Τα... ελληνόπουλα Λεβίτσκι και Μοντραγκόν

Σαν σήμερα η Σεντε Ετιέν «πληρώνει« το πλαστό ελληνικό διαβατήριο του Μαξίμ Λεβίτσκι. Η περίπτωση του Φαρίντ Μοντραγκόν.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2001 το Γαλλικό ποδόσφαιρτο μύριζε… Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη ημέρα, η Σεντ Ετιέν τιμωρήθηκε με αφαίρεση 7 βαθμών από την πειθαρχική επιτροπή της γαλλικής λίγκας.

Αιτία, το πλαστό ελληνικό διαβατήριο του Ουκρανού τερματοφύλακα Maxim Levitsky.

Ο Μαξίμ Λεβίτσκι είχε αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο στις 30 Σεπτεμβρίου 2000. Όταν στις 4 Δεκεμβρίου, σήμα από την ειδική υπηρεσία της γαλλικής αστυνομίας ανέφερε ότι το ελληνικό διαβατήριο του Λεβίτσκι ήταν πλαστό άρχιζε να ξεσκεπάζεται ένα τεράστιο σκάνδαλο. Συνολικά 78 ποδοσφαιριστές στη Γαλλία ήταν κάτοχοι κοινοτικού διαβατηρίου. Αρκετοί ήταν κάτοχοι ιταλικού διαβατηρίου χωρίς φυσικά να έχουν γεννηθεί στην Ιταλία. Μεταξύ των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν ήταν ο Ουκρανό-Έλληνας Λεβίτσκι και ο τερματοφύλακας της Εθνικής Κολομβίας και της Μετς, Φαρίντ Μοντραγκόν, κάτοχος και αυτός ελληνικού διαβατηρίου.

Ο Μοντραγκόν και η Θεσσαλονίκη

Ο Μοντραγκόν είπε στο δικαστήριο ότι το διαβατήριό του είχε εκδοθεί στην Θεσσαλονίκη στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 και ότι ο πατέρας του είχε ρίζες στην Ελλάδα. Η Νομαρχία της Θεσσαλονίκης πάντως δεν ήξερε τίποτα. Μάλλον δεν ήξερε και ο πατέρας του που «πέφτει» η Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τον Μαξίμ Λεβίτσκι, μαρτύρησε ότι υπήρχε κύκλωμα έκδοσης πλαστών ελληνικών διαβατηρίων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σαν σήμερα αποχωρεί η Τσουμελέκα 

2009: Η χρυσή ολυμπιονίκης των 20000 βάδην το 2004, Αθανασία Τσουμελέκα, ανακοινώνει την αποχώρησή της από τον πρωταθλητισμό, όταν βρίσκεται θετική στην ουσία ερυθροποιητίνη σε έλεγχο ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα που είχε δώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου στις 6/8/2008. Η IAAF θα επιβάλει στην αθλήτρια διετή αποκλεισμό στις 16/4/2009.

2009: Ο 58χρονος παλαίμαχος τερματοφύλακας της Δόξας Δρυμού και φίλαθλος του Ηρακλή, Σωτήρης Σεραφείμ, πεθαίνει στο Καυτανζόγλειο Στάδιο από ανακοπή καρδιάς, όταν με τη λήξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Ηρακλή – ΑΕΚ προσπάθησε να αποτρέψει φιλάθλους του «Γηραιού» να συμμετάσχουν στα επεισόδια που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη.

2008: Ο Robert James “Bobby” Fisher πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία 65 ετών στο σπίτι του στο Ρέικιαβικ. Ο Αμερικανός γκρανμάστερ στο σκάκι, που είχε κερδίσει τον Boris Spassky στις 1/9/1972, είχε αποσυρθεί εδώ και 30 χρόνια και μετά την σύλληψή του στο Τόκυο για αντιαμερικανικές και αντισημιτικές δηλώσεις είχε μετακομίσει στην Ισλανδία το 2005, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Τα κατορθώματα του Bud Spencer

2005: Ο 76χρονος Ιταλός Bud Spencer, γνωστός από τις ταινίες γουέστερν με τον Terence Hill, βραβεύεται με το βραβείο Caimano d’Oro από την Ιταλική Ομοσπονδία Κολύμβησης, ενώ μία εβδομάδα μετά θα λάβει διπλώματα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης για τα κατορθώματά του στην αρχή της δεκαετίας του ’50 όταν ήταν ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε τα 100μ. σε χρόνο κάτω του ενός λεπτού (19/9/1950).

1998: Περισσότεροι από 100 οπαδοί της Γκόρνικ και της GKS τραυματίζονται έπειτα από επεισόδια στον αγώνα των δυο ομάδων σε κλειστό γήπεδο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η απίθανη ιστορία της Helen Stephens

1994: Η Αμερικάνα σπρίντερ, Helen Stephens, με το προσωνύμιο Fulton Flash, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών. Στην καριέρα της δεν έχασε ποτέ κούρσα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, όταν νίκησε την Stanislawa Walasiewicz, μετέπειτα Stella Walsh. Αμέσως μετά τη νίκη της αυτή, αντιμετώπισε την κατηγορία ότι ήταν άνδρας, αφού η αντίπαλός της θεωρείτο ανίκητη. 44 χρόνια μετά, στις 4/12/1980, αποδείχθηκε ότι αυτή που δεν ήταν ποτέ γυναίκα ήταν η Walsh.

1981: Πεθαίνει ο Λουκάς Πανουργιάς, πρώην παίκτης, πρόεδρος και μεγάλος παράγων του Παναθηναϊκού.

1961: Ο 22χρονος παίκτης των Cincinnati Royals Oscar Robertson γίνεται ο νεότερος παίκτης που στέφεται MVP σε αγώνα All-Star όταν σημειώνει 23 πόντους και μοιράζει 14 ασίστ στην νίκη της Δύσης με 153-131 στην Syracuse

1959: Ο Cassius Marcellus Clay Jr εμφανίζεται για πρώτη φορά (ανήμερα των γενεθλίων του 1942). Αντίπαλος του ο Benjamin Jacksonworld

Σαν σήμερα ο Ξανθόπουλος στην ΑΕΚ

1952: Ο 18χρονος, μετέπειτα ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος, το “παιδί του λαού”, εκδίδει αθλητικό δελτίο στην ΑΕΚ με αριθμό μητρώου ΣΕΓΑΣ 14038 ως αθλητής του ύψους, τριπλούν και χαμηλών εμποδίων.

1948: Ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων (83.260) σημειώνεται στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ για την πρώτη κατηγορία στο Maine Road του Μάντσεστερ.

1916: Ιδρύεται ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ στην Νέα Υόρκη από 30 παίκτες.

1773: Ο Βρετανός καπετάνιος James Cook γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News