Ο «κολλητός» του Πούσκας, Γιόζεφ Μπόζικ δεν τον ακολούθησε όταν απέδρασε από την Ουγγαρία

Σαν σήμερα: Ο «κολλητός» του Φέρεντς Πούσκας, Γιόζεφ Μπόζικ δεν τον ακολούθησε όταν απέδρασε από την Ουγγαρία, 31 Μαΐου,

Όταν στις 31 Μαΐου -σαν σήμερα- 1978 πέθαινε από καρκίνο, ο Ούγγρος Γιόζεφ Μπόζικ (József Bozsik), το ποδόσφαιρο θρηνούσε για τον μεγάλο επιθετικό μέσο.

Ο παιδικός φίλος του Φέρεντς Πούσκας έγραψε τεράστια ιστορία στο ποδόσφαιρο της Ουγγαρίας. Γεννήθηκαν στον ίδιο δρόμο της Βουδαπέστης και δεν τον ακολούθησε στη φυγή του στο εξωτερικό μετά την Ουγγρική επανάσταση. Ήταν από τους λίγους που έμειναν πιστοί αφού ήταν μέλος του ΚΚ Ουγγαρίας. Θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος επιθετικός μέσος στη δεκαετία του ’50. Διέθετε έντονη προσωπικότητα, ατομική τεχνική και ακτινοβολία μέσα στο γήπεδο. Έπαιξε από το 1943 έως το 1982 στη Χόνβεντ με την οποία κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα (1950,52,54,55). Είναι ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική (101 με 11 γκολ από το 1947 έως το 1982). Το 1952 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ολυμπιακό Τουρνουά, ενώ έπαιξε εκτός από το Μουντιάλ του 1954 που έφθασε στον τελικό (πέντε αγώνες) και στο Μουντιάλ του 1958 (τρεις αγώνες). Είχε γεννηθεί στη Βουδαπέστη στις 28 Νοεμβρίου 1925.

Τον Μάιο του 1947 η Χόνβεντ -ακόμα ονομαζόταν Kispest– έκανε μια περιοδεία στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Ο Μπόζικ τράβηξε τα βλέμματα πολλών και στην ομάδα έφτασε μια προσφορά 2 εκατομμυρίων φράγκων, η οποία απορρίφθηκε αμέσως. Η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τους καλύτερους παίκτες της Εθνικής ομάδας να φύγουν στο εξωτερικό. Εν προκειμένω να αφήσει να φύγουν ο Πούσκας και ο Μπόζικ. Ένα σιδηρουργείο της περιοχής πέρασε στην ιδιοκτησία τους και δεν σκέφτονταν αν φύγουν καθώς αισθάνονταν πλούσιοι. Όμως λίγο αργότερα η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κρατικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων και το σιδηρουργείο έπαψε να είναι δικό τους.

Οι απίθανες πάσεις του Μπόζικ

Μπόζικ και Πούσκας συνέχισαν να διαπρέπουν στο γήπεδο. Όταν ο πρώτος είχε τη μπάλα στη δεξιά πλευρά του γηπέδου, αναζητούσε τον δεύτερο στην αριστερή πλευρά της επίθεσης. Τα περισσότερα γκολ του Πούσκας προέρχονταν από τις απίθανες πάσες του Μπόζικ.

Η ομάδα συνδέθηκε με τον στρατό και ο Μπόζικ έγινε αξιωματικός ενώ σύντομα, μαζί με τον Πούσκας, προήχθησαν στον βαθμό του υπολοχαγού. Ήταν αυτοί που δημιούργησαν τη μεγάλη Ουγγαρία, την Εθνική ομάδα που έμοιαζε ανίκητη. Όμως κάποτε ήρθε το τέλος και οι δύο φίλοι πήραν χωριστούς δρόμους.

Η Χόνβεντ ήταν στο εξωτερικό καθώς ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η ομάδα είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει για μια περιοδεία στη Νότια Αμερική. Η περιοδεία έγινε χωρίς την άδεια των ουγγρικών αρχών. Όταν τελείωσε, οι παίκτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση: να επιστρέψουν στην Ουγγαρία ή να αυτοεξοριστούν;

Μέλος του ΚΚ και βουλευτής

Η θέση του Μπόζικ ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Δεν ήταν μόνο μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος, ήταν επίσης βουλευτής στο ουγγρικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, ο πατέρας του είχε πεθάνει και θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη μητέρα του και τα τέσσερα αδέρφια του στη Βουδαπέστη. Είχε δελεαστική πρόταση από την Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως επέστρεψε στο σπίτι του.

