Ο έρωτας, η απόπειρα ληστείας, η αυτοκτονία και το «You'll Never Walk Alone»

Σαν σήμερα: Ο έρωτας, η απόπειρα ληστείας, η αυτοκτονία και το «You Will Never Walk Alone», 24 Μαΐου, Λίβερπουλ, You’ll Never Walk Alone.

Μπορεί στις 24 Μαΐου -σαν σήμερα- 1947 το μιούζικαλ «Carousel», που παιζόταν από τις 19 Απριλίου 1945 στο Majestic Theatre του Broadway να σταματούσε μετά από 890 παραστάσεις, όμως την ίδια στιγμή άρχιζε μια μουσικοποδοσφαιρική ιστορία.

Οι δημιουργοί του μιούζικαλ είναι οι συνθέτες Richard Rodgers και Oscar Hammerstein II, δημιουργοί πολλών μιούζικαλ, όπως «Oklahoma», «The King and I», «The Sound of Music»….

Από το «Carousel», το τραγούδι «You Will Never Walk Alone» θα επιλεγεί από τους φιλάθλους της Liverpool στις αρχές του ’60 και θα ακούγεται κάθε αγωνιστική, μία παράδοση που θα υιοθετήσουν και άλλες ομάδες. Το rock and roll συγκρότημα «Gerry and the Pacemakers» από το Λίβερπουλ, με manager τον Brian Epstein των Beatles, θα το ηχογραφήσει το 1963.

Κατά καιρούς ερμηνευτές αντιμετώπισαν το τραγούδι ως θρησκευτικό όπως έγινε το 1967 από τον Έλβις Πρίσλεϊ.

Η ιστορία του μιούζικαλ

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Μπίλι Μπίγκελοου , έναν σκληροτράχηλο, φαλλοκρατικό, όμορφο κράχτη καρουζέλ και την Τζούλι Τζόρνταν, μια νεαρή, αθώα εργάτρια στο μύλο, που και οι δύο ζουν την πολυάσχολη ζωή τους στη μικρή πόλη Μπουθμπάι Χάρμπορ του Μέιν. Ερωτεύονται, αλλά απολύονται από τη δουλειά τους για διαφορετικούς λόγους: ο Μπίλι, επειδή έδωσε μεγάλη προσοχή στην Τζούλι και προκάλεσε την οργή της ζηλιάρης ιδιοκτήτριας καρουζέλ, κυρίας Μάλλιν και η Τζούλι, γιατί έμεινε έξω από την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει ο κατανοητός αλλά αυστηρός ιδιοκτήτης του μύλου, ο κύριος Μπασκόμπ.

Ο Μπίλι και η Τζούλι παντρεύονται και πηγαίνουν να ζήσουν στο παραθαλάσσιο σπα της ξαδέρφης της Νέτι. Απογοητευμένος και πικραμένος επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά, ο Μπίλι χτυπάει την Τζούλι. Η κυρία Mullin το μαθαίνει και πηγαίνει στο Nettie’s για να προσφέρει στον Billy τη δουλειά του πίσω, αλλά δεν θα τον ξαναπροσλάβει αν δεν αφήσει τη γυναίκα του. Ο Μπίλι φαίνεται να σκέφτεται την ιδέα όταν η Τζούλι ζητά να μιλήσει μαζί του ιδιωτικά. Φοβούμενη ότι θα εξοργιστεί, η Τζούλι του λέει δειλά ότι είναι έγκυος. Όμως ο Μπίλι είναι πανευτυχής και αρνείται κατηγορηματικά την προσφορά της κυρίας Μάλιν. Ωστόσο, ανήσυχος μήπως δεν έχει αρκετά χρήματα για να προσφέρει το παιδί του και άπειρος σε οτιδήποτε άλλο, ο Μπίλι συμφωνεί κρυφά να συνεργαστεί με τον φίλο του Τζίγκερ Κρέιγκιν σε μια ληστεία.

