Ο Πούσκας, το αλτσχάιμερ και τα οικονομικά προβλήματα

Ο επονομαζόμενος «Καλπάζων Συνταγματάρχης», ο Φέρεντς Πούσκας, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Wembley, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών στην Βουδαπέστη.

Ήταν η 1η Νοεμβρίου του 2006. Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών στην Βουδαπέστη ο Φέρεντς Πούσκας, ο επονομαζόμενος «Καλπάζων Συνταγματάρχης» αλλά και «Πάντσο», προπονητής του Παναθηναϊκού, τον οποίο οδήγησε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Σαν παίκτης θεωρείται ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, αφού σε οποιοδήποτε επίπεδο σκόραρε περίπου ένα γκολ ανά αγώνα: 354 γκολ σε 357 αγώνες με την Κίσπεστ (μετέπειτα Χόνβεντ) μεταξύ 1946-56, 84 γκολ σε 85 αγώνες με την Ουγγαρία μεταξύ 1949-56 και 155 γκολ σε 179 αγώνες με την Ρεάλ Μαδρίτης μεταξύ 1958-67.

Το 2000 οι γιατροί διέγνωσαν πως ο Πούσκας έπασχε από τη νόσο αλτσχάιμερ. Το 2002 το κεντρικό στάδιο της Βουδαπέστης πήρε το όνομά του προς τιμή του. Ο ίδιος παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε παρουσία 50.000 κόσμου αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να χαρεί ανάλογα της τιμής. Παρά και τη γεμάτη επιτυχίες καριέρα του τελείωσε τη ζωή του με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Αποτυχημένες επενδύσεις και η απλόχερη αντιμετώπιση ανθρώπων του περιβάλλοντός του τον έφεραν σε αυτή τη θέση. Το 2005 η οικογένειά του δημοπράτησε βραβεία του όπως το ασημένιο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 ή το «χρυσό παπούτσι» του κορυφαίου σκόρερ για να χρηματοδοτήσει τη θεραπεία της ασθένειας του Αλτσχάιμερ. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης τον Σεπτέμβριο του 2006. Απεβίωσε στις 17 Νοεμβρίου του 2006 από πνευμονία. Το φέρετρό του μεταφέρθηκε από το Στάδιο «Φέρεντς Πούσκας» στην Πλατεία Ηρώων για στρατιωτικό χαιρετισμό. Ενταφιάστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, τιμή που δίνεται σε πολιτικούς ηγέτες και αγίους.

2019: Ο 21χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς κερδίζει 2-1 στο tie break του 3ου σετ (6-7,6-2, 7-6) τον Ντομινίκ Τιμ στον τελικό των τελικών, Nitto ATP Finals, στην Ο2 arena του Λονδίνου, στην πρώτη του κιόλας συμμετοχή στην διοργάνωση των οκτώ κορυφαίων στη σεζόν και γίνεται ο νεότερος πρωταθλητής μετά από τον 20χρονο Λέιτον Χιούτι το 2001 και ο έκτος νεότερος πρωταθλητής στην 50ετή ιστορία του τουρνουά. Την προηγούμενη ημέρα, είχε κερδίσει τον Roger Federer με 2-1 στον ημιτελικό.

2016: Ο 15χρονος Γιώργος Ιωάννου, του Άτλαντα Περιστερίου, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα -48 κιλά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τάε Κβον Ντο εφήβων/νεανίδων που φιλοξενείται στο Μπέρναμπι του Καναδά χάνοντας με 17-8 από τον Κορεάτη Jae-Hee Mok.

2016: BBC και Wimbledon ανανεώνουν την συνεργασία τους για ακόμη μια οκταετία, έως και το 2024. Αυτή η συνεργασία θα είναι η μακροβιότερη στην ιστορία μεταξύ ενός αθλητικού γεγονότος ή μιας αθλητικής διοργάνωσης με ραδιοτηλεοπτικό όμιλο. Τον Ιούλιο του 2017, το Wimbledon θα συμπληρώσει 80 χρόνια συνεργασίας με την τηλεόραση του BBC και 90 χρόνια με τo ραδιόφωνο.

