Η 21η Απριλίου, το ποδόσφαιρο και τι απέγινε ο Ασλανίδης μετά τη δικτατορία

Η 21η Απριλίου -σαν σήμερα- 1967 βρήκε την Ελλάδα να συζητά για τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου. Μια ομάδα αξιωματικών του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού (δεξιά στη φωτογραφία) και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς είχε άλλα σχέδια. Κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου». Η «Επανάσταση»κράτησε για επτά χρόνια.

Στις 20 Ιουλίου 1974, το καθεστώς της Χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο, εγκατέλειψε την εξουσία. Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 ως πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ποδόσφαιρο και 21η Απριλίου

Η 21η Απριλίου 1927 ήταν μάλλον ήσυχη ποδοσφαιρικά ημέρα καθώς ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας της Εθνικής ομάδας με την Αυστρία. Ο αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968. Είχε προγραμματιστεί την Κυριακή των Βαΐων, 23 Απριλίου, στις 16:15 στο Καραϊσκάκη, όμως τελικά έγινε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.
Η Εθνική ομάδα είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο της Πεύκης ενώ οι Αυστριακοί σε ξενοδοχείο στην Κηφισιά. Δημοσιογράφοι από την Αυστρία, συνολικά 22 βρίσκονταν στην Αθήνα όμως οι επικοινωνίες είχε διακοπεί και δεν μπορούσαν να μεταφέρουν αυτά που έβλεπαν. Η ΟΥΕΦΑ ενέκρινε την αναβολή του αγώνα και όλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα και γενικά την αθλητική δράση στη χώρα, στις 22 Απριλίου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε: «Όλαι αι αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίαι είχον προαναγγελθή δια την Κυριακή, αναβάλλονται». Στις 16 Απριλίου 1967 έχει διεξαχθεί η 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η 26η αγωνιστική έγινε τελικά στις 21 Μαΐου 1967.
Η Χούντα «αγκάλιασε» γρήγορα το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα αφού έκανε ξεκάθαρο ότι «τας πάσης φύσεως πολιτικάς εκδηλώσεις κατά τας ως άνω συναντήσεις, πας δε παρεκτρεπόμενος θα διώκεται κατά νόμον».

ΓΓΑ, ο αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ασλανίδης

Με τον νόμο 127/1967 “Περί αναδιοργανώσεως του εξωσχολικού αθλητισμού”, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ο αντισυνταγματάρχη πεζικού, υποδιοικητής της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Ασλανίδης (στη φωτογραφία με γυαλιά δίπλα στον Παττακό). Με αυτό το νόμο η χούντα προχώρησε στη διάλυση συλλόγων μέσω των αναγκαστικών συγχωνεύσεων των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Στην πραγματικότητα, σωματεία που δεν ενοχλούσαν το καθεστώς απορροφούσαν και εξαφάνιζαν αυτά που είχαν επιδείξει κομμουνιστική δράση.

Η αθλητική δράση των χουντικών ήταν πραγματικά απίθανη. Ο Παπαδόπουλος και ο Πατακός σπεύδουν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από τη μπασκετική ΑΕΚ και τον θρίαμβο κόντρα στη Σλάβια Πράγας. Προπονητής που υποστηρίζει το πραξικόπημα είναι το πρώτο όνομα σε μεγάλες ομάδες. Πρόεδροι ομάδων κάνουν χρυσές δουλειές με τη χούντα.
Ο Παττακός σταματά Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο για να συνετίσει τον Γ. Σιδέρη του Ολυμπιακού διότι ήθελε παίζει πιο… μαλακά (ένθετη φωτογραφία). Φυσικά υπάρχει η περιβόητη ιστορία του δηλωμένου κομμουνιστή Μάρτον Μπούκοβι, ο οποίος έφυγε στις 13 Δεκεμβρίου 1967 από τον Ολυμπιακό και τη χώρα.

