Ο Σκωτσέζος που δεν σκότωσε ο ΙΡΑ είχε μάθει ποδόσφαιρο στους Βραζιλιάνους

Σαν σήμερα: Ο Σκωτσέζος που δε σκότωσε ο ΙΡΑ έμαθε το ποδόσφαιρο στους Βραζιλιάνους.

Το πάθος των Βραζιλιάνων για το ποδόσφαιρο δεν είναι μυστικό. Το μεγάλο ερώτημα είναι, πώς ξεκίνησαν όλα; Πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα, δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικές ομάδες στη Βραζιλία. Το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε. Όλα έγιναν το 1894, χάρη σε έναν άνθρωπο, τον ​​Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλερ, γνωστό ως «πατέρα του ποδοσφαίρου».

Ο Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλερ γεννήθηκε στο Σάο Πάολο το 1874. Ήταν ο γιος του Τζον Μίλερ, ενός Σκωτσέζου μηχανικού με ειδίκευση στους σιδηροδρόμους και της Καρλότα Φοξ, μιας Βραζιλιάνας βρετανικής καταγωγής.

Όπως πολλές οικογένειες Βρετανών ομογενών που ζούσαν στη Βραζιλία εκείνη την εποχή, ο Μίλερ και η Φοξ αποφάσισαν να στείλουν τον Τσαρλς σε σχολείο στην Αγγλία όταν ήταν εννέα ετών. Πήρε το πλοίο από το Σάντος, ένα λιμάνι στο Σάο Πάολο. Μετά από αρκετές εβδομάδες στη θάλασσα, έφτασε στο Σαουθάμπτον, ένα ακμάζον, πολυσύχναστο λιμάνι, μια πόλη που επρόκειτο να γίνει το νέο του σπίτι. Το 1891 ήταν στο οικοτροφείο στο Millbrook.

Γράφτηκε στο δημόσιο σχολείο Banister Court στο Σαουθάμπτον όπου έμαθε να παίζει κρίκετ και επίσης ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα για το μέλλον του, να παίζει ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, έπαιξε για τις ποδοσφαιρικές ομάδες Κορίνθιανς και Σεντ Μέρι, τη μετέπειτα Σαουθάμπτον.

Επιστροφή με μπάλα, τρόμπα και κανονισμό

Αργότερα επέστρεψε στη Βραζιλία, έχοντας στη βαλίτσα του μια μπάλα ποδοσφαίρου, μια τρόμπα και τους κανονισμούς ποδοσφαίρου από το Hampshire F.A. Στο Σάο Πάολο εκείνη την εποχή, υπήρχε ένας σύλλογος, η São Paulo Athletic Club που είχε δημιουργηθεί από τους Βρετανούς που ζούσαν εκεί. Έπαιζαν μόνο κρίκετ και ο Τσαρλς αποφάσισε να δημιουργήσει τμήμα ποδοσφαίρου. Στο τμήμα πήρε κάποιους φίλους και κάποιους συναδέλφους. Σύντομα όλο και περισσότεροι έπαιζαν.

Ο Τσαρλς αποφάσισε να μετατρέψει αυτούς τους άτυπους αγώνες σε πρωτάθλημα. Ίδρυσε τη LIGA Paulista, το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Ο ίδιος ήταν επιθετικός στη São Paulo Athletic Club και κέρδισε το πρωτάθλημα το 1902, το 1903 και το 1904. Ήταν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1900 που το ποδόσφαιρο άρχισε να εξαπλώνεται από το Σάο Πάολο στην υπόλοιπη Βραζιλία και σύντομα ολόκληρη η χώρα παθιάστηκε με τον βασιλιά των σπορ.

Ο Μίλερ εργάστηκε στη Σιδηροδρομική Εταιρεία του Σάο Πάολο και έγινε πράκτορας του Βασιλικού Ταχυδρομείου και Αναπληρωτής Βρετανός Αντιπρόξενος το 1904.

Τον Ιανουάριο του 1906 παντρεύτηκε τη διάσημη πιανίστα Antonietta Rudge, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Κάρλος και την Έλαν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 το ζευγάρι χώρισε.

