Ο Ολυμπιακός Αριστείδης Αλαφούζος «κάθε Κυριακή στο Καραϊσκάκη, σε ξύλινους πάγκους...»

Σαν σήμερα: Αριστείδης Αλαφούζος – «Ήμουν Ολυμπιακός. Κάθε Κυριακή, στο Καραϊσκάκη, σε ξύλινους πάγκους…», 17 Μαΐου.

Ο Αριστείδης Ιωάννου Αλαφούζος πέθανε στις 17 Μαΐου -σαν σήμερα- του 2017. Γεννημένος στις 9 Μαρτίου 1924 στην Οία της Σαντορίνης, εκδότης, πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής ήταν ο πατέρα του Θέμη και του Γιάννη Αλαφούζου. Ο τελευταίος είναι σήμερα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν φίλος του Ολυμπιακού.

Στις 21 Μαϊου 2017, λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή κείμενο, στο οποίο ο Αριστείδης Αλαφούζος μιλούσε για μέρος της ζωής του. Είχε διατυπωθεί στη βάση ερωταποκρίσεων συνέντευξης που είχε με τον Μιχάλη Ν. Κατσίγερα, κάποια χρόνια νωρίτερα.  

Ο Μιχάλης Ν. Κατσίγερας σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Paris III. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ΣΚΑΪ και στην «Καθημερινή», στην οποία ήταν υπεύθυνος για την πρώτη σελίδα από το 1989.

«Είχαμε “Βασιλιά – Βεζύρη” και ποδόσφαιρο. Ήμουν Ολυμπιακός»

Στο συγκεκριμένο κείμενο, ο Αριστείδης Αλαφούζος, αφηγείτο μεταξύ άλλων: «…Εγώ γεννήθηκα το 1924, αλλά φύγαμε από τη Σαντορίνη το 1925, λόγω εκρήξεως του ηφαιστείου και πήγαμε στον Πειραιά. Αγόρασε ένα σπίτι η μητέρα μου, επούλησε κάτι αμπέλια, γιατί είχε κτηματική περιουσία, και αγόρασε ένα σπίτι στον Αγιο Νείλο. Είχε 5-6 δωμάτια στη σειρά και μια αυλή. Μέχρι να πάω σχολείο δεν έπαιζα με παιδιά. Ήταν ζόρικια η μάνα μου. Δεν άφηνε ούτε εμένα ούτε την αδελφή μου να βγαίνουμε έξω. Όταν πήγα στο σχολείο, στο Δημοτικό, έκανα φίλους. Τα παιδιά ήταν Σαντορινιοί από την Οία, ήταν Μυκονιάτες και ήταν και Συμιακοί από τα Δωδεκάνησα. Με τα παιδιά παίζαμε βόλους, είχαμε “Βασιλιά – Βεζύρη” και ποδόσφαιρο. Ήμουν Ολυμπιακός. Η μητέρα μου είχε ανύπαντρα αδέλφια. Ο πατέρας μου ταξίδευε και η μητέρα μου είχε έναν ανύπαντρο αδελφό ο οποίος με είχε σαν παιδί του. Δικηγόρος στον Πειραιά και κάθε Κυριακή με έπαιρνε στο γήπεδο. Αθανάσιος Παράβαλος λεγόταν. Στο Ποδηλατοδρόμιο, εδώ που είναι το Καραϊσκάκη ήταν το Ποδηλατοδρόμιο και θυμάμαι καθόμαστε σε ξύλινους πάγκους, σε ένα επίπεδο, στο ίδιο επίπεδο με τους ποδοσφαιριστές. Μ’ άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι τους Ανδριανόπουλους, τον Γιώργο, τον Λεωνίδα…».

Η νίκη της Στεφανίδη σε διαδικτυακό αγώνα

2020: Η Κατερίνα Στεφανίδη αναδεικνύεται νικήτρια περνώντας τα 4 μέτρα 34 φορές μέσα σε μισή ώρα στον διαδικτυακό αγώνα επί κοντώ (Ultimate Garden Clash) που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου με τρεις από τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου να αγωνίζονται στον δικό τους χώρο, λόγω της καραντίνας για τον COVID-19.