Ο τελικός της δεκάρας

Στα… γελοία της εποχής, ο τελικός Κυπέλλου του 1969. Στο βιβλίο ”Ιστορία του Ολυμπιακού” (εκδόσεις Γ.Χ. Αλεξανδρή) του Ηλία Λέκκα διαβάζουμε ότι ο τελικός Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης” έληξε ισόπαλος και μιας και δεν υπήρχαν τα πέναλτι τότε, ο ίδιος ο Ασλανίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο πήρε το κέρμα το έριξε και αναγόρευσε νικητή τον Παναθηναϊκό. Ο περιβόητος «τελικός της δεκάρας».

Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα χρόνια της χούντας. Δήλωνε δημόσια οπαδός του Ηρακλή, αν και υπήρξε μέλος του Παναθηναϊκού και αρχηγός της αποστολής στο Γουέμπλεϊ. Είχε την αρχή να επισκέπτεται τα εκτελούμενα έργα στον αθλητικό χώρο για την επιτήρηση τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως ΓΓΑ ο Ασλανίδης επέμενε ότι οι αθλητές έπρεπε να είναι κομψοί, καθαροί και ξυρισμένοι.

Συνελήφθη στην Ιταλία

Μετά την πτώση του Παπαδόπουλου κατέφυγε στην Ιταλία. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν ότι αρχικά διέφυγε με κότερο στην Τουρκία. Στη συνέχεια κατέφυγε στην Ελβετία, απ’ όπου μετά από παραμονή τριών μηνών εκδιώχθηκε και μετακινήθηκε στην Ιταλία. Το βράδυ της 20ής Ιουνίου 1975 ο Ασλανίδης και οι οικοδεσπότες του υπέστησαν αστυνομικό έλεγχο σε δρόμο του Πόρτο Φίνο, γεγονός που ανάγκασε τον Ασλανίδη να προετοιμάσει την αναχώρηση του. Την επόμενη ημέρα, 21 Ιουνίου 1975, συνελήφθη από Ιταλούς καραμπινιέρους στη μισθωμένη βίλα «Σάντα Μαργκερίτα» στο Πόρτο Φίνο της Ιταλικής Ριβιέρας, την ώρα που ετοίμαζε τη βαλίτσα του, προκειμένου να αναχωρήσει. Έφερε διπλωματικό διαβατήριο με αριθμό 172 με ημερομηνία εκδόσεως την 28η Σεπτεμβρίου 1973, το οποίο τον ανέφερε ως Υπουργό Παιδείας. Μαζί του συνελήφθησαν η Ελληνίδα Αφροδίτη Κατώπη και ένας ακόμη Έλληνας πολίτης, ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος (παράγοντας της ΑΕΚ), οι οποίοι τον φιλοξενούσαν. Στις 27 Ιουνίου από τις Ελληνικές αρχές, επιδόθηκαν στις αντίστοιχες της Ιταλίας, τα έγγραφα με τα οποία ζητήθηκε η έκδοση του

Φυλακίστηκε στις φυλακές «Μαράσσι» στο Κιάβερι στην περιοχή της Γένοβας και μέσω του συνηγόρου του, δικηγόρου Γένοβας, Ρενάτο Πιτσιμίνο, ζήτησε πολιτικό άσυλο. Το Εφετείο της Γένοβας που εξέτασε το αίτημα της εκδόσεως του, στις 22 Φεβρουαρίου 1976, ανέβαλε την έκδοση αποφάσεως καθώς ο Ασλανίδης προσκόμισε βεβαίωση των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που κατέθεσαν ενυπογράφως ότι ο Ασλανίδης τους έδωσε μετρητά τα χρήματα για τα οποία κατηγορούνταν ότι διέπραξε το αδίκημα της καταχρήσεως. Παράλληλα ο τότε γενικός αρχηγός του συλλόγου, ο Ηρακλής Τσίπρας, αδελφός του πατέρα του μετέπειτα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μίλησε σε αθλητική εφημερίδα των Αθηνών και ξεκαθάρισε ότι «..μετά το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα (σ.σ. τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών), ήλθε ο κ. Ασλανίδης και έδωσε στον (προπονητή της ομάδας) Πούσκας 450.000 δραχμές, προερχόμενες από κάποιο εφοπλιστή, για να τα μοιράσει επί τόπου στους παίκτες, παρουσία μου ως αρχηγού της ομάδας. Πράγματι ο Πούσκας τα μοίρασε αμέσως και, αν θυμάμαι καλά, κάθε παίκτης πήρε από 35.000…».

