Λάζλο Κουμπάλα, καλύτερος του Μέσι, από τη Σοβιετική Ουγγαρία στην αγκαλιά του Φράνκο

Σαν σήμερα: Λάζλο Κουμπάλα από την Ουγγαρία στην αγκαλιά του Φρανσίσκο Φράνκο με τρία ονόματα, τρεις Εθνικές, Μπαρτσελόνα, 29 Απριλίου.

Όταν σαν σήμερα -29 Απριλίου- το 1951, οι φίλοι της Μπαρτσελόνα έβλεπαν για πρώτη φορά τον Λάζλο Κουμπάλα να κάνει επίσημο ντεμπούτο στη νίκη με 2-1 επί της Σεβίλλης για το Κύπελλο, προφανώς δεν γνώριζαν ότι αντίκριζαν για πρώτη φορά έναν παίκτη που πολλά χρόνια αργότερα θα χαρακτηριζόταν από κάποιους καλύτερος κι απ’ τον Μέσι.

«Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα γιατί η χώρα μου είναι υπό τον κομμουνισμό», είχε δηλώσει αυτός που το 2015 ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης του αιώνα από τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα. Αφήνοντας πίσω του ακόμα και τον Λιονέλ Μέσι. Το άγαλμά του βρίσκεται έξω από το Καμπ Νου.

Ο Ούγγρος, με την επιβλητική σωματική διάπλαση και τις ασυναγώνιστες εκρήξεις ενέργειας στον αγωνιστικό χώρο, μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε θέση και να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Κουμπάλα ήταν ένας τρομερός φορ αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να είναι εξίσου αποτελεσματικός στο Νο 6, στο Νο 8 ή ακόμα και στο Νο 10. Ήταν αυτό που λέμε «μια ομάδα μόνος του».

Τα πρώτα χρόνια στην Ουγγαρία και από Λάζλο, Λάντισλαβ

Ο Κουμπάλα γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1927 στη Βουδαπέστη, όπως και οι γονείς του. Η μητέρα του, Anna Stecz, ήταν εργάτρια σε εργοστάσιο, και είχε πολωνικές, σλοβακικές και ουγγρικές ρίζες. Ο πατέρας του, Pál Kubala Kurjas, ήταν κτίστης, ανήκε στη σλοβακική μειονότητα της Ουγγαρίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ganz TE, μια εργοστασιακή ομάδα που έπαιζε στην τρίτη κατηγορία της Ουγγαρίας. Σε ηλικία 11 ετών, έπαιζε σε ομάδες με άλλους παίκτες που ήταν τρία έως πέντε χρόνια μεγαλύτεροι. Σε ηλικία 18 ετών, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου υπέγραψε στη Φερεντσβάρος.

Κατά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ουγγαρία ανήκε στις Δυνάμεις του Άξονα, σύμμαχος με τις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας, της Φασιστικής Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Με το τέλος του πολέμου η Ουγγαρία τέθηκε υπό τη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Αρχικά έγινε  μια πολυκομματική δημοκρατία.

Το 1946, ο Kubala μετακόμισε στην Τσεχοσλοβακία προκειμένου να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία του. Έγινε από Λάζλο, Λάντισλαβ και εντάχθηκε στο ŠK Slovan Bratislava. Το 1947 παντρεύτηκε την Anna Viola Daučík, αδερφή του προπονητή της εθνικής Τσεχοσλοβακίας, Ferdinand Daučík

Απόδραση με φορτηγό, τυχερός στην τραγωδία της Σουπέργκα

Το 1948, ο Kubala επέστρεψε στην Ουγγαρία και εντάχθηκε στο Vasas SC. Τον Ιανουάριο του 1949, το πολιτικό σκηνικό στην Ουγγαρία είχε αλλάξει εντελώς. Η σύντομη περίοδος της πολυκομματικής δημοκρατίας έφτασε στο τέλος της όταν το Κομμουνιστικό κόμμα συγχωνεύτηκε με το Σοσιαλδημοκρατικό για να γίνει το Ουγγρικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού, που κατέβηκε με τη λίστα των υποψηφίων του χωρίς αντίπαλο στις βουλευτικές εκλογές του 1949. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Το Ουγγρικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού άρχισε να μετατρέπει την οικονομία σε σοσιαλιστική, αναλαμβάνοντας ριζική εθνικοποίηση με βάση το σοβιετικό μοντέλο.

