Τζορτζ Μπεστ - Ο πέμπτος Beattle και οι ιστορικές του ατάκες - «Μaradona GOOD, Pele BETTER, George BEST»

Τζορτζ Μπεστ: Ο πέμπτος Beattle και οι ιστορικές του ατάκες – «Μaradona GOOD, Pele BETTER, George BEST» | Αφιέρωμα

Δεν υπάρχει άνθρωπος του ποδοσφαίρου που να μην τον λάτρεψε! Και δεν μπορεί κανείς να φανταστεί που θα είχε φτάσει η καριέρα του Τζορτζ Μπεστ, του Βορειοιρλανδού από το Μπέλφαστ, που γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 22 Μαϊου του 1946, αν δεν τον κέρδιζαν τα πάθη του, ειδικά το αλκοόλ, το μόνο που δεν μπόρεσε να ντριμπλάρει!

 

Ο «πέμπτος Beattle»

Το παρατσούκλι «Πέμπτος Beattle» δεν ήταν τυχαίο! Δεν είναι μόνο το γεγονός πως άφησε εποχή στα γήπεδα σχεδόν στην ίδια περίοδο με τους Beattles. Δεν είναι μόνο η ομοιότητά του, αλλά και ο τρόπος ζωής, που τον έκανε σούπερ σταρ στην εποχή του, αλλά και διάσημο και εκτός γηπέδων!

Ο τρομερός Τζόρτζι, ο άνθρωπος που περνούσε σαν σταματημένος τους αντιπάλους του, που δόξασε τη φανέλα με το νούμερο 7 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σκόραρε έξι γκολ σε ένα ματς κόντρα στην Νορθάμπτον (ο Ρέι Φέαρφαξ, αμυντικός της Νορθάμπτον που τον μάρκαρε είχε πει πως «η μόνη φορά που βρέθηκα αρκετά κοντά του, ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα»), ήταν ο ήρωας του βρετανικού ποδοσφαίρου, η απάντηση στον Κρόιφ, στον Μαραντόνα, τον Εσουσέμπιο και τον Πελέ.

Ο ηγέτης της Γιουνάιτεντ

Ξεκίνησε από το ράγκμπι και γρήγορα στράφηκε στο ποδόσφαιρο, αλλά κληρονόμησε και την αγάπη της μητέρας του για το ποτό. Οι «μπέμπηδες» της Γιουνάιτεντ τον υποδέχτηκαν σε ηλικία 15 ετών και μετά την τραγωδία του Μονάχου έγινε η ελπίδα του Μάντσεστερ, καθώς οδήγησε τους «κόκκινους διάβολους» σε δύο πρωταθλήματα πριν το πρώτο Πρωταθλητριών για αγγλική ομάδα, μαζί με τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Με το νούμερο 7 στην φανέλα έπαιξε σε 466 παιγνίδια, πέτυχε 178 γκολ από το 1963 έως το 1974 και έφυγε όχι με τον τρόπο που του άξιζε, όταν πλέον το αλκοόλ και οι γυναίκες έγιναν δεύτερη φύση του, ρίχνοντας την μπάλα στις επιλογές του.

Το αλκοόλ τον καταδίκασε

Συνέχιζε να πίνει ακόμη και όταν το αλκοόλ τον οδηγούσε στον θάνατο κι ενώ το συκώτι του είχε καταστραφεί. Η μεταμόσχευση ήπατος δεν πέτυχε και στις 25 Νοεμβρίου 2005 έφυγε από τη ζωή. Στην κηδεία του συνωστίστηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι για να τον αποχαιρετήσουν

Ο Τζορτζ Μπεστ μιλούσε στην μπάλα, αλλά χρησιμοποιούσε το κοφτερό μυαλό του για έναν ακόμη λόγο. Οι ατάκες που άφησε πίσω του είναι ιστορικές και μνημονεύονται κάθε φορά που ο χρόνος γυρίζει πίσω για το αγόρι από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι «επικές» ατάκες του Μπεστ

  • Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος.
  • «Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου».
  • «Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι».
  • Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα.
  • Ο Μπέκαμ; Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης.
  • Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Πολ Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: “Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;”.
  • Αν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ.
  • Μου άρεσαν πολύ οι γυναίκες, πήγα με τουλάχιστον 2.000. Μου ήταν αρκετό για εμένα να πω “Γεια σου, είμαι ο Best της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”.
  • «Λένε ότι κοιμήθηκα με εφτά Μις Κόσμος, αλλά δεν το έκανα. Πήγα μόνο με τέσσερις. Δεν επιβεβαιώνω τίποτα για τις άλλες τρεις».
  • Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να σκοράρω απέναντι στη Λίβερπουλ ή να κοιμηθώ με την Mις Κόσμος, ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ να επιλέξω μόνο το ένα από τα δύο.
  • Έπαιξα εναντίον του Γιόχαν Κρόιφ ενός από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Παίρνω τη μπάλα, περνάω έναν, περνάω δεύτερο, αλλά δεν σημαδεύω την εστία και γυρίζω στο κέντρο του γηπέδου που ήταν ο Κρόιφ. Φτάνω μπροστά του και κάνω διάφορα, στη συνέχεια κλοτσάω τη μπάλα μακριά. Γυρίζω και του λέω: “Είσαι ο καλύτερος από όλους, αλλά μόνο επειδή δεν έχω χρόνο”.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News