Ελεύθερος λόγω Κόκο και από εκεί στη Βραζιλία

Στις 3 Μαρτίου 1976, το Εφετείο της Γένοβας απέρριψε την αίτηση των Ελληνικών αρχών για την έκδοση του Ασλανίδη και συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα Κόκο που αργότερα δολοφονήθηκε από την τρμοκρατική οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες, πως αν και τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση του Ασλανίδη δεν είναι πολιτικά, «…υπάρχει βάση να πιστεύεται ότι εάν εγκρινόταν το αίτημα εκδόσεώς του, υπάρχει κίνδυνος η θέση του Ασλανίδη να καταστή σοβαρή για πολιτικούς λόγους». Πηγές τού δικαστηρίου δήλωσαν ότι ο Ασλανίδης θα αφεθεί ελεύθερος αν δεν υποβάλλονταν έφεση κατά της αποφάσεως σε τρεις μέρες. Το δικαστήριο απέρριψε την έκδοση με το πρόσθετο επιχείρημα ότι ο Ασλανίδης κατηγορείται επίσης «για διάπραξη πολύ σοβαρών πολιτικών εγκλημάτων, για τα οποία διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικασθή στην εσχάτη των ποινών». Στις 20 Ιουλίου 1976 το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου της Γένοβας και την επόμενη ημέρα, στις 21 Ιουλίου 1976, ο Ασλανίδης αφέθηκε ελεύθερος. Μετά την απελευθέρωση του στην Ιταλία, κατέφυγε στη Βραζιλία, όπου έζησε για αρκετά χρόνια.

Ο καρκίνος και η επιστροφή

Στις αρχές του 1984, ο Ασλανίδης, ασθενής από μεταστατικό κακοήθη καρκίνο στομάχου, υπέβαλλε αίτημα να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το αίτημα του έγινε δεκτό και με Ελληνικά έγγραφα ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου στα τέλη του Μαΐου 1984, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, πάσχοντας από καθολικό καρκίνο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνελήφθη στο Ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και κρατήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού σε σοβαρή κατάσταση. Η γενική κλινική του εικόνα επέβαλε την μεταφορά και εισαγωγή του σε μονάδα υγείας για ιατρική παρακολούθηση. Ετοιμοθάνατος μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., [Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού], και λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στο σπίτι του όπου και απεβίωσε. (Με πληροφορίες από Wikipedia).

Ο Πρίντεζης μέλος της καλύτερης ομάδας

2020: Η EuroLeague ανακοινώνει ότι ο 34χρονος φόργουορντ του Ολυμπιακού Γιώργος Πρίντεζης είναι μέλος της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας 2010-2020 όπως προέκυψε από την ψηφοφορία κόσμου, παικτών, προπονητών και media. Ο Πρίντεζης γίνεται ο δεύτερος Έλληνας που κερδίζει αυτή τη διάκριση μετά τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

2010: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο 7ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1980 έως το 2001, πεθαίνει από καρδιά στο νοσοκομείο Quiron της Βαρκελώνης σε ηλικία 90 ετών. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Φράνκο διετέλεσε Υπουργός Αθλητισμού από το 1967 έως το 1971 και Πρόεδρος της Περιφέρειας της Βαρκελώνης από το 1973 έως το 1977.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στη Βραζιλία ο Tele Santana, προπονητής της εθνικής ομάδας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986.

