Τελικός για τον Άλκη: Επιστολή της Sportday στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιστολή της Sportday στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με συγκεκριμένη πρόταση για τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στη μνήμη του Άλκη Καμπανού

Η Sportday προτείνει με επίσημη επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιος υπουργούς και τον Πρόεδρο της ΕΠΟ τη μετατροπή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος από αγώνα – ντροπή, σε αγώνα – σύμβολο στη μνήμη του Άλκη Καμπανού.

Μια δολοφονία που συγκλονίζει την Ελλάδα. Ένας θάνατος νέου παιδιού που άγγιξε ευαίσθητες χορδές και ανάγκασε κάθε αρμόδιο να συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης που τον βαραίνει για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Δυο γονείς που παραδίδουν σε όλους μας μαθήματα ανθρωπιάς!

Αντιλαμβανόμενοι το ρόλο που πρέπει να έχουν τα Αθλητικά Μέσα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και την ευθύνη που αναλογεί και στους αθλητικούς συντάκτες για την απώλεια του Άλκη Καμπανού, η Sportday ξεκίνησε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να συμβάλλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην καταπολέμηση της μάστιγας που ισοπεδώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, εδώ και χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Sportday Media Group, Αναστάσιος Μπούρας, ο διευθυντής της Sportday, Γιώργος Μαζιάς και ο διευθυντής του sportday.gr, Αλέξανδρος Σόμογλου συνυπογράφουν επιστολή που απεστάλη στον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για τη διεξαγωγή του φετινού και όλων των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Γιάννη Οικονόμου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Δημητρίου.

Με την επιστολή της η οικογένεια της Sportday ζητά τη μετατροπή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος από αγώνα – ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο (που άλλες φορές διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και άλλες με «νεκρές ζώνες» χιλιάδων καθισμάτων) σε αγώνα-σύμβολο αφιερωμένο στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού  και όλων των θυμάτων της οπαδικής βίας στην Ελλάδα.

Ένας «Τελικός για τον Άλκη», όπως είναι και ο κεντρικός τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας. Ένας τελικός για να τιμούμε κάθε χρόνο με έργα και όχι με λόγια τη μνήμη αυτού του νέου παιδιού και να αποδείξουμε όλοι μας ότι και ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να νικήσουμε το τέρας της οπαδικής βίας που σκεπάζει τα πάντα στον ελληνικό αθλητισμό.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Sportday στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε μια συμβολική μέρα μνήμης που η χώρα μας τιμά τα θύματα της μεγαλύτερης τραγωδίας που γνώρισε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός, λαμβάνουμε το θάρρος να επικοινωνήσουμε μαζί σας, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης που φέρουμε ως αθλητικοί συντάκτες για τη λαίλαπα της οπαδικής βίας στην οποία είναι παραδομένο, εδώ και χρόνια, το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, δεν συνιστά απλά έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα περιστατικών συγκρούσεων χούλιγκαν. Οφείλει να αποτελέσει για όλους όσοι αποτελούμε, άμεσα ή έμμεσα, μέλη της αθλητικής οικογένειας ιερό χρέος προκειμένου να μην θρηνήσει ξανά καμία μάνα και κανένας πατέρας όπως θρηνούν οι γονείς του Άλκη την απώλεια του παιδιού τους.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβανόμενοι την θέλησή σας να ηγηθείτε μιας οργανωμένης προσπάθειας εξάλειψης του φαινομένου της βίας όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού, και παρατηρώντας τα προηγούμενα χρόνια φαινόμενα συγκάλυψης και ατιμωρησίας ενόχων εγκληματικών πράξεων, σας καταθέτουμε την πρότασή μας προκειμένου οι αθλητικές συναντήσεις να αποτελέσουν ξανά πεδίο ψυχαγωγίας και χαράς για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης, ο τελικός του εγχώριου ποδοσφαιρικού κυπέλλου, αποτελεί την ετήσια κορωνίδα των αθλητικών διοργανώσεων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πιστοποιητικό παράδοσης όλων μας στο φόβο του χουλιγκανισμού.

