HANDBALL PREMIER: Το σύστημα διεξαγωγής στη β’ φάση

Η α’ φάση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με δύο σημαντικούς βαθμολογικά αγώνες και οι φίλοι του χάντμπολ περιμένουν ανυπόμονα την έναρξη των πλέι οφ όπου θα ζεσταθεί πια η «μάχη» για την είσοδο στον τελικό του πρωταθλήματος.

Το πρώτο κομμάτι στη φετινή Handball Premier έφτασε χτες βράδυ στο τέλος του με τη διεξαγωγή της 14ης αγωνιστικής. Επτά ομάδες στον νότιο και άλλες τόσες στον βόρειο όμιλο αναμετρήθηκαν μεταξύ τους από δύο φορές για να κλείσει η α’ φάση του πρωταθλήματος. Οι φίλοι του χάντμπολ είδαν συναρπαστικό φινάλε στον 1ο όμιλο (τον νότιο) με τον Διομήδη Άργους και τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας να πλασάρονται στην πρώτη τετράδα και να μένει εκτός νυμφώνος ο Δούκας, ενώ στον 2ο (τον βόρειο) τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από πριν. Πλέι οφ για τις πρώτες τέσσερις ομάδες των ομίλων, πλέι άουτ για εκείνες που αρκέστηκαν στις επόμενες θέσεις και είναι ευκαιρία να δούμε ποιο είναι το σύστημα διεξαγωγής από δω και πέρα. Σημειωτέον ότι η φόρμα παραμένει ίδια με την περσινή, έχει σχέση με τις ειδικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού και ο στόχος της ΟΧΕ για την περίοδο 2022-2023 είναι να υπάρξει μετάβαση στις ενιαίες κατηγορίες. Εξαιτίας της πανδημίας κιόλας, είχε βγει με καθυστέρηση ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2021.

Αφού δημιουργήθηκαν όμιλοι με την ίδια γεωγραφική κατανομή και όλες οι ομάδες έδωσαν από 12 ματς, η β’ φάση περιλαμβάνει πλέι οφ για τις θέσεις 1-8 και πλέι άουτ για τις θέσεις 9-14. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.

Στην έξτρα διαδικασία για τα… υψηλά πατώματα μετέχουν οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου. Δημιουργούν έναν όμιλο και μεταφέρουν τους βαθμούς από την α’ φάση μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Με τη σειρά που τερμάτισαν στους ομίλους τους οι ομάδες αυτές είναι η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Διομήδης Άργους, ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, ο ΠΑΟΚ, ο Αερωπός Έδεσσας, η Δράμα και η ΑΕΣΧ Πυλαίας. Ακολούθως οι ομάδες του 1ου και του 2ου ομίλου συναντιούνται σε δύο γύρους (8 αγωνιστικές) χωρίς όμως να κοντράρονται μεταξύ τους όσοι βρισκόντουσαν στον ίδιο όμιλο στην α’ φάση.

Στην έξτρα διαδικασία για τα… χαμηλά στρώματα πηγαίνουν οι 3 τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου της α’ φάσης. Δημιουργούν έναν όμιλο και μεταφέρουν τους βαθμούς από την αρχική φάση μόνο από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ακολούθως οι ομάδες του 1ου και του 2ου ομίλου συναντιούνται σε δύο γύρους (6 αγωνιστικές). Δεν αγωνίζονται μεταξύ τους όσοι βρισκόντουσαν στον ίδιο όμιλο στην α’ φάση.

Μετά το πέρας της β’ φάσης οι 4 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονται στην Α2 Ανδρών, από την οποία προβιβάζονται 2 ομάδες, ώστε το νέο πρωτάθλημα 2022-2023 να διεξαχθεί με 12 ομάδες σε ενιαία κατηγορία.

Και στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της Handball Premier οι 2 πρώτοι της βαθμολογίας μετά το πέρας της β’ φάσης των πλέι οφ, αγωνίζονται στον τελικό με τον τίτλο να κρίνεται στις 3 νίκες.

Με βάση και την εικόνα στην πρώτη ενότητα του πρωταθλήματος η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν την είσοδο στον τελικό κι όταν τόσο μεγάλα και ιστορικά σωματεία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο το άθλημα βγαίνει πολλαπλά ωφελημένο ειδικά μέσα από πρωτάθλημα με τηλεοπτική κάλυψη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News