2004: Πεθαίνει απρόσμενα σε ηλικία 52 ετών ο Νίκος Κανελλάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός.

2001: ”Δολοφονικό” μαρκάρισμα του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Roy Keane στον Alfie Haaland της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Keane, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το έκανε για εκδίκηση, θα τιμωρηθεί με 5 αγωνιστικές και πρόστιμο ρεκόρ 150.000 λιρών για δυσφήμιση του αθλήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίκτης ”παίρνει το νόμο” στα πόδια του. Μεγάλοι παίκτες, όπως ο Jack Charlton, έχουν κατά καιρούς παραδεχτεί ότι κρατούν βιβλιαράκια με ονόματα συναδέλφων, με τους οποίους έχουν ”ανοικτούς λογαριασμούς”.

1987: Αποκαλύπτεται κατάχρηση 480 εκατομμυρίων δραχμών στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη. Ο διευθυντής του και πρόεδρος του Πανιωνίου, Μιχάλης Σταματελάτος τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα καταλήξει στη φυλακή παρ’ όλες τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των φιλάθλων της ομάδας.

1985: Η Νορβηγίδα δρομέας Ingrid Kristiansen κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών με 2 ώρες 21 λεπτά στο Λονδίνο.

1975: Ο Bill Rodgers κερδίζει τον Μαραθώνιο της Βοστόνης σε χρόνο ρεκόρ 2:09.55 ενώ την ίδια ημέρα το 1980 θα κερδίσει τον 3ο του συνεχόμενο μαραθώνιο.

1970: Ο Oscar Robertson γνωστός σαν “Big O.” μεταγράφεται από τους Cincinnati Royals στους Milwaukee Bucks όπου συναντά τον νεαρό Ferdinand Lewis Alcindor, τον γνωστό αργότερα σαν Kareem Abdul Jabbar. Πολύ πριν από τον Jordan και τον Magic Johnson επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του γκαρντ πετυχαίνοντας παράλληλα πολλά triple-doubles. Στην 14χρονη καριέρα του με τις δυο ομάδες σημείωσε 9.887 ασίστ ρεκόρ που κράτησε δυο δεκαετίες και καταρρίφθηκε από τον Magic Johnson και τον Stockton. Το 1997 δωρίζει το νεφρό του στην κόρη του που πάσχει από λύκο.

1969: 1.152 δρομείς ξεκίνησαν στον Μαραθώνιο της Βοστόνης δημιουργώντας ρεκόρ συμμετοχής.

1967: Αναβάλλεται η 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄Εθνικής λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι αγώνες θα ξαναρχίσουν στις 21/5.

1963: Τέσσερα χρόνια ακριβώς πριν από το πραξικόπημα ο Βαλκανιονίκης βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, κρατώντας ένα πανό με το σήμα της Ειρήνης, ξεκινάει από τον Μαραθώνα στην πρώτη Πορεία Ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται.

1930: Ο Άρης κερδίζει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά και τον πρώτο του τίτλο. Το πρωτάθλημα του μπάσκετ έχει ξεκινήσει να διοργανώνεται από το ΣΕΓΑΣ από την προηγούμενη χρονιά (1929), μία δεκαετία δηλαδή, μετά την εισαγωγή του στην Ελλάδα από τον Μάικ Στεργιάδη το 1918, μαθητή του Naismith και πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα, στο γήπεδο της ΧΑΝ. Πρώτος πρωταθλητής (1929), μεταξύ αθηναϊκών όμως ομάδων, ήταν ο Πανελλήνιος, ενώ στο πρωτάθλημα αυτό, που κερδίζει ο Άρης μετείχαν ακόμη η Νήαρ Ηστ (πρωταθλήτρια Αθηνών), ο Πανιώνιος και η ΧΑΝΘ. Πάντως, επειδή μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1924 έχει μεσολαβήσει ένα ανεπίσημο πρωτάθλημα, που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ, θεωρείται από κάποιους η ΑΕΚ ως η πρώτη πρωταθλήτρια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News