Ο ποδοσφαιρικός θρύλος, ο Άκης Πάνου, ο Καζαντζίδης κι ένα ποτήρι καρφωμένο στο κούτελο

Από τις ιστορίες που σκαρώνει η ζωή. Ο Νίκος Μουρκάκος που πέθανε σαν σήμερα -24 Ιανουαρίου 1975- σε ηλικία 78 ετών, ήταν δημοσιογράφος, στιχουργός, αλλά και ένας ποδοσφαιρικό θρύλος.

Υπηρέτησε τον Εθνικό Πειραιώς, σχεδόν από κάθε θέση και έφτασε να είναι και πρόεδρος της ομάδας.

Ο Νίκος Μουρκάκος υπήρξε και ο πρώτος σπορ-κάστερ του ραδιοσταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), που μετέδιδε κάθε Κυριακή αγώνες ποδοσφαίρου.

Ήταν όμως και στιχουργός έχοντας στο ενεργητικό του… διαμάντια του λαϊκού τραγουδιού. Μεταξύ αυτών: «Εγώ είμαι ένα παλιόπαιδο», «Κίνδυνος Θάνατος», «Ενα σφάλμα έκανα», «Για μας ποτέ μην ξημερώσει», «Ζιγκουάλα» και πολλά άλλα.

«Εκεί πραγματικά ψωνίζομαι με τον Καζαντζίδη»

Το ελληνικό τραγούδι του χρωστά και κάτι άλλο. Τη συνεργασία του Άκη Πάνου με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Πώς και γιατί περιέγραφε ο ίδιος ο Άκης Πάνου τον Μάιο του 1998, στον Γιώργο Τσάμπρα, για το περιοδικό «Δίφωνο»: «Είναι η εποχή που εγώ δουλεύω στο Αιγάλεω με τον Χρήστο Κολοκοτρώνη. Ενα βράδυ πάμε μαζί με το Νίκο Μουρκάκο στο “Αστέρα”. Εκεί πραγματικά ψωνίζομαι με τον Καζαντζίδη. Είναι με την Γκρέϋ, τον Τσιμπίδη και τον Γιαννάκη τον Αγγέλου μπουζούκια. Λέει το τραγούδι του Καλδάρα “μα κανένας δεν μου φταίει για το χάλι μου/σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου” και κάποιος έχει πάρει ένα ποτήρι, το’ χει σπάσει, το χει καρφώσει στο κούτελο του και να τρέχουνε τα αίματα… Λέω του Μουρκάκου: “αν φύγει τώρα αυτός και πάει στο Σύνταγμα τραγουδώντας, με τον κόσμο που θα μαζέψει πίσω του δεν κάνει επανάσταση;” Από τότε παρακολουθούσα τον Καζαντζίδη. Είχα όλα τα τραγούδια του στη δισκοθήκη μου. Στο τέλος έφτασε να κυριαρχεί στ’ αυτιά μου αποκλειστικά και μόνο η φωνή του -από κει και πέρα δεν άκουγα τίποτ’ άλλο… Σταμάτησα ν’ ακούω…».

Σαν σήμερα το αεροπλάνο αυτό μετέφερε μόνο τους παίκτες με κορωνοϊό

2021: Ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο που μεταφέρει μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Palmas Futebol e Regatas (Κατηγορία Δ) της Βραζιλίας για τον αγώνα με τη Vila Nova στο πλαίσιο της διοργάνωσης Copa Verde, στην Goiania, συντρίβεται στην περιοχή Luzimangues, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Πόρτο Νασιονάλ, στην πολιτεία Tocantins της Βραζιλίας. Τέσσερις παίκτες (οι Lucas Praxedes, 23 ετών, Guilherme Noe, 28 ετών, Ranule, 27 ετών, και Marcus Molinari, 23 ετών), ο πρόεδρος της ομάδας Lucas Meira, 32 ετών, και ο πιλότος του αεροσκάφους, είναι νεκροί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αεροπλάνο αυτό μετέφερε μόνο τους παίκτες που είχαν κορωνοϊό και βρισκονταν στην τελευταία ημέρα της καραντίνας.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών λόγω καρδιακής ανακοπής ο Αντώνης Νταής. Ο Αντώνης εργαζόταν στην ΚΑΕ Ολυμπιακός από το 1992 και είχε διατελέσει υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν βοηθός μάνατζερ στην ομάδα. Πριν τον Ολυμπιακό εργαζόταν στο Παλαιό Φάληρο ως υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής και τρία χρόνια ως μάνατζερ της γυναικείας ομάδας.