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών, ο ιδρυτής και ψυχή της αεροπορικής εταιρείας Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης. Το 1994 αγόρασε τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετέτρεψε σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη. Η AEGEAN το 1999 εξαγόρασε την AIR GREECE και συγχωνεύτηκε με την CRONUS το 2001. Το 2013 η AEGEAN εξαγόρασε την Olympic Air, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία. O Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν κύριος εμπνευστής του διεθνούς τουρνουά γκολφ Aegean Airlines Pro-Am, το οποίο στόχο έχει να αναδείξει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και να τοποθετήσει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη για τους λάτρεις του γκολφ.

Πεθαίνει ο Τόζα

2017: Πεθαίνει ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, Γιουγκοσλάβος (από τη Σερβία) διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1930, από το 1968 και μέχρι το 1998 εργάστηκε ως προπονητής σε Αυστρία, Ισημερινό, Κολομβία, Σερβία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία. Οι ομάδες στις οποίες έχει διατελέσει προπονητής είναι οι: Αούστρια Κέρντεν, Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, Κλουμπ Ντεπορτίβο Ελ Νασιονάλ, Βοϊβοντίνα, Ολυμπιακός Πειραιώς, Λεβάντε, Μιγιονάριος, Φενέρμπαχτσε, Απόλλων Σμύρνης, Καταντζάρο, Διαγόρας Ρόδου, ΑΕΚ, Γκαζιάντεπσπορ, Μπακιρκόισπορ, Καρσίγιακα και Εθνικός Πειραιώς. Εκτός των άλλων, έχει διατελέσει ομοσπονδιακός προπονητής των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Κολομβίας (1972-73) και της Γιουγκοσλαβίας (1982-84).

2016: Η ΑΕΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών λόγω των επεισοδίων που είχαν εκδηλωθεί στον προμιτελικό αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός προκαλώντας την διακοπή της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ που την χρονιά αυτή έχει ανέβει στην Superleague μετά από 2 χρόνια κατακτά το 15ο Κύπελλο στην ιστορία της.

Θρήνος για την Άννα Πολλάτου

2014: Η 30χρονη χάλκινη ολυμπιονίκης με την εθνική ανσάμπλ στο Σίδνεϊ Άννα Πολλάτου χάνει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική οδό Πύργου – Πατρών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρυθμική γυμναστική το 1988. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα (1999) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα τελικά οργάνων (δύο στεφάνια, τρεις κορδέλες) και στις 10 κορίνες, ενώ στην ίδια διοργάνωση πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό.

2002: Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής της Σλοβακίας, Λάζλο Κουμπάλα, πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών. Αγωνίστηκε με τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες, της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ισπανίας ενώ ήταν βασικός παίκτης της Μπαρτσελόνα, με την οποία σημείωσε 74 γκολ σε 345 εμφανίσεις. Ευτυχώς, το 1949, και ενώ είχε συμφωνήσει να παίξει με την Τορίνο εναντίον της Μπενφίκα, δεν ταξίδεψε με την αποστολή αφού ο υιός του ήταν άρρωστος και αυτό του έσωσε τη ζωή αφού το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή έπεσε στους λόφους Σουπέργκα.

2000: Η Susie O’ Neill καταρρίπτει το αρχαιότερο ρεκόρ στην κολύμβηση, της Αμερικανίδας Mary Meagher με 2:05.96 από τις 13/8/81, όταν κερδίζει τα 200μ πεταλούδας με 2:05.81 στο προ-ολυμπιακό τουρνουά στο Σίδνεϊ.

Στέλιος Μανωλάς για τελευταία φορά

1998: Τελευταία εμφάνιση του πληρέστερου Έλληνα αμυντικού Στέλιου Μανωλά, με την ΑΕΚ εναντίον της Ξάνθης με 2-0 στη Φιλαδέλφεια. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έκανε το ντεμπούτο του στις 3/2/80 εναντίον της Καστοριάς (1-1). Συμπλήρωσε 436 συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Με την Εθνική ομάδα ο Μανωλάς έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 20/1/82 στον αγώνα με την Πορτογαλία (1-2) και την τελευταία του στις 21/6/94 στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ εναντίον της Αργεντινής (0-4), έχοντας 65 συμμετοχές με 6 γκολ.

