Η κόρη του Μουσολίνι στη Λεωφόρο και το απίθανο σχόλιό της για τον ουρανό

Κυριακή 7 Απριλίου –σαν σήμερα- 1929. Το μεσημέρι στις 4:00, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας που σύμφωνα με την ΕΠΟ θεωρείται ο πρώτος της Εθνικής Ελλάδος. Σίγουρα, είναι ο πρώτος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα. Αντίπαλος η Β΄ ομάδα της Ιταλίας και μεταξύ των θεατών, η κόρη του Μπενίτο Μουσολίνι, Έντα.

Η μετέπειτα σύζυγος τού Γκαλεάτσο Τσιάνο, από τα σημαντικότερα στελέχη του φασιστικού καθεστώτος, είχε έρθει για τον αγώνα, αλλά κυρίως για τα εγκαίνια της Ιταλο-ελληνικής τράπεζας, η οποία επρόκειτο να ανοίξει στην Αθήνα.

Ο 19 ετών Έντα είχε φτάσει στον Πειραιά την προηγούμενη του αγώνα με το ιταλικό ατμόπλοιο «Τίβερις» και μαζί με την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα. Έμεινε στο ξενοδοχείο ««Μεγάλη Βρετάνια» και μεταξύ άλλων φέρεται –σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Στέφανος Μίλεσης στο pireorama- να σχολίασε: «Περίεργο, ο ουρανός είναι γαλανός όπως ο ουρανός της πατρίδας μου».

Όσον φορά το ματς, την ενδεκάδα, που παρέταξε ο Απόστολος Νικολαΐδης, εκλέκτορας της Ελλάδας, αποτελούσαν οι Γιώργος Γιάμαλης (ΑΕΚ), Κώστας Φερλέμης (Εθνικού Πειραιώς), Χριστόφορος Βόγας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης), Απόστολος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού), Στέφανος Κωνσταντινίδης (ΑΕΚ), Κώστας Ανδρίτσος (Παναθηναϊκού), Βασίλης Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Ντίνος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Γιώργος Ανδριανόπουλος (αρχηγός) (Ολυμπιακού Πειραιώς), Άγγελος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού) και Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης).

Διά το ωραίον σπορ του ποδοσφαίρου

Η Ιταλία νίκησε 4-1 και η εφημερίδα «Ακρόπολις» στο φύλλο της Δευτέρας 8ης Απριλίου 1929 (σελίδες 5-6) έγραφε: «Το ότι η Ελλάς θα παρουσίαζε την πρώτην Εθνικήν της ομάδαν κατηρτισμένην από οργανωμένην αρχήν, συνετέλεσεν ώστε το γήπεδον του Παναθηναϊκού να μεταβληθεί εις τόπον συγκεντρώσεως όλων των ενδιαφερομένων πραγματικώς διά το ωραίον σπορ του ποδοσφαίρου».

Με τη Β΄Ιταλίας αγωνίστηκαν Ντεγκάνι – Μοντζέλιο, Μαρτίνι, Αβάλε, Σκαλτρίτσι, Καστελάτζιο, Κονσταντίνο, Μπουσίννι, Βόλκι, Τσεβενίνι, Ταντσίνι. (Σκόρερς: 35΄, 65΄ Βόλκι, 60΄ Ναµίας, 68΄ Μπουσίνι, 80΄ Ταντσίνι).

Πεθαίνει ο Ράντομιρ Άντιτς

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Σέρβος προπονητής Ράντομιρ Άντιτς, ο μοναδικός τεχνικός στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που βρέθηκε στον πάγκο και των τριών «μεγάλων», ήτοι Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, συνέδεσε το όνομα του με τους «ροχιμπλάνκος», κατακτώντας το νταμπλ του 1996.Στην Ισπανία εργάστηκε επίσης στις Οβιέδο, Σαραγόσα, Θέλτα, ενώ υπήρξε ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας και τεχνικός στην Παρτιζάν (κατέκτησε δύο τίτλους) και στις κινεζικές Σαντόνγκ Λούνενγκ, Ζονγκάι. Ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στις Παρτιζάν Βελιγραδίου, Φενερμπαχτσέ, Σαραγόσα και Λούτον.

2011: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 67 ετών ο Γιώργος Μοσχούς, ο επονομαζόμενος “Γιωργάρας”, οδηγός παγκοσμίου επιπέδου, ένας από τους ταχύτερους και πιο αγαπητούς στο κοινό, οδηγούς στην ιστορία των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου. Υπήρξε πρώτος Έλληνας στη γενική κατάταξη του Ράλλι Ακρόπολις το 1981, 1982, 1984, και 1985 με συνοδηγό κυρίως τον Αλέξη Κωνσταντακάτο, οδηγώντας Nissan, ενώ παλαιότερα έτρεχε με Alfa Romeo, όπως το 1975 με συνοδηγό τον Άρη Σταθάκη (7ος) και το 1976 με τον Δημήτρη Αρβανιτάκη (4ος).