Το 1939, στην τελευταία ίσως επιστροφή του στην Αγγλία, παραλίγο να σκοτωθεί στον πρώτο βομβαρδισμό του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) στην χώρα. Η κόρη του σταμάτησε σε βιτρίνα λίγα δευτερόλεπτα πριν εκραγεί βόμβα στα σκαλιά σε σταθμό του μετρό.

Πέθανε στις 30 Ιουνίου -σαν σήμερα- 1953 στο Σάο Πάολο και θάφτηκε στο εκεί προτεσταντικό νεκροταφείο.

Ο νόμος Ερντογάν για τσιγάρα, ποτά

2011: Βάσει του νόμου της κυβέρνησης Ερντογάν υποχρεώνονται όλες οι ομάδες με χορηγούς τσιγάρα ή ποτά αν αφαιρέσουν το όνομα του χορηγού από την ονομασία τους. Έτσι, μετά από 55 χρόνια παρουσίας στο τουρκικό πρωτάθλημα, η Efes Pilsen μετονομάζεται σε Anadolu Efes αφαιρώντας το όνομα της παραγωγού μπύρας Pilsen, εισάγοντας όμως το όνομα της εταιρείας εμφιαλώσεως.

2009: Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού, Μπραις Μουν, επιστρέφοντας από πάρτυ συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα της Νοτίου Αφρικής, τραυματίζει θανάσιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ μία 25χρονη γυναίκα με το αυτοκίνητό του.

2002: Ολοκληρώνεται το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο που διεξάγεται σε ασιατικά γήπεδα (Νότια Κορέα και Ιαπωνία). Η Βραζιλία επιστρέφει στην κορυφή με τη νίκη της στον τελικό επί της Γερμανίας 2-0, παρουσία 72.000 θεατών. Πρώτος σκόρερ με 8 τέρματα ο Ronaldo.

1996: Πρώτη εφαρμογή του “ξαφνικού θανάτου” (sudden death) στον τελικό του Euro ΄96 Γερμανία – Τσεχία (2-1) με “δολοφόνο” τον Oliver Bierhoff στο 95΄. Στις προηγούμενες φάσεις δεν εφαρμόστηκε το μέτρο και οι αγώνες πήγαν στα πέναλτι.

Πεθαίνει ο Λάκης Πετρόπουλος

1996: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 64 ετών, ο Λάκης Πετρόπουλος στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται με την ομάδα ποδοσφαίρου των παλαιμάχων.

1991: Ο Duke McKenzie γίνεται ο πρώτος μποξέρ που κερδίζει παγκόσμιους τίτλους σε δύο διαφορετικές κατηγορίες (bantam και fly) όταν κερδίζει τον Gaby Canizales για την κατηγορία bantam.

1971: Ιδρύεται ο Σκακιστικός Όμιλος Αμπελοκήπων.

1971: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο 28χρονος Βούλγαρος μεσοεπιθετικός της Λέφσκι Georgi Asparuhov οδηγώντας μεθυσμένος. Ήταν 50 φορές διεθνής με 19 γκολ. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο φίλαθλοι θα παραστούν στην κηδεία του στη Σόφια για να τον αποχαιρετίσουν.

1966: Ο Emilio Giuseppe “Nino” Farina πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών στο Chambery της Γαλλίας σε τροχαίο καθώς πηγαίνει να δει το γαλλικό Grand Prix του 1966. Ήταν ο πρώτος πρωταθλητής στην ιστορία της Formula One, όταν το 1950 κέρδισε οδηγώντας μία Alfa Romeo και ανιψιός του Battista “Pinin” Farina, του ιδρυτή της κατασκευαστικής εταιρείας σασί αυτοκινήτων Pininfarina.

1951: Η Αγγλία πετυχαίνει τη μεγαλύτερη διεθνή νίκη της, σε φιλικό αγώνα, νικώντας την Αυστραλία στο Σίδνεϊ με 17-0.

1950: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους New York Times για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε ιστορίας της. Την προηγούμενη μέρα έχει κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το τηλεγράφημα φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News