάνι όμως αυτήν τη φορά θα τον έχει «εχθρό», αφού θα κάθεται στον «ερυθρόλευκο» πάγκο του Ολυμπιακού, μαζί με τους πρώην συμπαίκτες του, Τράβιτσα και Παγένκ.

Τα υπόλοιπα στο τάραφλεξ του Αγίου Θωμά από τη νέα σεζόν!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News