Μπάλα από κύστη χοίρου σκότωσε τη σύζυγό του. Έφτιαξε την πρώτη μπάλα από καουτσούκ και τρόμπα

Σαν σήμερα: Μπάλα από κύστη χοίρου, μπάλα από καουτσούκ, 10 Ιουνίου. Παύλος Γιαννακόπουλος.

Όταν ο Ρίτσαρντ Λίντον πέθανε στις 10 Ιουνίου -σαν σήμερα- του 1987, στα 71 του, δεν γνώριζε ότι η ανθρωπότητα θα ασχολείτο με μια ανακάλυψή του ακόμα και μετά από 135 χρόνια. Διότι στην πραγματικότητα ακόμα και σήμερα, οι μπάλες κατασκευάζονται με τη δική του λογική.

Τα υλικά προφανώς έχουν αλλάξει όμως στον κατασκευαστή παπουτσιών που προμήθευε την πόλη Rugby (στον ποταμό Avon), την γενέτειρα του rugby football χρωστάμε την πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου από ελαστική φούσκα, που αντικατέστησε την μπάλα από κύστη γουρουνιού, την οποία παρουσίασε μαζί με τον William Gilbert, στην Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου το 1851.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να θυσιαστεί η σύζυγός του. Δική του ανακάλυψη στην ουσία και η αντλία αέρα, η τρόμπα.

Ο Ρίτσαρντ Λίντον γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1816 στο Clifton-upon-Dunsmore. Πρόκειται για έναν οικισμό στην περιοχή Rugby του Warwickshire στην Αγγλία. Για την ακρίβεια στα βορειοανατολικά προάστια του Rugby. Το σπίτι αλλά και το κατάστημά του βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του Rugby School. Επρόκειτο για ένα δημόσιο σχολείο και οικοτροφείο για μαθητές ηλικίας 13–18 ετών, το οποίο αποτελεί και την γενέτειρα του ράγκμπι.

Οι πρώτες μπάλες σαν δαμάσκηνο

Ο υποδηματοποιός Richard Lindon προμήθευε με υποδήματα στους κατοίκους του Ράγκμπι, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και των μαθητών του σχολείου. Τους προμήθευε όμως και με μπάλες. Εκείνη την εποχή, οι μπάλες κατασκευάζονταν από κύστη χοίρου. Η κύστη ενός γουρουνιού, με τη βοήθεια ενός πήλινου σωλήνα, φούσκωνε και στη συνέχεια, ο αέρας εγκλωβιζόταν με μια σειρά από ραμμένα φύλα δέρματος. Οι μπάλες δεν ήταν στρογγυλές και γενικά είχαν ακαθόριστο σχήμα. Είχαν το σχήμα που είχε από μόνη της κάθε κύστη και έμοιαζε με δαμάσκηνο.

Το 1849, ο Lindon, ήταν 33 ετών και καθημερινά «βομβαρδιζόταν» από τους μαθητές που ζητούσαν μπάλες. Ο Λίντον και η σύζυγός του δούλευαν καθημερινά παράγοντας περισσότερες μπάλες παρά παπούτσια.

Η Rebecca Lindon -γεννημένη το 1830- είχε δικό της γραφείο απασχόλησης υπηρετικού προσωπικού. Ήταν μητέρα 17 παιδιών και αυτή που είχε αναλάβει να φουσκώνει τις μπάλες, φυσικά με το στόμα της. Το φύσημα της κύστης του χοίρου δεν ήταν κάτι ακίνδυνο. Αν το γουρούνι ήταν άρρωστο, τότε ό,τι είχε πήγαινε στους πνεύμονες της κυρίας Λίντον. Τελικά φούσκωσε τόσες μολυσμένες κύστες χοίρων, ώστε αρρώστησε και πέθανε.

Υποκατάστατο της κύστης του χοίρου

Το 1862 ο Λίντον, έχοντας χάσει τη γυναίκα του, αναζητούσε ασφαλέστερο υποκατάστατο της κύστης του χοίρου. Το βρήκε στο καουτσούκ, το οποίο εκείνη την εποχή έφτανε από τι βρετανικές αποικίες στην Ινδία. Ως υλικό ήταν αρκετά σκληρό για να φουσκώνει με το στόμα. Ο Λίντον βρήκε τη λύση. Πήρε μια συνηθισμένη ιατρική σύριγγα, δημιούργησε μια μεγαλύτερη ορειχάλκινη έκδοση της και η μπάλα από καουτσούκ φούσκωνε εύκολα και ακίνδυνα.