1997: Ο Anatoly Karpov παίζει στην Αθήνα εναντίον του 8 φορές πρωταθλητή Ελλάδος Βασιλή Κοτρωνιά και τον κερδίζει 2.5 – 1.5 σε ματς 4 παρτίδων. Οι σχολές Ξυνή είναι χορηγός από κοινού με το SuperSport που καλύπτει τηλεοπτικά το γεγονός. Σε ένα χρόνο, στις 28/4/1998, ο Κοτρωνιάς θα έρθει σε επίσημη ρήξη με την ομοσπονδία (ΕΣΟ) και θα αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Κύπρου.

1997: Ο Ολλανδός Ruud Gullit γίνεται ο πρώτος ξένος προπονητής που κερδίζει το Κύπελλο Αγγλίας στη νίκη της Τσέλσι επί της Μίντλεσμπρο με 2-0 στο Wembley.

1994: Ο οδηγός αυτοκινήτων Al Unser αποχωρεί από την ενεργό δράση. Νικητής 4 φορές του Indianapolis 500 και 3 φορές πρωταθλητής του πρωταθλήματος των Indy Cars είναι ο πρώτος οδηγός που τρέχει εναντίον του γιου του στο Indy 500 το 1983.

1992: Η Γιουβέντους κατακτά το 32ο Κύπελλο UEFA κερδίζοντας τη Φιορεντίνα με 3-1 & 0-0.

1991: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ισοφαρίζει το ρεκόρ της Άστον Βίλα και της Τότεναμ όταν κερδίζει το Κύπελλο Αγγλίας για 7η φορά νικώντας στον τελικό την Κρύσταλ Πάλας 1-0 με σκόρερ τον Lee Martin.

1978: Η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον Εθνικό με 3-6.

Ο θρίαμβος της ΑΕΚ με 6-1 επί του Ολυμπιακού

1978: Η ΑΕΚ νικάει 6-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίνεται πανηγυρικά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Τρία γκολ σημείωσε ο Μαύρος (17’, 76’, 90’) κι από ένα οι Μπάγεβιτς (13’), Τάσος (36’) και Νικολούδης (58’). Το γκολ του Ολυμπιακού πέτυχε ο Σπενς (12’).

1964: Ιδρύεται η Αθλητική Ένωση Λάρισας από τη συγχώνευση του Λαρισαϊκού, του Ηρακλή, του Άρη και του Τοξότη, αφού προηγήθηκαν συσκέψεις και συζητήσεις μεταξύ πολλών σωματείων του νομού και πέντε μέρες μετά, στις 22 Μαίου επιλέγεται το βυσσινί σαν το χρώμα της ομάδος.

1964: Γεννιέται στο Αγρίνιο ο δεξιός αμυντικός Στράτος Αποστολάκης. Αγωνίστηκε σε Παναιτωλικό, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Έπαιξε 96 φορές στην εθνική Ελλάδος. Έγινε προπονητής στον Παναθηναϊκό και στην Ολυμπιακή ομάδα.

Ο ερχομός του Στέφαν Μπόμπεκ

1963: Ο 40χρονος Στέφαν Μπόμπεκ, πρώην επιθετικός της Παρτιζάν Βελιγραδίου, με την οποία αγωνίστηκε 14 χρόνια (1945-58) και πέτυχε 403 γκολ σε 468 αγώνες, αλλά και της Γιουγκοσλαβίας (63 γορές, 38 γκολ) αναλαμβάνει προπονητής για μία διετία στον Παναθηναϊκό διαδεχόμενος τον Harry Game, που κέρδισε δύο πρωταθλήματα με το τριφύλι.

1960: Πεθαίνει στην Αθήνα, σε ηλικία 86 ετών, ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωάννης Γεωργιάδης από την Τρίπολη, ο οποίος έγινε χρυσός ολυμπιονίκης της σπάθης την τέταρτη ημέρα των πρώτων Ολυμπιακών.

1875: Διεξάγεται το πρώτο Kentucky Derby, η μεγαλύτερη ιπποδρομία της Αμερικής, στο Churchill Downs της Louisville με νικητή τον “Aristides” του Oliver Lewis.

1605: Κυκλοφορεί η πρώτη εφημερίδα, στην Αμβέρσα από τον τυπογράφο Αβραάμ Βερχάβε, με τίτλο “Τα Νέα της Αμβέρσας”. Στην Αμερική, η πρώτη εφημερίδα θα κυκλοφορήσει στις 25/9/1690, αλλά μόνο για δύο ημέρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News