Τότε ο Κουμπάλα έφυγε από τη χώρα κρυμμένος στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Αρχικά, έφτασε στη ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της κατεχόμενης από τους Συμμάχους, Αυστρίας και στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία, όπου έπαιξε για λίγο για την Pro Patria. Τον Μάιο του 1949, συμφώνησε επίσης να παίξει για την Τορίνο σε ένα φιλικό τεστ εναντίον της Μπενφίκα. Ξαφνικά αποφάσισε να μην πάει στην Πορτογαλία καθώς ο γιος του αρρώστησε. Κατά την επιστροφή από τη Λισαβόνα, το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα του Τορίνο συνετρίβη. Νεκροί ήταν και 31 επιβαίνοντες. Ο Κουμπάλα είχε σωθεί την τελευταία στιγμή.

Ήταν η πρώτη αεροπορική τραγωδία με θύμα ποδοσφαιρική ομάδα. Συνέβη στις 4 Μαΐου του 1949, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τη μεγάλη Τορίνο, προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες ποδοσφαιριστές της.

Ο αποκλεισμός η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα 

Στο μεταξύ, η Ουγγρική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κατηγόρησε τον Κουμπάλα για παραβίαση συμβολαίου, εγκατάλειψη της χώρας χωρίς άδεια και ανυποταξία στον στρατό. Η FIFA στήριξε την Ομοσπονδία και επέβαλε στον Κουμπάλα, διεθνή αποκλεισμό ενός έτους. Τον Ιανουάριο του 1950, ο Kubala, με προπονητή τον Ferdinand Daucik, δημιούργησε τη δική του ομάδα, μια Ουγγαρία, η οποία αποτελούταν από συναδέλφους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ανατολική Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 1950, η ομάδα έφτασε στην Ισπανία για να παίξει μια σειρά από φιλικά εναντίον μιας ομάδας της Μαδρίτης, της Ισπανίας και της Εσπανιόλ. Έπαιξε επίσης ένα φιλικό παιχνίδι ενάντια στη θρυλική Millonarios FC υπό την ηγεσία του Αλφρέντο Ντι Στέφανο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων, ο Kubala εντοπίστηκε τόσο από τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και από τον Josep Samitier, τότε αρχισκάουτερ της Μπαρτσελόνα. Στον Κουμπάλα προσφέρθηκε συμβόλαιο από τη Ρεάλ, αλλά πείστηκε από τον Σαμιτιέ να υπογράψει στην Μπαρτσελόνα.

Η αγκαλιά του Φράνκο και η ταινία

Ο Samitier χρησιμοποίησε τις σχέσεις του με την κυβέρνηση του δικτάτορα Francisco Franco για να βοηθήσει στη διευθέτηση της μεταγραφής. Βούτυρο στο ψωμί του δικτάτορα Φράνκο. Ένας πρόσφυγας από μια από τις χώρες-δορυφόρους της ΕΣΣΔ στην αγκαλιά του Φράνκο. Απέκτησε  την ισπανική υπηκοότητα χωρίς καθυστέρηση. Στη μέση του Ψυχρού Πολέμου, η απόδραση του Κουμπάλα στη Δύση χρησιμοποιήθηκε ως προπαγάνδα από την κυβέρνηση του Φράνκο και μετατράπηκε στην επιτυχημένη ταινία «Los ases buscan la paz», όπου ο Κουμπάλα και Σαμιτιέ υποδύονται τον εαυτό τους.

Ο Kubala υπέγραψε στη Μπαρτσελόνα στις 15 Ιουνίου 1950 και ως μέρος της συμφωνίας, ο Φερντινάντ Ντάουτσικ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Η τιμωρία του Κουμπάλα παρέμενε σε ισχύ μέχρι το ματς Κυπέλλου με τη Σεβίλλη.

Ο απολογισμός του στη Μπαρτσελόνα, τα λέει όλα. Από το 1951 έως το 1962 πανηγυρίζει 4 πρωταθλήματα Ισπανίας (1952-1953-1959-1960), 5 κύπελλα (1951-1952-1953-1957-1959) και 2 κύπελλα Εκθέσεων Ευρωπαϊκών πόλεων (1958 – 1960). Συνολικά σε 349 παιχνίδια πέτυχε 270 γκολ. Σε ένα ματς Μπαρτσελόνα – Σπόρτιγκ Χιχόν 7-1 πέτυχε και τα επτά γκόλ.