Έτσι κατασκευάστηκε η πρώτη στρογγυλή μπάλα. Είχε ένα κουμπί στην άκρη και ένα στη βάση και γύρω από αυτά και μεταξύ τους είχαν ραφτεί δερμάτινα μακρόστενα κομμάτια. Μπάλες χωρίς κουμπιά κατασκευάστηκαν μετά το 1880. Τα παιδιά του ράγκμπι συνέχιζαν να ζητούν οβάλ μπάλες για να ξεχωρίζουν από αυτά που έπαιζαν ποδόσφαιρο και διότι ήταν πιο εύκολο να τις κρατούν με το χέρι.

Ο Λίντον δεν κατοχύρωσε ποτέ την μπάλα του και την τρόμπα.

Πεθαίνει Παύλος Γιαννακόπουλος

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδρυτής, πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, πρόεδρος επί μία δεκαετία του ερασιτέχνη και διοικητικός ηγέτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ανήμερα της 47ης επετείου από την ενασχόλησή του με την ομάδα. Επί της προεδρίας του ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης, 13 φορές πρωταθλητής Ελλάδας και 9 φορές Κυπελλούχος Ελλάδας. To 2015 το κλειστό “Απόστολος Νικολαϊδης” ονομάστηκε “Παύλος Γιαννακόπουλος” προς τιμήν του.

2018: Ο Ράφα Ναδάλ νικά με 3-0 σετ (6-4-, 6-3, 6-2) του Ντόμινικ Τιμ στον τελικό του Roland Garros, και διατηρεί το στέμμα του Βασιλιά φτάνοντας τον 11ο τίτλο του στο γαλλικό Open. Ο Ράφα έκανε το 11 στα 11 στους τελικούς, έχοντας χάσει μόλις 6 σετ σε αυτά τα παιχνίδια. Επίσης, έφτασε τις 17 κούπες σε Grand Slam κλείνοντας τη διαφορά από τον Ρότζερ Φέντερερ (20) στη μάχη για τον κορυφαίο όλων των εποχών στο άθλημα.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Γιάννης Σπανουδάκης, που με τον αδερφό του Αλέκο, πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και πρωταγωνίστησαν στα δύο πρώτα πρωταθλήματα του συλλόγου το 1949 και το 1960, ενώ ο ίδιος έπαιξε με την Εθνική ομάδα 39 φορές.

«Φεύγει» ο Στέλιος Σκευοφύλαξ

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Στέλιος Σκευοφύλαξ, μέσος της ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε 339 φορές, πέτυχε 19 γκολ και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1963,1968,1971). Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 11 φορές την περίοδο 1963-1966.

2008: Ο David Villa γίνεται ο πρώτος παίκτης που σκοράρει χατ-τρικ για την Ισπανία σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, όταν σημειώνει όλα τα 3 πρώτα γκολ στην νίκη της ομάδας του επί της Ρωσίας με 4-1. Το χατ τρικ του Villa είναι μόλις το όγδοο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά τους Dieter Muller (17/6/1976 Γιουγκοσλαβία-Δ. Γερμανία 2-4), Klaus Allofs (14/6/1980 Ολλανδία- Δ. Γερμανία 2-3), Michel Platini (16/6/1984 Γαλλία-Βέλγιο 5-0 and 19/6/1984 Γαλλία- Γιουγκοσλαβία 3-2), Marco van Basten (15/6/1988 Αγγλία-Ολλανδία 1-3), Sergio Conceicao (20/6/2000 Πορτογαλία-Γερμανία 3-0), and Patrick Kluivert (25/6/2000 Ολλανδία-Γιουγκοσλαβία 6-1) και το πρώτο μετά το Euro 2000.

2006: Η βελγίδα Justine Henin-Hardenne κερδίζει το τρίτο της τίτλο στο Roland Garros νικώντας με 6-4, 6-4 την ρωσίδα Svetlana Kuznetsova στον τελικό και γίνεται η πρώτη τεννίστρια που κερδίζει τον τίτλο χωρίς να χάσει ένα σετ, μετά την Arantxa Sanchez το 1994, και η πρώτη γυναίκα που κερδίζει συνεχόμενα το τρόπαιο του Roland Garros, μετά την Steffi Graf την περίοδο 1995-1996.

