Super Lig Τουρκίας: Buraya gel Υunan arkadasim - Ελάτε εδώ φίλοι Έλληνες

Super Lig Τουρκίας: Buraya gel Υunan arkadasim – Ελάτε εδώ φίλοι Έλληνες | Αφιέρωμα | Έλληνες του εξωτερικού | Μεταγραφές

Από μικρά παιδιά στο σχολείο, ένθεν και ένθεν μας μαθαίνουν να μισούμε τους γείτονές μας. Οι Έλληνες μιλάνε για τα 400-500 χρόνια σκλαβιάς και οι Τούρκοι για αυτούς που ήθελαν πριν από 100 χρόνια να τους αφανίσουν.

Οι σύγχρονοι πολιτικοί κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μείνει αυτό το μίσος ασίγαστο. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι ακόμα πολλά και οι μνήμες νωπές. Δεν είναι και λίγα, όμως, αυτά που μας ενώνουν. Όπως το ποδόσφαιρο…

Μεγάλα σωματεία, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων το Πέρα Κλουμπ και τα Ταταύλα ξεκίνησαν είτε στη γείτονα χώρα είτε από Έλληνες που επέστρεψαν ηθελημένα και μη στη μάνα-πατρίδα.

Οι Έλληνες που φόρεσαν την ημισέληνο και οι Τούρκοι της Super League

Μεγάλες μορφές όπως ο Λεφτέρ Κιουτσούκ Αντωνιάδης, ο Αλέκος Σοφιανίδης και ο Νίκος Κόβης έπαιξαν στις μεγάλες ομάδες της Πόλης, αλλά και στην εθνική Τουρκίας. Κι ας ήταν Ρωμιοί. Μην τους αδικούμε. Η Κωνσταντινούπολη ήταν το σπίτι τους.

Αν κάποιος δεν είχε ιδέα για την αιώνια διαμάχη και ταξίδευε στη σημερινή Τουρκία, θα έβλεπε τα πολλά κοινά σημεία των δύο πολιτισμών. Άλλωστε τόσα χρόνια ζήσαμε μαζί. Το φαγητό, το ποτό, η μουσική, οι καθημερινές συνήθειες, οι ρυθμοί, το τοπίο, μοιάζουν αρκετά. Γι’ αυτό οι Έλληνες είναι σχεδόν πάντα καλοδεχούμενοι στα απέναντι παράλια του Αιγαίου. 

Μετά τον Νίκο Κόβη, που αφήνονας την Μπεσίκτας, έπαιξε σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ από το 1978 μέχρι το 1985, οι ποδοσφαιρικές σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν». Το… εμπάργκο έσπασε με την άφιξη του στη Νέα Σμύρνη από την Τραπεζούντα, ο Ερόλ Μπουλούτ το καλοκαίρι του 2001. Την ίδια εποχή ήρθε στην Ξάνθη ο Ντενίζ Μπαϊκαρά, για να ακολουθήσουν οι διεθνείς Φατίχ Ακιέλ (2005, ΠΑΟΚ) και Τουμέρ Μετίν (2008 Λάρισα). Το 2011 έπαιξε ως δανεικός από τη Γαλατασαράι στον Ολυμπιακό ο αγγλοαναθρεμένος Τούρκος διεθνής Κόλιν ΚαζίμΡίτσαρντς, που είχε μητέρα Τουρκοκύπρια.

Ο καλός διπλωμάτης Φάνης Γκέκας

Το καραβάνι των Ελλήνων μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε το 2011, με οδηγό τον Φάνη Γκέκα, που πάτησε το πόδι του στον Πόντο για να παίξει στη Σαμσούνσπορ. O χαρισματικός σκόρερ έπαιξε ακόμα στις Αχισάρ, Κονιασπόρ, Εσκισεχίρ και Σιβασπόρ. Ο dj στην έδρα της εκάστοτε ομάδας του είχε μόνιμα δίπλα του το mp3 με συρτάκι και η ελληνική μουσική ακουγόταν στα  εντός έδρας γκολ που πέτυχε από τα 52 συνολικά σε 94 ματς. Σκόραρε δηλαδή κατά μέσο όρο, παραπάνω από ένα κάθε δύο παιχνίδια.

Ο Γκέκας έμεινε τόσο ικανοποιημένος από την παρουσία του στην Τουρκία, ώστε σε μια συνέντευξή του το 2021 είχε πει:

«Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι πολύ χαρούμενοι που παίζουν στην Τουρκία. Εγώ πέρασα τα καλύτερα μου χρόνια εκεί, τώρα στόχος μου είναι να πάρω το δίπλωμα και να επιστρέψω ως προπονητής».

Ο Λαρισινός στράικερ ξεκλείδωσε την πόρτα, την οποία το 2012 πέρασε και ο Τζιόλης για να παίξει στην Καϊσέρισπορ. Μετά  άνοιξε διάπλατα. Η πολύ επιτυχημένη παρουσία του Γκέκα, οι δύσκολες οικονομικά συνθήκες στην Ελλάδα και οι καλές, φτηνές για ξένους παίκτες λύσεις που βρήκαν στα πρόσωπά των ποδοσφαιριστών μας οι Τούρκοι, άνοιξε το δρόμο του ποδοσφαίρου που ένωσε τις δύο χώρες.