2009: Ο 43χρονος Σοφοκλής Πιλάβιος εκλέγεται πρόεδρος της ΕΠΟ, διαδεχόμενος τον Βασίλη Γκαγκάτση, που διετέλεσε πρόεδρος για μία οκταετία.

2008: Ανακοινώνεται η δημιουργία της ΠΕΚ (Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση) από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και προτείνεται η συμμετοχή επιχειρηματιών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ.

Σαν σήμερα «έφυγε» το «μαύρο διαμάντι» της Βραζιλίας

2004: Πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών, το “μαύρο διαμάντι” της Βραζιλίας, ο διεθνής επιθετικός Λεονίντας Ντα Σίλβα, ο οποίος αγωνίστηκε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ήταν ο πρώτος σκόρερ στην διοργάνωση του 1938 με 8 γκολ.

1998: Ο Κριστόφ Βαζέχα χρίζεται πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΠΑΟ με 181 γκολ στον αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων Αθηνών-ΠΑΟ (2-5), και ακριβώς στη λήξη του ματς σημειώνει το 182ο αφήνοντας τον Αντώνη Αντωνιάδη στη δεύτερη θέση. Η ταχύτητα της μπάλας στο τελευταίο αυτό γκολ μετρήθηκε 112 χλμ/ώρα. Το ισχυρότερο πάντως σουτ των τελευταίων χρόνων ανήκει στον Λύσσανδρο Γεωργαμλή του Εθνικού όταν σκοράρει με 122 χλμ/ώρα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος εναντίον του Ολυμπιακού.

1997: Η Ελβετίδα Martina Hingis γίνεται η νεαρότερη νικήτρια Grand Slam κερδίζοντας την Mary Pierce με 6-2, 6-2 στο Australian Open στην Μελβούρνη.

1994: Ο ΠΣΑΤ βραβεύει στο ΣΕΦ τους πρώτους αθλητές του 1993. Ανάμεσά τους και ο γυμναστής Γιάννης Μελισσανίδης που έχει κερδίσει χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων και το έχει προσφέρει στην οικογένεια του Τούρκου συναθλητή του Murat Kanbas που σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν από τους αγώνες. Για την ενέργειά του αυτή, ο Μελισσανίδης τιμήθηκε και με το βραβείο “Ιπεκτσί”.

1977: Η FIFA αποφασίζει την διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στο οποίο θα μετέχουν ποδοσφαιριστές ηλικίας 16-19 ετών και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια Η πρώτη διοργάνωση θα οριστεί για τον Ιούνιο του ιδίου έτους αλλά επειδή δεν θα υπάρξει χρόνος για προκριματικούς αγώνες η FIFA θα αποφασίσει μόνη της για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος. Αυτές θα είναι οι Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σοβιετική Ένωση.

Σαν σήμερα η δίκη για τον Θωμά Μαύρο

1976: Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση βάσει της οποίας ο Θωμάς Μαύρος, ο 22χρονος άσσος του Πανιωνίου, δικαιώνεται μένοντας ελεύθερος, θεωρώντας ότι ήταν ανήλικος όταν υπέγραψε το δελτίο του το 1970 με την ομάδα της Ν. Σμύρνης. Ο Μαύρος, που προπονείται από την αρχή της περιόδου με την ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου και προπονητή τον Φράντισεκ Φάντροκ θα μετακομίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια.

1947: Το NFL προσθέτει πέμπτο διαιτητή και επιτρέπει τον ξαφνικό θάνατο στους αγώνες των πλέι οφ.

1930: Ο Primo Carnera κάνει το ντεμπούτο του νικώντας με νοκ άουτ τον Big Boy Patterson σε 70 δευτερόλεπτα μπροστά σε 20.000 θεατές.

1922: Ο Απόστολος Νικολαΐδης κάνει το ντεμπούτο του ως ποδοσφαιριστής σε επίσημο αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον του Πειραϊκού Συνδέσμου (0-0) για το Πρωτάθλημα Αθήνας-Πειραιά.

1900: Ιδρύεται το Newcastle Badminton Club, το αρχαιότερο club στην Αγγλία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News