Ο ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής Τζάστιν Φάσανου κρεμασμένος σε γκαράζ

Σαν σήμερα: Ο ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής Τζάστιν Φάσανου κρεμασμένος σε ένα γκαράζ

Ήταν σαν σήμερα -2 Μαϊου- το 1998 όταν ο 37χρονος Άγγλος ποδοσφαιριστής Justin Fashanu, που έχει αγωνιστεί σε Νόριτς, Νόττινγχαμ, Σάουθάμπτον και άλλες ομάδες, κρεμιέται σε ένα ερειπωμένο γκαράζ στα περίχωρα του Λονδίνου.

Η αστυνομία θα βρει τον Τζάστιν Φασάνου την επομένη ημέρα με ένα σημείωμα στο οποίο αρνείται τις κατηγορίες, που του έχουν απαγγελθεί σχετικά με αποπλάνηση νεαρού 17χρονου λίγους μήνες νωρίτερα στο Maryland των ΗΠΑ. Στο σημείωμα ανέφερε «πιστεύω ότι είμαι ήδη καταδικασμένος μόνον και μόνο επειδή είμαι γκέι» και ότι «…η σεξουαλική μας επαφή ήταν συναινετική. Ελπίζω ότι ο Ιησούς, στον οποίο πιστεύω, θα με καλωσορίσει στο σπίτι».

Γεννημένοι στο κέντρο του Λονδίνου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Τζάστιν και ο αδερφός του Τζον ήταν οι γιοι μιας νοσοκόμας από τη Γουιάνα και ενός Νιγηριανού δικηγόρου. Εγκαταλελειμμένη από τον πατέρα των παιδιών σε νεαρή ηλικία, η μητέρα τους βυθίστηκε στη φτώχεια και πάλευε να τα βγάλει πέρα. Μη μπορώντας να φροντίσει μόνη της τα δύο παιδιά, τα έστειλε στο Barnardo, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προετοιμάζει τα παιδιά για αναδοχή και υιοθεσία. Ήταν μια οδυνηρή απόφαση που θα άφηνε ένα διαρκές σημάδι στα δύο αγόρια.

Το μποξ και το ποδόσφαιρο

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ένα ζευγάρι υιοθέτησε τον Τζάστιν και τον Τζον όταν ήταν έξι και πέντε αντίστοιχα. Ζώντας με τη νέα τους οικογένεια στο Shropham του Norfolk, το ποδόσφαιρο έγινε γρήγορα κεντρικό θέμα στην καθημερινότητά τους. Ως έφηβος, ο Τζάστιν έλαμπε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο ρινγκ της πυγμαχίας, και μάλιστα σκέφτηκε να γίνει επαγγελματίας στο μποξ. Όμως το νέο σπίτι τους ήταν δίπλα στο Carrow Road, το γήπεδο της Νόριτς.

Τα δύο αδέρφια ήταν ταλαντούχα και υπέγραψαν γρήγορα επαγγελματικά συμβόλαια για τον σύλλογο. O Τζάστιν άλλαξε πολλές ομάδες, o αδερφός του Τζον λιγότερο πριν γίνει τηλεοπτικός παρουσιαστής.   

Στις 22 Οκτωβρίου του 1990, όντας παίκτης της Γουέστ Χαμ, αλλά και ο πρώτος μαύρος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ, που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου λιρών, ο Τζάστιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun με τίτλο “£1m Football Star: I AM GAY” είχε γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που τόλμησε δημόσια να ομολογήσει ότι είναι ομοφυλόφιλος. «Ο Τζάστιν είναι ένα απόβλητο της κοινωνίας», είχε σχολιάσει ο αδερφός του καθώς θεωρούσε ότι ο Τζάστιν δεν ήταν ομοφυλόφιλος και έλεγε ψέματα για να βγάλει χρήματα.

Είχε πληρωθεί από την εφημερίδα

Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε πληρωθεί γι’ αυτή τη δήλωση. Στην πραγματικότητα είχε πάψει να είναι σταρ και είχε απόλυτη ανάγκη από χρήματα.  Από τότε δεν έβρισκε ομάδα να αγωνιστεί, ενώ απέτυχε να βρει δουλειά στο BBC Radio Five.

Το 1996, το BBC άνοιξε τη ψηφοφορία για το βραβείο Sports Personality of the Year. ΟΙ ψηφοφόροι ψήφιζαν μέσω email και τότε εμφανίστηκε το όνομά του. Μια διαδικτυακή εκστρατεία υπέρ του οργανώθηκε από μαθητές αλλά οι ψήφοι τους αποκλείστηκαν από την τελική καταμέτρηση από την ομάδα παραγωγής της σειράς.

Στην ιστορία έμεινε και ο τρόπος που κάποτε τον αντιμετωπίσει στα αποδυτήρια ο Μπράιαν Κλαφ. Όπως αναφέρει στην βιογραφία του τον κάλεσε στο γραφείο του όταν ήταν στη Νότιγχαμ. Τον ρώτησε: «Όταν θέλεις να αγοράσεις κρέας που πας;». «Στο κρεοπωλείο» απάντησε. «Όταν θέλεις ψωμί;» τον ρώτησε ξανά. «Στον φούρνο» του λέει. «Τότε τι στο διάολο ήθελες να αγοράσεις σε αυτό το γκέι μπαρ;» φώναξε έξαλλος. Ο Τζάστιν άνοιξε την πόρτα και έφυγε κλαίγοντας…

Δεύτερη η Εφραίμογλου 

2021: Η 16χρονη Ελληνίδα αθλήτρια Αλεξάνδρα Εφραίμογλου τερματίζει δεύτερη με 65800 βαθμούς και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του ακροβατικού διαδρόμου νεανίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τραμπολίνο που διεξάγεται στο Σότσι της Ρωσίας

2009: Ο Ολυμπιακός κερδίζει την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και κατακτά το ντάμπλ. Ο αγώνας λήγει 3-3 στην κανονική διάρκεια και 4-4 στην παράταση και κρίνεται στα πέναλτι. 15-14 έπειτα από 34 εκτελέσεις, ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς δίνει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του ενώ ο Αντώνης Νικοπολίδης αποκρούει δύο και σκοράρει δύο φορές στα πέναλτι.