 Οι Έλληνες της Super Lig

Ακολούθησαν ο Φωτάκης (2013-14, Σανλιούφασπορ), ο Αβραάμ Παπαδόπουλος (2014-15, Τραμπζονσπόρ), ο Σαρρής (2015-16 Ερτζίγεσπορ), ο ομογενής Δημητριάδης από τη Σουηδία (2015-17, Γκεντσλερμπιρλιγκί και μετά στη Γιρεσούνσπορ), ο Τζαβέλλας (2016-21, Αλάνιασπορ), ο Μανιάτης (2017-19, Αλάνιασπορ), ο Τάτος (2017-19 Ελαζίγκσπορ και μετά Αλτάι), ο Σαμαράς (2017-18, Σαμσουνσπόρ), ο Σηφάκης (2017-18, Σαμσουνσπόρ), ο Βασιλόγιαννης (2017-19, Ουμρανίγεσπορ), ο Γιώργος Γεωργιάδης (Ελαζίγκσπορ 2018-19), ο Μήτρογλου (2018-20, Γαλατασαράι), ο Ελληνορώσος Λοντίγκιν (2019-20, Γκαζιαντέπσπορ), ο Χατζηησιαϊας (2019-21, Ριζεσπόρ) και ο Κατράνης (2020-21, Χατάισπορ).

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tasos Mpakasetas (@tasos_mpak)

Όταν ο Γιώργος Σαμαράς αγωνίστηκε στη Σαμσούνπορ δικαιολόγησε γιατί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν στο τουρκικό πρωτάθλημα: 

«Με υποδέχτηκαν πολύ φιλόξενα. Γι’ αυτό δεν ανησύχησα ποτέ όταν έφτασα στην Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Αυτή η ένταση είναι καθαρά πολιτική.

Μοιάζουμε πολύ στην έκφραση των συναισθημάτων μας. Τα γεύματα και η μουσική μας είναι σχεδόν ίδια. Έχω πάει στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Άδανα και βλέπω παρόμοια πράγματα με αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Είμαστε γείτονες και έχουμε πολλά κοινά. Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου».

Ο επίσης έμπειρος στα τουρκικά γήπεδα, Γιώργος Τζαβέλλας έχει πει:

«Γενικά, βλέπουν πολύ θετικά τους Έλληνες παίκτες. Το τουρκικό πρωτάθλημα μας ταιριάζει πολύ. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας. Οι Τούρκοι σέβονται τους Έλληνες παίκτες, οι παίκτες μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην Τουρκία και είμαστε όλοι χαρούμενοι».

Φέτος στη Super Lig αγωνίστηκαν με μεγάλη επιτυχία, έξι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Πέλκας στο δεύτερο χρόνο του στη Φενερμπαχτσέ, όπως και ο Κολοβέτσιος στην Καϊσέρισπορ, ο Γούτας στη Σιβασπόρ και ο παλιός Κίτσιου, ύστερα από μια τριετία στην Ανκαραγκιουτζού, φόρεσε τη φανέλα της Γκαζιαντέπσπορ. Για λίγο έπαιξε στη Β’ Εθνική στην Κοτζαέλισπορ ο Δημήτρης Κολοβός, φεύγοντας από τη Σερίφ.

Μπακασέτας, Σιώπης: πρωταθλητές με την Τραμπζονσπόρ 

Αυτοί που μεγαλούργησαν, βέβαια, φέτος ήταν ο Μπακασέτας με τον Σιώπη, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα με την Τραμπζονσπόρ. Οι δύο τους ξεκίνησαν το 2019 από την Αλάνιασπορ, με προπονητή τον Ερόλ Μπουλούτ, με τον Τάσο να πηγαίνει στην Τραπεζούντα το 2020 και τον Μανώλη το 2021. Στον Πόντο δηλαδή άνοιξε ο ελληνικός χορός το 2011 και στον Πόντο έκλεισε με τρόπαιο και ζεϊμπέκικο η μέχρι τούδε παρουσία των Ελλήνων στην Τουρκία.

Συγκρίνοντας τα δύο πρωταθλήματα, ελληνικό και τουρκικό, ο Τάσος Μπακασέτας σχολίασε:

«Στην Τουρκία όλες οι ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο για να κερδίσουν, ακόμα η τελευταία την πρώτη. Στην Ελλάδα οι πιο αδύναμες ομάδες παίζουν μαζική άμυνα».

Ο συμπαίκτης του, Μανώλης Σιώπης, δικαιολόγησε γιατί ανέβασε τις μετοχές του στην Τουρκία:

«Στη Super Lig ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος από τη Super League και προσωπικά αυτό μου ταιριάζει».

Οι δυο τους μετά τον τίτλο μοιράστηκαν με τος Τούρκους συναδέλφους τους (αδέρφια τους χαρακτήρισε ο Σιώπης), Ουκγουρτσάν Τσακίρ και Αμπντουλακαντίρ Ομούρ την παρακάτω φωτογραφία ως μήνυμα ειρήνης και απάντηση στο μίσος, στον πόλεμο και στον ρατσισμό.

Στην Τραμπζονσπόρ, που πήραν ξανά το πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια, ετοιμάζονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ να πάρουν κι άλλον Έλληνα, τον Θανάση Ανδρούτσο.

Η νέα σεζόν θα βρει σίγουρα στην Τουρκία έναν «νέο», τον Τάσο Χατζηγιοβάνη, που καιρό τώρα φλέρταρε με ομάδες από τη γείτονα χώρα και τελικά υπέγραψε στην Ανκαραγκιουτζού.

 Έπειτα από τόσο μεγάλη φιλία, μήπως στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες να πάρουν το λόγο οι ποδοσφαιριστές;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News