ΓΙΟΥΛΙΑ ΕΦΙΜΟΒΑ: Η Ρωσίδα κολυμβήτρια που σπάει τα ρεκόρ!

Ποια είναι η κολυμβήτρια Γιούλια Εφίμοβα.

Η πανέμορφη κολυμβήτρια, Γιούλια Εφίμοβα είναι 29 ετών και κατάγεται από την Ρωσία. 

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, η Γιούλια Εφίμοβα πήγε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σχετικά άγνωστη, αλλά κέρδισε τον τίτλο στα 200 πρόσθιο καθώς και ένα ασημένιο μετάλλιο.

Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο καθώς τερμάτισε τέταρτη στα 100 μέτρα πρόσθιο και πέμπτη στα 200 μέτρα.

Στη Σαγκάη, κατέκτησε τη 2η θέση και στα 50 και στα 200 πρόσθια. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, η ​​Εφίμοβα κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα πρόσθιο.

Αφού αγωνίστηκε στο Λονδίνο, η Εφίμοβα προπονήθηκε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας που κέρδισε το χρυσό στα 200 μ. πρόσθιο.

Τον Δεκέμβριο του 2013 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ της Rebecca Soni στα 200 μέτρα πρόσθιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Διαδρομών. Συγκρίνοντας τις δύο σπουδαίες κολυμβήτριες, η τρίτη 50άδα της Εφίμοβα είναι αυτή που έκανε τη διαφορά.

Μετά την 16μηνη αποβολή της, η Εφίμοβα αγωνίστηκε στο Εθνικό Πρωτάθλημα Ρωσίας το 2015. Σχεδόν αμέσως οι επιδόσεις της στα 50μ και στα 100μ πρόσθιο την έφεραν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στα αγωνίσματα.

Την άνοιξη του 2014, ως πρόσφατη παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Εφίμοβα βρέθηκε θετική στο τεστ ντόπινγκ σε ένα τεστ εκτός αγώνων. Βγήκε θετική στο στεροειδές, DHEA, το οποίο λέει ότι προήλθε από ένα συμπλήρωμα που είχε αγοράσει στο Λος Άντζελες.

Της επιβλήθηκε 16μηνη τιμωρία για ντόπινγκ, αφού το τεστ βγήκε θετικό το φθινόπωρο του 2013. Η Εφίμοβα επέλεξε να μην ασκήσει έφεση κατά της απαγόρευσης, δηλώνοντας ότι ξέρει ότι έκανε λάθος.

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, το ιστορικό ντόπινγκ της Εφίμοβα κέρδισε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Είχε τεθεί σε αναστολή λόγω θετικών τεστ ναρκωτικών δύο φορές, και τις δύο φορές ισχυριζόμενη αθώα.

Την εποχή που βρέθηκε θετική, ζούσε στις ΗΠΑ μόνο για λίγο καιρό και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι δεν καταλάβαινε τον πωλητή που της πούλησε τα συμπληρώματα. Στην προπόνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, η Εφίμοβα τέθηκε ξανά σε αναστολή, στις 14 Μαρτίου, για τα ναρκωτικά.

Ωστόσο, είχε λάβει άδεια για να αγωνιστεί, αλλά στη συνέχεια τέθηκε ξανά σε αναστολή αφού έχασε την έφεσή της λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τελικά η FINA, την ημέρα των Τελετών Έναρξης έδωσε άδεια στην Εφίμοβα να αγωνιστεί δηλώνοντας ότι δεν είχε διαπράξει κανένα σφάλμα ή αμέλεια.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News