Η ώρα «You’ll Never Walk Alone»

Το τραγούδι You Will Never Walk Alone ακούγεται στη δεύτερη πράξη του μιούζικαλ. Η Nettie Fowler, εξαδέρφη της πρωταγωνίστριας Julie Jordan, τραγουδά το «You’ll Never Walk Alone» για να παρηγορήσει και να ενθαρρύνει την Julie όταν ο σύζυγός της, Billy Bigelow, ο πρωταγωνιστής, αυτομαχαιρώνεται προσπαθώντας να το σκάσει μετά την από απόπειρα ληστείας. Η Τζούλι βλέπει τον θανάσιμα τραυματισμένο Μπίλι. Ορμάει κοντά του και εκείνος πεθαίνει αφού της λέει τελευταία του λόγια.

Το τραγούδι επαναλαμβάνεται στην τελική σκηνή για να ενθαρρύνει μια τάξη αποφοίτησης της οποίας μέλος είναι η Louise, κόρη του Billy και της Julie. Ο αόρατος πλέον Billy, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στη Γη για μια μέρα για να λυτρωθεί. Παρακολουθεί την τελετή και είναι σε θέση να παρακινήσει σιωπηλά τη Louise και την Julie να συμμετάσχουν στο τραγούδι.

«Φεύγει» ο Μαξ Μόσλεϊ

2021: Σε ηλικία 81 ετών «φεύγει» από τη ζωή ο άλλοτε «ισχυρός άνδρας» της Formula 1, Μαξ Μόσλεϊ. Ήταν οδηγός αγώνων και δικηγόρος, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), της διοργανώτριας αρχής της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 1993 μέχρι το 2009.

2015: H Αναγέννηση Θρακομακεδόνων, με προπονητή τον Νίκο Μελέτη, κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία Pro Juniors (8-9 ετών) στο ενιαίο πρωτάθλημα της ΠΕΠΣΣ 2014-2015 με 15 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και 96 γκολ. Προηγήθηκαν και άλλοι 8 αγώνες στον 1ο Όμιλο, τους οποίους η ομάδα κέρδισε όλους σημειώνοντας 60 γκολ, φτάνοντας σε ένα σύνολο 23 νικών σε 23 αγώνες με 156 γκολ την αγωνιστική περίοδο 2014-2015.

2015: Ο μέσος Steven Gerrard σκοράρει στην 710η και τελευταία του εμφάνιση με την Λίβερπουλ αλλά η ομάδα του δέχεται την μεγαλύτερή της ήττα τα τελευταία 52 χρόνια με 6-1 από την Stoke City στο στάδιο Britannia.

Το γκολ του Ράμος

2014: Η Ρεάλ Μαδρίτης ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις (Ramos 90+3) το γκολ που είχε πετύχει η συμπολίτισσά της Ατλέτικο Μαδρίτης (Godin 35) και στην παράταση με 3 ακόμη γκολ (Bale 110, Marcelo 118, Ronaldo 120) κατακτά το Champions League. Πρόκειται για τον 10ο της ευρωπαϊκό τίτλο πρωταθλητή και ο προπονητής της Carlo Ancelotti, που ένα χρόνο πριν (25/6/2013) είχε αντικαταστήσει τον Jose Murinho, γίνεται ο δεύτερος προπονητής μετά τον Bob Paisley της Liverpool που κερδίζει την διοργάνωση τρεις φορές. Ο Ronaldo φτάνει τα 17 γκολ στη διοργάνωση, ρεκόρ για μία σεζόν, και γίνεται ο πρώτος παίκτης στην 59χρονη ιστορία της διοργάνωσης που σκοράρει για 2 διαφορετικές ομάδες σε τελικό (είχε σκοράρει με την Manchester United όταν κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελλο το 2008).

2014: Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το χρυσό μετάλλιο στο «6th Iliadis Cup», η τζουντόκα του ΕΟΣ Αχαρνών Ελισάβετ Τελτσίδου με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην κατηγορία των -63 κιλών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κυπέλλο U21 που διεξάγεται στην Κορούνια της Ισπανίας. Η Τελτσίδου νίκησε κατά σειρά τις Μπαρ Φαρίν (Ισραήλ), Άνχελες Λόπεθ Αγκιλέρα (Ισπανία), Ρεμπέκα Μπρούνινγκερ (Γερμανία), ενώ στον τελικό έκαμψε την αντίσταση και της Λούσι Ρένσαλ από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πεθαίνει ο Μιχάλης Κούσης

2005: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών μετά από ανακοπή καρδιάς στην Θεσσαλονίκη κάνοντας τζόγκινγκ, ο Μιχάλης Κούσης, ένας από τους μεγαλύτερους μαραθωνοδρόμους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Στην καριέρα του κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλίτ το 1979 ενώ την ίδια χρονιά στέφθηκε Βαλκανιονίκης στην διοργάνωση της Αθήνας. Επίσης, είχε κατακτήσει δύο φορές (1984, 1985) το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου.

