O Διακογιάννης μας συστήνει το ποδόσφαιρο -Γιατί η πρώτη μετάδοση αγώνα ήταν μισή

Σαν σήμερα: Η πρώτη μετάδοση στην Ελλάδα ήταν… μισό ματς- Πώς ο Διακογιάννης μας σύστησε το ποδόσφαιρο, 27 Μαΐου, τηλεόραση.

Είναι το ποδόσφαιρο μιας άλλης εποχής. Είναι μια άλλη εποχή γενικότερα. Με τον κόσμο να ακούει γι’ αυτό το νέο προϊόν, την τηλεόραση και να στήνεται στις βιτρίνες των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών ειδών για να δει ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Μπορεί για τους νεότερους αυτό να ακούγεται υπερβολικό όμως κάποτε ήταν πραγματικότητα. Συσκευή είχαν ελάχιστοι στο σπίτι τους, μιλάμε για ασπρόμαυρη φυσικά και οι βιτρίνες των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών ειδών είχαν τηλεοράσεις που έπαιζαν συνεχώς. Τότε που μια συσκευή κόστιζε 7.500 δραχμές, δηλαδή περίπου δύο μηνιάτικα.

Βρισκόμαστε στο 1966, όταν στις 27 Μαΐου -σαν σήμερα- ένας νεαρός δημοσιογράφος, κάποιος Γιάννης Διακογιάννης, μας συστήνει το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Κύπελλο που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Αγγλία.  Η διοργάνωση θα άρχιζε στις 11 Ιουλίου. Ο Διακογιάννης που τότε εργαζόταν στην Αθλητική Ηχώ, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στα μέσα Μαΐου από τον  Κώστα Σισμάνη, δημοσιογράφο της ΕΙΡ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, ο κρατικός φορέας που διαχειρίστηκε την ελληνική κρατική ραδιοφωνία και την κρατική τηλεόραση) με διασυνδέσεις στο BBC.

Τι ζήτησαν από τον Διακογιάννη

Τι συνέβη περιέγραψε ο Γιάννης Διακογιάννης: «”Σε θέλει ο Μιχάλης Γιαννακάκος”, μου είπε. Ο Γιαννακάκος ήταν διευθυντής της τηλεόρασης και ο άνθρωπος που έκανε τις περιγραφές των ποδοσφαιρικών αγώνων (στο ραδιόφωνο). Πήγα και μου είπαν το αντικείμενό μου. Να παρουσιάσω μια εκπομπή με κάποια φιλμάκια για το Μουντιάλ από την προετοιμασία των ομάδων που είχε εξασφαλίσει ο Σισμάνης και να περιγράψω κάποιους αγώνες που θα ερχόντουσαν αργότερα από την Αγγλία. Αυτή ήταν η αρχή». Κάπως έτσι μπήκε το… νερό στ’ αυλάκι και το ποδόσφαιρο στα σπίτια μας. Η ώρα που θα μεταδιδόταν ζωντανά και ποδοσφαιρικό αγώνας όμως δεν είχε φτάσει. Πέρασαν τρία χρόνια και μια ημέρα για… μισό ματς.

Ήταν στις 28 Μαΐου 1969. Η χούντα είχε… στρογγυλοκαθίσει στην εξουσία και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) προέβαλε για πρώτη φορά σε απευθείας μετάδοση ποδοσφαιρικό αγώνα. Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου η Μίλαν του Νερέο Ρόκο, του Τζιοβάνι Τραπατόνι και του Ποερίνο Πράτι υποδέχθηκε τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς και του 22χρονου τότε Κρόιφ. Οι ροσονέρι ήταν οι θριαμβευτές του 14ου τελικού του Κυπέλλου πρωταθλητριών καθώς επικράτησαν 4-1. Τρία γκολ πέτυχε ο Πράτι για τους «ροσονέρι», ένα ο Σορμάνι ενώ για τους Ολλλανδούς σκόραρε ο Βάσοβιτς.

Γιατί ήταν μισός ο τελικός

Ο Γιάννης Διακογιάννης πρότεινε τη μετάδοση του αγώνα και η τελική απόφαση ανακοινώθηκε μόλις μια ημέρα νωρίτερα. Η μετάδοση έγινε από το στούντιο, φυσικά από τον Γιάννη Διακογιάννη. Στο ημίχρονο η Μίλαν προηγήθηκε 2-0 με τα δύο πρώτα γκολ του Πράτι, τα οποία όμως δεν είδαν οι φίλαθλοι στην Ελλάδα. Το πρώτο ημίχρονο δεν μεταδόθηκε. Επισήμως, αυτό συνέβη διότι υπήρχε ο φόβος πως θα χανόταν το σήμα της EUROVISION. Όμως το πιο πιθανό είναι ότι τα στελέχη της τηλεόρασης έχοντας άγνοια για τη δυναμική του ποδοσφαίρου θεωρούσαν ότι το θέαμα θα ήταν βαρετό και δεν θα προσέλκυε τηλεθεατές για 90 λεπτά. Προτίμησαν λοιπόν να γίνει η μισή δουλειά. Έστω και έτσι, είχαν γράψει ιστορία αν και δεν το γνώριζαν.

Οι αρχές συλλαμβάνουν 14 στελέχη της FIFA

2015: Οι Ελβετικές αρχές συλλαμβάνουν 14 άτομα, που εμπλέκονται με τη FIFA, στο ξενοδοχείο Baur au Lacτης Ζηρίχης όπου είχαν συγκεντρωθεί για το ετήσιο συνέδριο. Όλοι αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες εκβιασμού, δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Εκτός από ανώτερους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου, το κατηγορητήριο αναμένεται να κατονομάσει στελέχη του αθλητικού marketing από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες σε αντάλλαγμα για συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με μεγάλα τουρνουά ποδοσφαίρου.