2010: Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του Εθνικού κερδίζει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στο κολυμβητήριο του Πειραιά, τα κορίτσια του Κουν Πλασμάγιερ νικούν τη Χάντι Μανσίσκ 17-13 στα πέναλτι (καν. 10-9 / παρ. 13-12) στον δεύτερο τελικό του LEN Trophy και το κατακτούν το κύπελλο, ανατρέποντας την ήττα τους με 13-12 στη Ρωσία.

Ο Ολυμπιακός στο final four 

2001: Ο Ολυμπιακός κερδίζει την Φερεντσβάρος (9-7) στη Βουδαπέστη και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα υδατοσφαίρισης που προκρίνεται στο final four του Champions Cup στο Ντουμπρόβνικ. Στον ημιτελικό της 17ης Μαϊου θα κερδίσει 7-6 την ιταλική Ποζίλιπο, αλλά την επομένη στον τελικό θα λυγίσει 8-7 στην παράταση απέναντι στην Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.

2000: Ο 31χρονος επιθετικός του Ιράν και της Χέρτα Βερολίνου Ali Daei ανακηρύσσεται “Καλύτερος Παίκτης του 1999 στην Ασία” στην τελετή των ετησίων βραβείων της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

1999: Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό.

Αντώνης Τρίτσης, δήμαρχος και αθλητής του Παναθηναϊκού

1992: Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης, δήμαρχος Αθηναίων και πρώην αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού στο ύψος και στο δέκαθλο, από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

1968: Σκοτώνεται ο Jim Clark, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς της Φόρμουλα 1 στο Grand Prix της Γερμανίας, στη βρεγμένη πίστα του Χόκενχαϊμ τρέχοντας με 150 μίλια την ώρα.

1963: Ο 23χρονος Jack Nicklaus γίνεται ο νεαρότερος γκόλφερ που κατακτά το Masters όταν κερδίζει τον Tony Lema.

1955: Οι Fort Wayne κερδίζουν τους Syracuse με 74-71 στην Ιντιανάπολις στον αγώνα με το χαμηλότερο σκορ σε playoffs μετά την εισαγωγή του χρόνου των 24” για σουτ.

1951: Διοργανώνεται το πρώτο τουρνουά Masters στο μπόουλινγκ, νικητής του οποίου θα ανακηρυχθεί ο Ben Hogan.

1947: Ο Henry Ford, ιδρυτής της Ford Motor Company το 1903, πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών. Ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν γραμμή μαζικής κατασκευής στην παραγωγή σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις 5 Ιανουαρίου 1914 ανακοίνωσε το πρόγραμα “five-dollar a day” ενώ οδήγησε το Quadricycle, το πρώτο του αυτοκίνητο, για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου 1896.

1943: Το NFL επιτρέπει τις ελεύθερες αλλαγές, υποχρεώνει τους παίκτες να φορούν κράνος και συνθέτει ένα πρόγραμμα 10 αγώνων για όλες τις ομάδες.

1929: Η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής το Ελλάδα-Ιταλία Β’ 1-4 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου μεταξύ των θεατών βρίσκεται η Έντα, κόρη του Μπενίτο Μουσολίνι.

1914: Ο Al McKoy κερδίζει με νοκ άουτ τον George Chip σε 45” κερδίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο στα μεσαία βάρη στον πιο σύντομο καταγεγραμμένο τελικό. Το 1987 το ρεκόρ θα ισοφαριστεί όταν ο Βρετανός Lloyd Honeygham θα κερδίσει με νοκ άουτ τον Αμερικανό Gene Hatcher.

1906: Εκρήγνυται ο Βεζούβιος και η λάβα του σκοτώνει περισσότερους από 100 ανθρώπους στην περιοχή της Νάπολι και των γύρω περιοχών. Οι ιταλικές αρχές που προετοιμάζονται να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στη Ρώμη, αναγκάζονται να σταματήσουν την προετοιμασία και τα χρήματα να διατεθούν για την ανακατασκευή της Νάπολι, ενώ τους αγώνες θα αναλάβει να διοργανώσει το Λονδίνο.

1896: Ο Μιλτιάδης Γούσκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία με βολή 11.03 πίσω από τον Bob Garret (11.22) από τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

1896: Ο Λεωνίδας Πύργος ανακηρύσσεται ο πρώτος Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο ξίφος ασκήσεων διδασκάλων νικώντας τον Γάλλο Peronet στο ειδικά διαμορφωμένο Ζάππειο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μιλτιάδης Γούσκος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση 11.03μ. πίσω από τον Αμερικάνο Μπομπ Γκάρετ (11.22).

1864: Ο πρώτος αγώνας Camel Race στην Αμερική γίνεται στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News