Έχουμε δει τελικούς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών την ώρα που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη βλέπουμε γεμάτα στάδια. Έχουμε δει τελικούς να διεξάγονται με «νεκρές ζώνες» χιλιάδων καθισμάτων, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων απολαμβάνουν το αυτονόητο δικαίωμα να πηγαίνουν παρέα στο γήπεδο.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τους γονείς του Άλκη Καμπανού να παραδίδουν σε όλους μας μαθήματα ανθρωπιάς και να ζητούν τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα ΠΑΟΚ – Άρη στη μνήμη του αδικοχαμένου παλικαριού τους.

Εμείς, ως εκπρόσωποι ενός εκ των μεγαλύτερων και πλέον ιστορικών brands στο χώρο του αθλητικού Τύπου προτείνουμε κάτι περισσότερο.

Με τη δική σας καθοδήγηση και τη συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων (Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ΠΑΕ, Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Υπουργείου Πολιτισμού και Υφυπουργείου Αθλητισμού, Νόμιμων Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών) να μετατρέψουμε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος σε έναν αγώνα που θα τιμάμε κάθε χρόνο τη μνήμη του Άλκη Καμπανού.

Όλοι μαζί (Πολιτεία, Αστυνομία, Ομοσπονδία, Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, Τύπος, Οπαδοί) να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο παιχνίδι για να αναδείξουμε το χαμογελαστό πρόσωπο ενός 19χρονου παιδιού σε σύμβολο του αγώνα κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού.

Όλοι μαζί να συμβάλλουμε προκειμένου ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο να αποτελεί σε ετήσια βάση, αφενός μια γιορτή που θα τιμάται η μνήμη του Άλκη και των υπολοίπων θυμάτων οπαδικής βίας στη χώρα μας και αφετέρου μια διοργάνωση που θα πραγματοποιήσει το πρώτο σημαντικό βήμα της επιστροφής του ποδοσφαίρου μας σε μια υγιή κανονικότητα.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η δολοφονία του Άλκη δεν πρέπει να προστεθεί σε μια σειρά υποθέσεων οπαδικής βίας που ξεχάστηκαν, ή κατέληξαν σκονισμένες σε κάποιο συρτάρι. Αντίθετα, όπως επισημάνατε και εσείς στο μήνυμά σας, πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής.

Αρχής γενομένης, λοιπόν, από τον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος – που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 21 Μαΐου 2022 – σας ζητούμε να αναλάβετε σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, προκειμένου:

Α) Όλοι οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος να φέρουν πλέον το όνομα του Αλκιβιάδη Καμπανού.
Β) Όλοι οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος να διεξάγονται σε γεμάτο γήπεδο, χωρίς «νεκρές ζώνες» και με συγκεκριμένο αριθμό «μεικτών θυρών» που θα φιλοξενούν φιλάθλους και των δύο φιναλίστ ομάδων.

Γ) Όλοι οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος να συνοδεύονται από εδώ και στο εξής με ολοήμερες εκδηλώσεις κατά της οπαδικής βίας, ημερίδες και ειδικά προγράμματα που θα λαμβάνουν χώρα σε όλες τις ακαδημίες της χώρας τη συγκεκριμένη μέρα. 

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η μνήμη του Άλκη δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η οδύνη και το μέγεθος της ευθύνης που αισθανόμαστε όλοι αυτές τις μέρες, δεν πρέπει να σβήσουν. Είναι ιερή υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη αυτού του παιδιού. Και να αναδείξουμε το πρόσωπο του σε σύμβολο του αγώνα κατά της βίας.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος αποτελεί το ιδανικό πεδίο για να το πράξουμε. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να φωνάξουμε «ως εδώ». Θα πρέπει όλοι μαζί να νικήσουμε το φόβο απέναντι στον χουλιγκανισμό και να οπλίσουμε με δύναμη τα χέρια της μεγάλης πλειοψηφίας των υγιών φιλάθλων και οπαδών.

Για να μην βρεθεί ποτέ ξανά στο μέλλον άλλο παιδί σαν τον Άλκη να φωνάξει «σας παρακαλώ πολύ, μη με χτυπάτε άλλο».

Μετά τιμής,

Αναστάσιος Μπούρας                                           
Πρόεδρος Sportday                    
Media Group

Γιώργος Μαζιάς
Διευθυντής SportDay

Αλέξανδρος Σόμογλου
Διευθυντής sportday.gr

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News