Οι Εθνικές ομάδες

Η ισπανική ομοσπονδία δεν τον αφήνει να πάει χαμένος. Θα παίξει και στην Εθνική Ισπανίας με το όνομα Λαντισλάο Κουμπάλα (από Λάζλο, Λάντισλαβ και πλέον Λαντισλάο). Ο δικτάτορας Φράνκο τρίβει τα χέρια του. Ένα «τσιγγάνος» του ποδοσφαίρου, γίνεται Καταλανός και επιτρέπει σε ένα άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς να πανηγυρίσει με αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο.

Ο Κουμπάλα έπαιξε για τρεις διεθνείς ομάδες – την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία και την Ισπανία. Ενώ έπαιζε με την ŠK Slovan Bratislava, εμφανίστηκε σε έξι παιχνίδια και σκόραρε τέσσερα γκολ για την Τσεχοσλοβακία μεταξύ 1946 και 1947. Αφού επέστρεψε στη Βουδαπέστη το 1948, έπαιξε τρία παιχνίδια για την Ουγγαρία, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Μετά την υιοθέτηση της ισπανικής υπηκοότητας, ο Kubala έπαιξε 19 φορές και σκόραρε 11 γκολ για την Ισπανία μεταξύ 1953 και 1961.

Η αλλαγή του Copa del Rey 

2019: Η ισπανική ομοσπονδία αποφασίζει να αλλάξει τη δομή του Copa del Rey καθιερώνοντας τα μονά παιχνίδια έως τους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

2014: Ο 29χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνοντας το πρώτο από τα δύο προσωπικά του γκολ εναντίον της Μπάγερν, στην νίκη της Ρεάλ με 0-4 για τον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Champions League, φτάνει τα 15 γκολ και καταρρίπτει το ρεκόρ των περισσοτέρων γκολ σε μία σεζόν στην ιστορία του θεσμού που κατείχε από το 1963 ο Βραζιλιάνος, Ζοζέ Αλταφίνι “Ματσόλα” της Μίλαν. Το ρεκόρ είχε ισοφαρίσει ο Λιονέλ Μέσι το 2012 στην πορεία της Μπαρτσελόνα μέχρι τους “4” του θεσμού και τον αποκλεισμό από την Τσέλσι. Επίσης, αυτό το γκολ είναι το 50ο γκολ του Ρονάλντο σε 50 αγώνες στην διοργάνωση.

2013: Η 23χρονη Κύπρια πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ, Μαριάννα Ζαχαριάδη πεθαίνει στο Αττικό Νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα. Η αθλήτρια έπασχε από λέμφωμα Χότσκινς, έναν καρκίνο του λεμφατικού ιστού. Στην καριέρα της είχε σπουδαίες επιτυχίες, όπως τη κατάληψη της δεύτερης θέσης στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα, όπου μάλιστα πέτυχε νέο παγκύπριο ρεκόρ με 4,45 μ..

1999: Η Γερμανία γνωρίζει στη Βρέμη την ήττα από την Σκωτία μετά από 40 χρόνια με 0-1 μπροστά σε 27.000 θεατές. Το γκολ σημειώνει ο Don Harrison της Έβερτον.

Το γκολ του Ναλιτζή

1998: Ο Πανιώνιος επικρατεί με 1-0 επί του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Καραϊσκάκη, κατακτώντας τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο! Το «χρυσό» γκολ, σημειώνει με κεφαλιά ο Δημήτρης Ναλιτζής στο 53’.

1996: Η Μαρία Γουρουφίδου, αθλήτρια του Tae Kwon Do, σκοτώνεται όταν το πούλμαν που μεταφέρει την ελληνική αποστολή ανατρέπεται καθώς επιστρέφει από το Βέλγιο, όπου διεξήχθη το 17ο ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Tae Kwon Do.

1995: Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα σταματώντας το ταξί που επέβαινε.

1993: Αφανίζεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια σε πτώση αεροπλάνου στον Ατλαντικό κοντά στις ακτές του Libreville της Ισημερινής Γουινέας, στα σύνορα με τη Γκαμπόν, ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του.

1990: Ο Stephen Hendry κερδίζει τον Jimmy White με 18-12 και γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής snooker σε ηλικία 21 ετών και 106 ημερών.

1970: Η Τσέλσι κερδίζει τη Λιντς με 2-1 μετά από παράταση στην επανάληψη του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας, στην πρώτη επανάληψη τελικού του Wembley (2-2). Και τους δυο αγώνες μεταδίδει ζωντανά η ΕΡΤ σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη.

1933: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των ομάδων Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η Έβερτον χρησιμοποιεί νούμερα από 1 μέχρι 11 και η Σίτι από 12 μέχρι 22.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News