Χριστόφορος Μπακαούκας: Ο παράγοντας «Χ» που κράτησε ζωντανή την ΑΕΚ στους τελικούς της Handball Premier

Με το σκορ στη σειρά των τελικών της Handball Premier στο 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού και την ψυχολογία της ΑΕΚ στα… πατώματα, ήρθε ο από μηΧανής θεός και κράτησε την Ένωση στο κόλπο του τίτλου (26-23), όπως στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.

Όπου «θεός», ο άνθρωπος που έχει συνδυάσει το όνομά του τα νηπιακά χρόνια της ΑΕΚ και τις πρώτες επιτυχίες, ο Χριστόφορος Μπακαούκας.

Σε ρόλο στρατηλάτη πριν από τη μάχη 

Αν και δεν ανήκει στο δυναμικό της Ένωσης, καθώς στα 44 χρόνια του έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του Σαλαμίνα, πήρε την πρωτοβουλία να επισκεφτεί τα αποδυτήρια της ΑΕΚ και σαν τους στρατηλάτες πριν ξεκινήσει η μάχη, εμψύχωσε τους παίκτες με όπλο το λόγο του:

«Αυτός ο κόσμος της ΑΕΚ εκεί έξω, που γέμισε πάλι το γήπεδο, ήρθε γιατί πιστεύει σε εσάς ότι μπορείτε να κάνετε την ανατροπή. Αυτό πιστεύει για εσάς και ο πρόεδρος. Πιστέψτε το λοιπόν κι εσείς, είστε καλύτεροι και παίξτε για τον κόσμο και τον Παπασταμάτη», τους είπε μεταξύ άλλων.

«Έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό»

To sportday.gr επικοινώνησε με τον θρύλο του τμήματος χάντμπολ της ΑΕΚ για να μας εξηγήσει τις λεπτομέρειες αυτής της κίνησης και μας είπε χαρακτηριστικά: 

«Έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να τους μιλήσω. Τα παιδιά έπαιξαν καλά χθες (16/5), έδειξαν άλλο χαρακτήρα.

Είναι οι τελικοί και κρίνεται ο τίτλος. Ο τέταρτος αγώνας τη Δευτέρα θα είναι διαφορετικό παιχνίδι. Σκοπός μου είναι να τους ξαναμιλήσω».

Μπορεί η καρδιά του Χριστόφορου Μπακακούκα να χτυπά για την ΑΕΚ, αλλά ως άνθρωπος του χάντμπολ δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει και την αξία του Ολυμπιακού: 

«Έχω παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια. Η ποιότητα και των δύο ομάδων είναι πολύ υψηλή, καθώς διαθέτουν εξαιρετικούς παίκτες, κι αυτό ανεβάζει το επίπεδο του πρωταθλήματός μας.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα παιχνίδια προβάλλονται από την ΕΡΤ3 και έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι.

Ο τίτλος θα κριθεί στις λεπτομέρειες».

Ο νέος ρόλος του Μπακαούκα κα το ρίσκο του Αλβανού 

Εν όψει της νέας περιόδου, δεν αποκλείεται να δούμε τον Μπακαούκα, ο οποίος χάρισε στην ΑΕΚ με δικό του γκολ στη λήξη έναν ανέλπιστο τίτλο μέσα στην έδρα του ΠΑΟΚ το 2011, σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο. 

«Δεν έχω αποφασίσω ακόμα τι θα κάνω. Υπάρχουν κάποια σχέδια, αλλά κρατάω μικρό καλάθι», μάς είπε μη δίνοντας λύση στο αίνιγμα που αφορά τα πλάνα του για τη νέα σεζόν.

Στο κλειστό της Χαλκίδας στον τρίτο τελικό βρέθηκε και ένας άλλο παίκτης-σύμβολο των πρώτων χρόνων της ΑΕΚ, ο Φάνης Τσαούσης.

Για να μην αδικούμε ωστόσο, τον προπονητή της ΑΕΚ, Αλέξη Αλβανό, μπορεί ο λόγος του Μπακαούκα να λειτούργησε ως ψυχολογική ντόπα, αλλά ο ίδιος στο δεύτερο παιχνίδι του ως πρώτος προπονητής, ρίσκαρε, προχώρησε σε πολλές αλλαγές και έριξε στη μάχη του το πουλέν του από τα εφηβικά, τον 19χρονο Κώστα Κοτσιώνη και δικαιώθηκε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News