2001: Αυτοκτονεί σε ηλικία 55 ετών ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της Siena και της Εθνικής Ιταλίας Enrico Bovone.

2000: Ο πιλότος της Φόρμουλα 1 David Coulthard γλιτώνει από βέβαιο θάνατο όταν το ιδιωτικό τζετ στο οποίο επιβαίνει παρουσιάζει μηχανική βλάβη, πέφτει στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία και πιάνει φωτιά.

Η Ferrari κερδίζει στην Ίμολα μετά από 16 χρόνια

1999: Η Ferrari κερδίζει το Grand Prix της Ίμολα μετά από 16 χρόνια (1983, Patric Tambay) με οδηγό τον Michael Schumacher στην πίστα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της Enzo Ferrari.

1999: Στον 62ο γύρο του πρωταθλήματος Indy Cars στην πίστα Λόους Μότορ Σπίντγουεϊ στο Κόνκορντ της Βόρειας Καρολίνας, τα αυτοκίνητα των Stan Wattles και John Paul Juniors συγκρούονται και τυλίγονται στις φλόγες. Από τα κομμάτια που πετάγονται στην κερκίδα σκοτώνονται 3 θεατές. Ο αγώνας 208 γύρων διακόπτεται.

1999: Ο Ισπανός διαιτητής Antonio Lopez Nieto μοιράζει 16 κίτρινες κάρτες στον αγώνα Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης, στον οποίο σημειώνονται μόνο 33 φάουλ, δηλ. μια κάρτα ανά δεύτερο φάουλ.

1999: Η εκκλησία της Σκωτίας αναγκάζεται να μεταφέρει δύο ώρες νωρίτερα τις απογευματινές λειτουργίες για να μην συμπίπτουν με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Sky Sports.

1999: Ο πιο πολυνίκης (148 νίκες) και σταθερός μπακ του αμερικάνικου φούτμπολ John Elway ή “The Magnificent 7” ανακοινώνει την αποχώρησή του.

1999: Ο Αργεντίνος επιθετικός Sergio Galvan γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημειώνει 5 γκολ σε έναν αγώνα στο κολομβιανό πρωτάθλημα, στον αγώνα Όνσε Κάλβας – Αμέρικα (6-0).

Ο απίθανος Κελεσίδης

1979: Ο Παναγιώτης Κελεσίδης κρατάει το μηδέν στον ισόπαλο αγώνα με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών.

1970: Η Diane Crump γίνεται ο πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που παίρνει μέρος στο Kentucky Derby.

1965: Τίθεται σε τροχιά και λειτουργία ο ”Early Bird”, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που μεταδίδει εικόνες τηλεοράσεως. Η μετάδοση γίνεται σε 24 χώρες.

1953: Μπροστά σε 100.000 θεατές, η Blackpool νικά την Bolton Wandereres με 4-3 στο Wembley, στον τελικό του FA Cup με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του σταδίου. Για τους νικητές, ο Mortensen σκοράρει 3 γκολ και ο Perry ένα ενώ για τους ηττημένους, που προηγούνταν με 3-1 είκοσι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ο Lofthouse σκοράρει 2 και από ένα ο Moir και ο Bell. Ο τελικός θα μείνει στην ιστορία ως “Ο Τελικός του Matthews”, χάρη στην απόδοση του 38χρονου παίκτη της Blackpool, Stanley Matthews, που παρότι θεωρείτο ήδη μεγάλος, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την ηλικία των 50.

1854: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών η Σοφία ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν, Δούκισσα της Πλακεντίας, σύζυγος του στρατηγού Κάρολου Λεμπρέν, υπασπιστή του Ναπολέοντα και δούκα της Πιατσέντζα (η ημερομηνία αντιστοιχεί στις 14 Μαϊου του Γρηγοριανού). Ο πατέρας της, Φραγκίσκος Μπαρμπέ ντε Μαρμπουά, Γάλλος διπλωμάτης, παρομοίασε με τα “Ηλύσια Πεδία” την περιοχή μπροστά από την Μονή Πετράκη στις όχθες του Ιλισού ποταμού, στο κέντρο της Αθήνας, στην μετέπειτα οδό Βασιλίσσης Σοφίας και το 1848 η Δούκισσα, με αρχιτέκτονα τον πολεοδόμο Σταμάτιο Κλεάνθη, έκτισε την “Βίλλα Ηλύσια” στην οποία θα εγκατασταθεί το 1930 το μετέπειτα Βυζαντινό Μουσείο. Οι ομόηχες ονομασίες Ηλύσια – Ιλίσια θα αφήσουν αναπάντητο το ερώτημα της προέλευσης της ονομασίας των Ιλισίων, η ομάδα όμως του Ηλυσιακού κάνει αναφορά στην έμπνευση του διπλωμάτη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News