Παρά το γεγονός αυτό, τόσο η Χόνβεντ όσο και η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας «διαλύθηκαν». Οι Ζόλταν Τσίμπορ, Σάντορ Κότσις και Φέρεντς Πούσκας αποφάσισαν να παραμείνουν στη Δύση. Ο Μπόζικ συνέχισε να αγωνίζεται στη Χόνβεντ και την Εθνική ομάδα έως το τέλος της καριέρας του. Έγινε μέλος του ΔΣ, προπονητής της ομάδας από τον Ιανουάριο του 1966 έως τον Σεπτέμβριο του 1967. Το 1974, επιλέχθηκε να προπονήσει την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας, αλλά η ασθένεια του τον ανάγκασε να παραιτηθεί αμέσως μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Πέθανε στη Βουδαπέστη, σε ηλικία 52 ετών.

Καλάθης, Ομπράντοβιτς κατά του ρατσισμού

2020: Με αφορμή τον θάνατο του George Floyd στις 25/5/2020, η Euroleague κυκλοφορεί αντιρατσιστικό βιντεομήνυμα με τίτλο “not in my house” στο οποίο εμφανίζονται οι Καλάθης και Ομπράντοβιτς.

2009: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό με 94-81 στον 4ο τελικό των play-offs και κατακτά το 11ο πρωτάθλημα τα τελευταία 12 χρόνια. Ο 35χρονος Φραγκίσκος Αλβέρτης συμπληρώνει 19 χρόνια με την ομάδα (1990-2009), φτάνει τους 24 τίτλους με τον Παναθηναϊκό (11 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 7 Κύπελλα, 5 Κύπελλα Ευρώπης και 1 Διηπειρωτικό) και αποχωρεί από την ενεργό δράση.

2008: Ο 21χρονος Τζαμαϊκάνός Usain Bolt κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ με 9.72 στο Reebok Grand Prix στην Νέα Υόρκη, “κατεβάζοντας” το 9.74 που είχε πετύχει ο συμπατριώτης του Asafa Powell στο Ριέτι της Ιταλίας τον περασμένο Σεπτέμβρη.

1999: Ο Tony Stewart γίνεται ο πρώτος οδηγός που μετέχει σε δύο αγώνες την ίδια ημέρα, σε αγώνα του NASCAR και στο Indianapolis 500.

Η Εθνική Ελπίδων δεύτερη 

1998: Η Εθνική Ελπίδων κατατάσσεται δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου χάνοντας από την Ισπανία με 1-0 στον τελικό.

1995: Ο Άρης Βωβός με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή κερδίζει το 42ο Ράλλυ Ακρόπολις με Lancia Delta HF Integrate. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, που Έλληνας οδηγός κερδίζει τον αγώνα αυτόν, μετά την νίκη του Τζώνη Πεσματζόγλου το 1955 με ένα Opel Kapitan.

1983: Πεθαίνει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Jack Dempsey.

1981: Ο Gioula Lorand παθαίνει καρδιακή προσβολή στον πάγκο του ΠΑΟΚ στο 15ο λεπτό του αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ που θα ενημερωθούν για τον θάνατό του στο ημίχρονο, θα σκοράρουν στο δεύτερο και θα νικήσουν τελικά με 1-0.

1975: Αποχωρεί από τον πάγκο του Κολλεγίου UCLA ο Joe Wooden, μια από τις θρυλικότερες μορφές του παγκοσμίου μπάσκετ, μετά την λήξη του αγώνα εναντίον του Kentucky. Είναι ο δέκατος τίτλος του UCLA στο πρωτάθλημα του NCAA.

1965: Ο Βρετανός Jim Clark γίνεται ο πρώτος μη Αμερικανός που κερδίζει το Indianapolis 500 με μέση ωριαία ταχύτητα 150.69 μιλίων.

Ο Υπερίων θριαμβεύει

1933: Ο “Υπερίων”, που ανήκει στον κόμη του Ντέρμπι (Earl of Derby), κερδίζει το γρηγορότερο Derby στο Epsom με αναβάτη τον J. Weston τρέχοντας με ταχύτητα 35 μιλίων την ώρα. Οι αγώνες του Derby, που πρωτοδιοργανώθηκαν το 1780 από τον 12o κόμη του Ντέρμπι, γίνονται στις αρχές του Ιουνίου για άλογα τριών ετών που τρέχουν απόσταση 2.4 χλμ.

1927: Μετά από σχεδόν 20 χρόνια και 15.007.003 οχήματα παράγεται το τελευταίο αυτοκίνητο της σειράς Model T της Ford, γνωστό και ως Tin Lizzie και Flivver, που πρωτοεμφανίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1908.

1903: Η ομάδα της Λειψίας κερδίζει την Πράγα με 7-2 στο Αμβούργο και ανακηρύσσεται η πρώτη πρωταθλήτρια στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όλοι οι παίκτες είναι ερασιτέχνες που προπονούνται και αγωνίζονται στον ελεύθερό τους χρόνο.

1868: Ο Βρετανός James Moore κερδίζει τον πρώτο καταγεγραμμένο ποδηλατικό αγώνα 2 χιλιομέτρων στο Parque de St Cloud.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News