2001: Χάνει τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα ο 49χρονος Javier Urruticoechea (‘’Urruti’’), τερματοφύλακας της Ρεάλ Σοσιεδάδ και της Μπαρτσελόνα στην δεκαετία του ΄80.

2000: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Βαλένθια με 3-0 στον ”ισπανικό” τελικό του Champions League και κατακτά τον 8ο της ευρωπαϊκό τίτλο.

1999: Ο Γερμανός επιθετικός Juergen Klinsmann αποσύρεται από την ενεργό δράση στο στάδιο Γκότλιμπ – Νταίμλερ όπου πρωτοεμφανίστηκε με τον αγώνα All Stars-Μικτή Στουτγκάρδης όπου τον τιμούν πολλά μεγάλα ονόματα (Gullit, Voeller, Koeller, Beckenbauer, Vogts, Boris Becker κ.α.).

1998: Ο ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια νικώντας τον ΠΑΟΚ με 68-58 στον 5ο τελικό των playoffs. Ο Predrag Stojakovic αποχαιρετά τον ΠΑΟΚ και μετακομίζει στους Sacramento Kings αποκτώντας τον τίτλο του πρώτου “Έλληνα” που θα παίξει στο ΝΒΑ.

1992: Ο Ολυμπιακός μετά από 22 χρόνια νικάει τον ΠΑΟΚ με 2-1 μέσα στην Τούμπα για το πρωτάθλημα.

1990: Η Μίλαν κατακτά το τέταρτό της Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας τη Μπενφίκα με 1-0.

Τραγωδία στη Λίμα

1964: 300 νεκροί και 650 τραυματίες στην Λίμα σε επεισόδια που γίνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Περού και Αργεντινής για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού.

1930: Προσγειώνεται στο Ντάργουιν η Βρετανίδα Άμι Τζόνσον, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που πραγματοποιεί solo πτήση 11.000 μιλίων από την Αγγλία στην Αυστραλία. Τον Ιούλιο του 1932 θα κάνει ρεκόρ για την solo πτήση από το Λονδίνο στο Cape Town της Ν. Αφρικής, σπάζοντας το ρεκόρ του συζύγου της, πιλότου Jim Mollison.

1903: O 31χρονος Marcel Renault (Μαρσέλ Ρενώ), συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, σκοτώνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα Παρίσι-Μαδρίτη. Τα πολλά δυστυχήματα, οι 8 θάνατοι και οι πολλοί τραυματισμοί στον αγώνα οδηγούν στην ματαίωσή του μετά τη λήξη του πρώτου σκέλους της διαδρομής Παρίσι-Μπορντό, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των αυτοκινητικών αγώνων από πόλη σε πόλη. Οι γνωστοί ως “Αγώνες του Παρισιού” διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1897 με στόχο την παρουσίαση των νέων αυτοκινήτων στο κοινό.

1878: Ο C.A. Parker από το Χάρβαρντ κερδίζει τον πρώτο αμερικάνικο ποδηλατικό γύρο στο Beacon Park της Βοστόνης.

1844: O Samuel Morse, εφευρέτης του Κώδικα Μόρς, εγκαινιάζει επίσημα την εφεύρεσή του, τον τηλέγραφο, στέλνοντας το πρώτο τηλεγράφημα από την Βαλτιμόρη στην Ουάσιγκτον. Ένα χρόνο μετά, θα συσταθεί η Magnetic Telegraph Company με σκοπό την δημιουργία τηλεγραφικών γραμμών από την Νέα Υόρκη προς Φιλαντέλφεια, Βοστώνη, Μπάφαλο, Νέα Υόρκη και Μισσισσιπί. Ο εξοπλιμός του Μορς θα υιοθετηθεί ως επίσημος για την ευρωπαϊκή τηλεγραφία το 1851.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News