2015: Η 31χρονη σπρίντερ από τη Λευκορωσία Γιούλια Μπαλίκινα, που είχε εξαφανιστεί από τις 28/10, βρίσκεται νεκρή, σε περιοχή έξω από το Μινσκ, με τις αρχές να μιλάνε για δολοφονία. Η Μπαλίκινα είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 στα 100μ και στη σκυταλοδρομία 4×100. Τον Ιούνιο 2013 είχε βρεθεί θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό. Η ποινή της έληξε στις 24 Ιουλίου 2015.

Η υπόθεση Σάπινα

2005: Παρά την συνεργασία του με τις αρχές, το δικαστήριο του Βερολίνου επιβάλει στον γερμανό διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ ποινή φυλάκισης 29 μηνών χωρίς αναστολή για την εμπλοκή του σε κύκλωμα στημένων αγώνων ποδοσφαίρου, υπό την καθοδήγηση των αδερφών Άντε, Μίλαν και Φίλιπ Σάπινα από την Κροατία. Αφορμή για την δικαστική έρευνα ήταν η διατησία του στον αγώνα Αμβούργο – Πάντερμπορν 2-4, στις 21 Αυγούστου 2004, όπου διαμόρφωσε το αποτέλεσμα έναντι αντιτίμου 20.000 ευρώ.

2004: Η Ελλάδα κερδίζει με 3-1 το Καζακστάν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης συμπληρώνει 100 συμμετοχές και γίνεται ο 100ος παίκτης παγκοσμίως, που σημειώνει την επίδοση αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλους αυτούς τους αγώνες δεν έχει σημειώσει ούτε ένα γκολ.

1991: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Cross Country στο mountain bike στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή 40 αθλητών.

1985: Η Εθνική ομάδα άρσης βαρών καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες του Πλόβντιβ. Πρώτη κατατάσσεται η Βουλγαρία και δεύτερη η Ρουμανία.

1981: Ο Bill Cartwright των NY Knicks ισοφαρίζει το 20χρονο ρεκόρ ευστοχίας σε ελεύθερες βολές του ΝΒΑ όταν σημειώνει 19/19 σε έναν αγώνα που η ομάδα του χάνει από τους Kansas City Kings με 124-110.

1971: Με γκολ των Μίμη Παπαϊωάννου και Αντώνη Αντωνιάδη η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη 2-2 στον φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία στο στάδιο Λέφσκι, με την οποία αγωνίζεται και ο Κρίστο Μπόνεφ.

Εξέγερση του Πολυτεχνείου

1973: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αθήνα καταλήγει σε αιματοχυσία. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Η αρχή έγινε με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή, τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες». Ένα χρόνο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Σύμφωνα με έρευνα του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανερχόταν σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.

Ο Χρήστος Λάζος υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός καθώς και ένα πεντάχρονο αγόρι που σκοτώθηκε από πυροβόλο όπλο στρατιώτη στην περιοχή του Ζωγράφου. Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

1970: Σε φιλικό αγώνα μπροστά σε 12.000 θεατές η Ελλάδα χάνει στο γήπεδο της Λεωφόρου από την Αυστραλία με 1-3 με σκόρερ τον Κώστα Ελευθεράκη. Η άθλια εμφάνιση, αποτέλεσμα της αδιαφορίας όλων των παικτών κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα οδηγήσει την ΕΠΟ στο να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 δρχ σε κάθε παίκτη.

1954: Ο γκόλφερ Arnold Palmer γίνεται επαγγελματίας όταν υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρεία Wilson Sporting Goods.

1954: Η γαλλική “L’ Equipe”, η μεγαλύτερη ίσως αθλητική εφημερίδα της Ευρώπης, δημοσιεύει την αναγγελία της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος, το γνωστό Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1869: Ο Βρετανός James Moore κερδίζει τον πρώτο Ποδηλατικό Αγώνα που έχει διαδρομή 123 χιλιόμετρα, από το Παρίσι μέχρι την Rouen.

1869: Στην Αίγυπτο, εγκαινιάζεται η Διώρυγα Σουέζ, που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα.

Με πληροφορίες από spotsdates και wikipedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News