Θωμάς Μαύρος: Ο Ολυμπιακός τον έχασε τρεις φορές μέσα από τα χέρια του!

Ο Θωμάς Μαύρος έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως ένας από τους καλύτερους και συνάμα πιο γυμνασμένους επιθετικούς που ανέδειξε τούτος ο τόπος. Τα κατορθώματά του πολλά. Τίτλοι με την ΑΕΚ, συμμετοχή στη μικτή κόσμου και Ευρώπης, αργυρό παπούτσι, τέσσερις φορές κορυφαίος σκόρερ της χρονιάς αλλά και όλων των εποχών στην Α’ Εθνική, πορεία στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA και στα τελικά του Euro κι άλλα πολλά.

Οι φίλοι της ΑΕΚ τον αποκαλούν «Θεωμά» για όσα έχει προσφέρει στο Δικέφαλο. Το σύνθημα «Ποιος; Ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός!» δονούσε την ατμόσφαιρα στα εντός κι εκτός έδρας ματς του Δικεφάλου.

«Εκτελεστής» του Ολυμπιακού

Ο Μαύρος είχε μια απίστευτη έφεση στο σκοράρισμα στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Συνολικά παραβίασε τα δίχτυα των ερυθρόλευκων εννέα φορές και είναι τρίτος στη σχετική λίστα πίσω από την Μίμη Παπαϊωάννου και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, έχοντας παίξει, μάλιστα, σε λιγότερους αγώνες.

Χαρακτηριστικό το γκολ που πέτυχε στο Καραϊσκάκη το 1983 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Η Ένωση είχε κερδίσει δύσκολα με ανατροπή με 2-1 στο πρώτο ματς με δύο δικά του τέρματα. Στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός πίεζε και φαινόταν ότι το γκολ θα έμπαινε αργά ή γρήγορα. Η ΑΕΚ κράτησε με νύχια και με το δόντια το 0-0 στο ημίχρονο. Στα αποδυτήρια ο Μαύρος λέει στους συμπαίκτες του: «Δώστε μου την μπάλα και αφήστε το πάνω μου. Εγώ θα τους… κερδίσω!»

Έτσι κι έγινε! Ο Μαύρος σκόραρε σε μια αντεπίθεση στο 79’ και χάρισε τη μεγάλη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του, που κατέκτησε το τρόπαιο εκείνη τη σεζόν, το τελευταίο του με τη φανέλα της ΑΕΚ.

1966: Ο Μαύρος προπονείται με τον Ολυμπιακό, αλλά χωρίς δελτίο

Κι όμως, ο Θωμάς Μαύρος ίσως δεν γινόταν ποτέ ο φόβος και τρόμος της άμυνας του Ολυμπιακού, αν πίσω στο 1966, ο τότε προπονητής της εφηβικής ομάδας των «ερυθρόλευκών» και θρύλος (και συνάμα τόσο άτυχος…) της δεκαετίας του ’50, Ηλίας Υφαντής δεν είχε δώσει προτεραιότητα στο συμφέρον του 12χρονου τότε Θωμά.

Ο πατέρας του Μαύρου, Μιχάλης ήταν νομικός και Πανιώνιος. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Σωτήρη, την Πόπη και τον Θωμά, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 31 Μαΐου του 1954. Και τα δύο αγόρια του τα έσπρωξε στο ποδόσφαιρο. Όταν η οικογένεια μετακόμισε στο Παλαιό Φάληρο, το μικρό Θωμά πού τον έχανες πού τον έβρισκες, στο γήπεδο του Πανιωνίου πέρναγε την ώρα του κλωτσώντας μια μπάλα. Μάλιστα, είχε γίνει η μασκότ της ομάδας, έμπαινε μαζί τους στο γήπεδο και όταν άρχιζε το ματς αναλάμβανε χρέη «μπαλομαζώχτρα», όπως λέγανε τότε τα ball boys.

Ο αδερφός του Σωτήρης έπαιξε για λίγο στους «κυανέρυθρους», αλλά αποχώρησε πικραμένος το 1966 επειδή θεώρησε ότι τον αδίκησαν. Ο Θωμάς είχε ξεκινήσει να προπονείται με τα «τσικό» (τις σημερινές ακαδημίες), αλλά με πολλά παιδιά να παίζουν ταυτόχρονα, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει.

Ο πατέρας του πήρε τον Θωμά και τον πήγε στο βοηθητικό του Καραϊσκάκη, στο κύριο Ηλία τον Υφαντή, λέγοντάς του να τον προσέξει γιατί πίστευε ότι μπορούσε να φτάσει ψηλά. Ο Υφαντής τον συμβούλεψε να στηρίζει το γιο του, αλλά να μην τον συμβουλεύει ποδοσφαιρικά.

Ο κυρ-Ηλίας διέκρινε αμέσως το ταλέντο του Θωμά, ειδικά την έφεσή του στο γκολ και είπε τον πρεσβύτερο Μαύρο να κοιτάξουν να δουν πώς θα μπορούσαν να πάρουν το δελτίο του από τον Πανιώνιο. Όμως, αργότερα, τους τα γύρισε και είπε στον πατέρα του: 

«Το συμφέρον μου λέει να σου πω να τον πάρεις από τον Πανιώνιο, όμως το συμφέρον του γιου σου λέει να τον κρατήσεις εκεί, αφού έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει στην πρώτη ομάδα, παρά στον Ολυμπιακό…».

Ντεμπούτο με τον Πανιώνιο στα 16,5 και ένα χρόνο μετά στην Εθνική!