2015: Η Sevilla κατακτά το Europa League νικώντας στον τελικό που διεξάγεται στην Βαρσοβία την Dnipro με 2-3 (Kalinic 7’, Rotan 44’ – Bacca 31’ & 73’, Krychowiak 28’) και γίνεται η ομάδα πολυνίκης του Europa League με τέσσερις κατακτήσεις αλλά και η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA/Europa League που κερδίζει τέσσερις φορές το τρόπαιο σε μόλις τέσσερις τελικούς. Ο προπονητής της Ουνάι Έμερι μπαίνει στην λίστα με τους προπονητές που έχουν κερδίσει δύο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τελικούς μετά τους Χοσέ Βιλαλόνγκα, Λουίς Μολόουνι, Ράφα Μπενίτεθ, και Χουάντε Ράμος. Για την Dnipro αυτός είναι ο πρώτος της Ευρωπαϊκός τελικός.

2012: Ο Λευτέρης Κοσμίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μοντπελιέ, συγκεντρώνοντας 15.766 βαθμούς. Δεύτερος ο Λευκορώσος Ντιμίτρι Μπαρκαλάου με 15.300 και τρίτος ο Ισραηλινός Αλεξάντερ Σατίλοφ με 15.166.

Πεθαίνει η πιο ψηλή επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ 

2011: Η Πολωνέζα διεθνής μπασκετμπολίστρια Margo Dydek, πεθαίνει στις ΗΠΑ σε ηλικία 37 ετών, μετά από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της στο τρίτο της παιδί. Έγινε διάσημη ως η πιο ψηλή επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ (2.18 μ.) στον κόσμο και αγωνίστηκε ως σέντερ με την ομάδα των Los Angeles Sparks στο WNBA.

2001: Κατά τη διάρκεια του 27ου μίτινγκ του Gortzis, ο Τσέχος Roman Sebrle, ασημένιος ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ, γίνεται ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του δεκάθλου που σπάει το φράγμα των 9.000 βαθμών (9.026).

2000: Ο 17χρονος Βλάσης Μάρας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων της Βρέμης με 54.349 βαθμούς. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Ρώσος Grebenkov με 55.749 και δεύτερος ο επίσης Ρώσος Drevin με 54.962 βαθμούς.

2000: Η Εθνική Ελλάδος Κωφών, με προπονητή τον Παναγιώτη Παναγόπουλο, κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της όταν κερδίζει στον τελικό την Ιταλία με 75-41. Τους πόντους σημείωσαν οι Κορδονούρης (2), Γκανάτσας (3), Κουρατόρας (4), Σίμψης (3), Κεραμιτσούδης (7), Γριλλής (9), Παπάζογλου (6), Ντικούδης (19), Γιαννόπουλος (5), Παγκράτης (10), Κουρεμένος (2) και Βιντζηλαίος (5).

1998: Διοργανώνονται στα Χανιά τα “Βενιζέλεια” που γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους, μοναδικό γεγονός για διεθνές μήτινγκ στίβου.

Ο Christopher Reeve μένει παράλυτος

1995: Ο ηθοποιός Christopher Reeve μένει παράλυτος όταν πέφτει από το άλογό του σε αγώνες εμποδίων στο Charlottesville των ΗΠΑ.

1988: Σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, η Τζένη Γκάλη, σύζυγος του Νίκου Γκάλη.

1987: Η Πόρτο στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Μπάγερν Μονάχου με 2-1.

1984: Η Manuela Manleeva κερδίζει τρία ματς τένις σε μια ημέρα.

1981: Ο τζόκεϊ Willie Shoemaker πραγματοποιεί την 8.000ή νίκη του, σχεδόν 2.000 περισσότερες από κάθε άλλο τζόκεϊ.

Ο επόπτης Βλαχογιάννης

1964: Ο Δημήτρης Βλαχογιάννης είναι ο ένας από τους δύο επόπτες στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Βιέννη το 1964, στον οποίο η Ίντερ του Χελένιο Χερέρα επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1. Ο Βλαχογιάννης γεννήθηκε το 1923 στον Πειραία και το 1953 αποφοίτησε από τη σχολή διαιτητών της Βιέννης. Το 1957 έγινε διαιτητής Α’ Κατηγορίας στην Αυστρία και το 1960 διεθνής διαιτητής και διαιτητής FIFA.

1963: Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο βουλευτής και βαλκανιονίκης Γρηγόρης Λαμπράκης, που είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στις 22 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης γεννήθηκε το 1918, ήταν ιατρός και βαλκανιονίκης, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος με 7.37 για 22 χρόνια από το 1938 έως το 1959 όταν το κατέρριψε ο Μαγκλάρας με 7.51. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου πήρε την 11η θέση. Ο ΣΕΓΑΣ τιμώντας τον αθλητή που επιχείρησε την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης διοργανώνει τον “Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο” με το όνομά του.

1961: Η Φιορεντίνα κατακτά το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων κερδίζοντας την Ρέιντζερς με 2-1. Στον πρώτο αγώνα η Φιορεντίνα είχε κερδίσει με 0-2.

1908: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Άντερλεχτ στο καφέ “Κονκόρντια” των Βρυξελλών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News