Εθνικός και ΑΟ Μάνης μαζί 

2004: Στη γενική συνέλευση του Εθνικού που γίνεται στο ξενοδοχείο Cavo d’oro, εκατοντάδες απλοί φίλαθλοι και μέλη του ερασιτέχνη, δέχονται παμψηφεί την πρόταση του Ν. Πηρούνια, της συγχώνευσης με τον ΑΟ Μάνης. Η νέα ΠΑΕ θα λέγεται επίσημα Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ – ΑΟ Μάνης, θα αναφέρεται παντού ως ΠΑΕ Εθνικός, σήμα και χρώματα αυτά του Εθνικού και έδρα ο Πειραιάς.

2000: Η Mary Pierce γίνεται η πρώτη γαλλίδα μετά 33 χρόνια που κατακτά το Roland Garros νικώντας στον τελικό την Conchita Martinez με 6-2, 7-5.

1993: Ο Διονύσης Λιβέρης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο Πιστόλι Ακριβείας στους Μεσογειακούς Αγώνες του Λακεντόκ – Ρουσιγιόν και γίνεται ο μόνος Έλληνας με 2 Μεσογειακά μετάλλια στη σκοποβολή, μετά το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι στην Αθήνα το 1991.

1989: Η Arantxa Sanchez γίνεται η πρώτη Ισπανίδα που κερδίζει το Roland Garros νικώντας στον τελικό τη Steffi Graf με 7-6, 3-6, 7-5. Είναι η πρώτη ήττα της Graf σε αγώνισμα του Grand Slam από το US Open του 1987.

1984: Ο Ivan Lendl κατακτά τον πρώτο του τίτλο σε Grand Slam όταν κερδίζει το Roland Garros.

Ολυμπιακοί Αγώνες της Μελβούρνης στη Στοκχόλμη 

1956: Ξεκινούν στη Στοκχόλμη, και ολοκληρώνονται στις 17/6, οι Ιππικοί Αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Οι Αυστραλοί φοβούνται την πιθανή μετάδοση ασθενειών από τα άλογα των διαγωνιζομένων και δεν φιλοξενούν το κομμάτι αυτό των αγώνων. Επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες στην Στοκχόλμη το Νοέμβριο δεν ενδείκνυνται για ιππικούς αγώνες οι διοργανωτές αποφασίζουν να τους κάνουν τον Ιούνιo.

1954: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ νικά τη Γιουγκοσλαβία με 90-76 στην Αθήνα στον 36ο αγώνα της ιστορίας της. Στον αγώνα αυτόν κάνει ντεμπούτο ο Κώστας Μουρούζης ενώ μαζί του αγωνίζονται οι Φαίδων Ματθαίου (7 πόντοι), Θέμης Χολέβας (4), Αριστείδης Ρουμπάνης (18), Μίμης Στεφανίδης (17), Πάνος Μανιάς (30), Ντίνος Παπαδήμας (14), I. Σπανουδάκης, Γιώργος Παπαθανασίου, Νίκος Πουλακίδας και Κώστας Καραμανλής. Ο Μουρούζης θα αγωνιστεί με την εθνική ομάδα 25 φορές και θα πετύχει 242 πόντους.

1944: Ο Joe Nuxhall, των Cincinnati Reds, σε ηλικία 15 ετών και 316 ημερών, γίνεται ο νεότερος παίκτης του μπέιζμπολ που εμφανίζεται σε αγώνα πρωταθλήματος.

1934: Η Ιταλία κερδίζει στη Ρώμη στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1 στην παράταση και κατακτά το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ο Oldrich Nejedly, το μεγάλο αστέρι της Τσεχοσλοβακίας, δεν καταφέρνει να σκοράρει, αλλά ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ.

1907: Ξεκινάει ο μακρύτερος σε απόσταση αγώνας αυτοκινήτων στον κόσμο από το Πεκίνο προς το Παρίσι.

1829: Στις 19:56 δίνεται στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου η εκκίνηση του 1ου Κωπηλατικού Αγώνα μεταξύ των πανεπιστημίων του Cambridge και του Oxford.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News