Για ένα χρόνο ο Θωμάς σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αλλά το 1967 ο Πανιώνιος επανήλθε και τον ενέταξε στην εφηβική ομάδα. Η καριέρα του άρχισε με μέτρια εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το Σεπτέμβριο του 1970 έκανε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική με προπονητή τον Άγγλο Τζο Μάλετ. Δεν ήταν ούτε 16,5 ετών! Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Το Φεβρουάριο του 1972, πριν κλείσει τα 18, ο Μπίλι Μπίγκαμ καλεί τον Μαύρο στην Εθνική Ελλάδος και τον ξεκινά στο φιλικό στο Καραϊσκάκη με τη μεγάλη Ολλανδία του Φράντισεκ Φάντροκ που διέθετε παίκτες όπως οι Κρόιφ, Νέεσκενς, Χουλσόφ, Ίσραελ, Κάιζερ. Απίστευτη ομάδα! Η Ελλάδα έχασε με 5-0, αλλά κέρδισε έναν παίκτη.

1973: Το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού

Τον Αύγουστο του 1973, οι εφημερίδες γράφουν για ενδιαφέρον του υπρερπλήρη τότε Ολυμπιακού να αποκτήσει το Θωμά Μαύρο έναντι 10 εκατομμυρίων δραχμών. Τα μυαλά του νεαρού παίκτη παίρνουν αέρα και απέχει για λίγο από τις προπονήσεις ζητώντας μεταγραφή. Βιαζόταν να εξασφαλίσει το μέλλον του, άλλωστε για χάρη της μπάλας είχε σταματήσει το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο.

Είχε δώσει και συνέντευξη στην Απογευματινή, όπου ο τίτλος έκανε λόγο για το πόσο πολύ ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό!

Επίσημη πρόταση δεν έγινε ή δεν διέρρευσε στον Τύπο. 

1975: Κλείνει στον Ολυμπιακό, αλλά τον αποκτά η ΑΕΚ και τελικά μένει στον Πανιώνιο!

Τη σεζόν 1974-75 ο Μαύρος ηγείται της επίθεσης του Πανιωνίου με 11 τέρματα. Προς το τέλος τη χρονιάς στο ματς με την ΑΕΚ ο Μαύρος είναι εξαιρετικός και ο Φάντροκ, που είναι πια προπονητής της Ένωσης ζητά από τον Λουκά Μπάρλο να τον αποκτήσει. Μετά τις συζητήσεις οι δύο πλευρές τα βρήκαν, αλλά αργότερα ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Κώστας Τσολακάκης, έπειτα από μεγάλη πίεση από την «πλατεία», έκανε πίσω.

Στην ΑΕΚ ζούσαν είκοσι χρόνια μετά γεγονότα παρόμοια με τη μεταγραφή του Κώστα Νεστορίδη που παράκουσε τις προτροπές τις διοίκησης του Πανιωνίου να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, επέλεξε το προσφυγικό σωματείο της ΑΕΚ και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή είχε προλάβει την ΑΕΚ στην προσφορά! Μάλιστα, η αντιπροσωπεία των «ερυθρόλευκων» είχε συναντηθεί σε ξενοδοχείο των Αθηνών με τον πρόεδρο του Πανιωνίου, Κώστα Τσολακάκη, παρουσία και του Μαύρου και τα είχαν βρει σε όλα! Ο Θωμάς έφυγε από τη συνάντηση με την εντύπωση ότι η συμφωνία έκλεισε και θα αναχωρούσε την επόμενη μέρα να συναντήσει τον Ολυμπιακό στην Αυστρία όπου έκανε προετοιμασία. Το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Λέγεται ότι μεσολάβησε ένα πρόσωπο που ματαίωσε τη μεταγραφή. Το όνομά του δεν έγινε ποτέ γνωστό.

1976: Το δελτίο που δεν πήρε πιτσιρικάς για να πάει στον Ολυμπιακό ήταν άκυρο!

Η ειρωνεία είναι ότι ο αδερφός του Σωτήρης, νομικός πλέον όπως ο πατέρας του, ανακάλυψε ότι το δελτίο του Θωμά, που είχε υπογράψει όταν ήταν 11 ετών, αυτό που δεν πήρε ποτέ για να πάει στον Ολυμπιακό, ήταν άκυρο, καθώς δεν είχε συνυπογράψει ο πατέρας του. Τότε ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη, που κράτησε καιρό και άφησε τον Θωμά έναν χρόνο εκτός γηπέδων, για να φόρεσε τελικά τα κιτρονόμαυρα το φθινόπωρο του 1976 δικαιωμένος.

Αν και νικητής στις δικαστικές αίθουσες, ο Μαύρος παρακάλεσε τον Μπάρλο να δώσει κάποια χρήματα στο σύλλογο που τον ανέδειξε. Λέγεται ότι ο μεγάλος πρόεδρος της ΑΕΚ, που ο Μαύρος τον είχε σαν πατέρα του, έδωσε στον Πανιώνιο 12 εκατομμύρια.

Ο Μαύρος δεν πήγε ποτέ στον Ολυμπιακό. Το 1987 γύρισε στον Πανιώνιο πικραμένος από τη στάση του τότε προέδρου Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και του προπονητή Νίκου Αλέφαντου. Βάζει 18 και 12 γκολ στις δύο πρώτες χρονιές και 24 την τρίτη, πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα στα 34 του χρόνια!

Ήθελε να συνεχίσει να παίζει, αλλά το πόδι του τον πρόδωσε. Σταμάτησε επιστρέφοντας τα χρήματα που είχε πάρει ως προκαταβολή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News