Διαγόρας Ρόδου - Ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας με ύμνο το εμβατήριο της επανάστασης

Σαν σήμερα: Διαγόρας Ρόδου – Ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας με ύμνο το εμβατήριο της επανάστασης του 1821, 25η Μαρτίου.

Το 1905 η Ρόδος βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κατοχή. Μπορεί στην ελεύθερη Ελλάδα η 25η Μαρτίου να είχε καθιερωθεί με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα από τις 15 Μαρτίου 1838 ως Εθνική γιορτή, όμως τα Δωδεκάνησα παρέμειναν υπό την οθωμανική κυριαρχία, μέχρι την έναρξη του Ιταλοτουρκικού Πολέμου, το 1911. Οι Ιταλοί αποβιβάσθηκαν στην Αστυπάλαια, τη Ρόδο και άλλα νησιά το 1912.

Στις 10 Μαρτίου του 1905, ξεσπά στην Κρήτη η Επανάσταση του Θερίσου με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αιτία η αυταρχική πολιτική του Υπάτου Αρμοστή, Πρίγκιπα Γεωργίου, ενώ αφορμή για τους επαναστάτες στάθηκε η επιθυμία για ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την ίδια εποχή, στη Ρόδο γίνονται οι πρώτες ζυμώσεις για να ξεφύγει το νησί από την Οθωμανική κατοχή. Στις 25 Μαρτίου, ημέρα Εθνικής εορτής στην ελεύθερη Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε μια μυστική συνάντηση. Οργανωτής ήταν ο Δημήτριος Αναστασιάδης, γυμνασιάρχη του Βενετόκλειου Γυμνασίου. Το ραντεβού δίνεται στο κτίριο της Αστικής Σχολής, στη συνοικία της Μητροπόλεως. Εκεί, 18 Ρόδιοι ιδρύουν τον Γυμναστικό Σύλλογο «ΔΙΑΓΟΡΑ».

«Διέγερση του μουσικού και καλαισθητικού συναισθήματος»

Το καταστατικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σκοπός είναι «… η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μελών και η διέγερση του μουσικού και καλαισθητικού συναισθήματος. Η επίτευξη των σκοπών αυτών θα πραγματοποιούνταν μέσω της γυμναστικής, των εκδρομών στο εσωτερικό του νησιού, της συμμετοχής του συλλόγου σε αθλητικούς αγώνες, των δημοσίων διαλέξεων, των εορτών και μουσικών εκδηλώσεων…».

Όλα αυτά όμως ήταν απλά ή έξωθεν καλή μαρτυρία καθώς ο σκοπός ήταν η Ελευθερίας της Πατρίδας. Ως ύμνος του συλλόγου επελέγη το εμβατήριο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. Στο ίδιο μουσικό μοτίβο με παραλλαγές στους στίχους ώστε να συγκλίνουν προς το αθλητικό πνεύμα.

Οι ιδρυτές

Οι ιδρυτές ήταν οι Δημήτριος Αναστασιάδης, Γεώργιος Γεωργιάδης, Σάββας Παπανδρέου, Μιχαήλ Θεοχάρης, Σεβαστός Σούρης, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, Αναστάσιος Παπαϊωάννου, Στέφανος Σελλάς, Δημήτριος Παπήλιας, Μιχαήλ Θωμαΐδης, Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αντώνιος Χατζηχαραλάμπους, Γεώργιος Σελλάς, Σάββας Ανεζιάς, Σταμάτης Ανεζιάς, Σταμάτιος Σούρης, Εμμανουήλ Πολεμικός, Δημήτρης Βοσνάκης..

Το όνομα του συλλόγου προήλθε από τον Ρόδιο Ολυμπιονίκη Διαγόρα. Ο σύλλογος επέδειξε πλούσια εθνική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δράση, εξαιτίας της οποίας διαλύθηκε από τις κατοχικές Ιταλικές Αρχές το 1929. Ανασυστάθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ρόδου το 1945.

2021: Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ και της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο παραολυμπιακό κίνημα πεθαίνει από τον κορωνοϊό σε ηλικία 73 ετών.

2018: Ο Ολυμπιακός του Κώστα Μίσσα κατακτά για τρίτη συνεχόμενη φορά το Κύπελλο Ελλάδος στο μπάσκετ Γυναικών, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με σκορ 68-53 στον μεγάλο τελικό του 19ου Final 4 που διεξάγεται στη Γλυφάδα.

2015: Ο γνωστός Βρετανός παρουσιαστής του“Top Gear” του BBC, Jeremy Clarkson, απολύεται μετά από έρευνα για το επεισόδιο που είχε με τον παραγωγό της εκπομπής.

2003: Ο 22χρονος Ισπανός Fernando Alonso γίνεται ο νεώτερος πιλότος που κερδίζει σε αγώνα Φόρμουλα 1 τερματίζοντας πρώτος στο Ουγγρικό Grand Prix.

2000: Στον αγώνα Μαρούσι-Πανιώνιος για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ ο Τζον Κόρφας του Αμαρουσίου ισοφαρίζει το ρεκόρ των 360 συμμετοχών του Παναγιώτη Φασούλα στην Α1. Στις 5/4/2000 θα περάσει στην πρώτη θέση με 361 συμμετοχές.

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο ο σέρφερ Jack Haley, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην χρυσή εποχή του αθλήματος από το 1940 έως το 1960.

Ελεύθερος ο Mike Tyson

1995: Αφήνεται ελεύθερος ο Mike Tyson μετά από 3 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης.

1995: Ο 46χρονος Ward Cunningham εγκαθιστά την πρώτη μηχανή “wiki” στο internet. Αρχικά ήθελε να χρησιμοποιήσει τον όρο “quick web” αλλά τελικά δανείζεται τον όρο “wiki wiki” εμπνεόμενος από τα λεωφορεία του αεροδρομίου της Χονολουλού. Είναι η πρώτη λέξη που έμαθε στην Χαβάη και που αντιστοιχεί στο ελληνικό “τάκα τάκα”. Η πρωτοβουλία προορίζεται να διευκολύνει τη συνεργασία πολλών προγραμματιστών αλλά θα βρει γρήγορα εφαρμογή σε δημόσιες βάσεις γνώσεων, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2001 θα ξεκινήσει η Wikipedia, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ανοικτού περιεχομένου που θα ιδρύσει ο Jimmy Wales.

1982: Ο Wayne Gretzky γίνεται ο πρώτος παίκτης του NHL που σκοράρει 200 πόντους σε μια σεζόν.

1979: Ο Chris Ford των Boston Celtics σκοράρει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ΝΒΑ εναντίον των Huston Rockets.

1958: Ο Sugar Ray Robinson γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής μποξ που κερδίζει τον τίτλο για πέμπτη φορά όταν νικάει τον Craig Wood.

Πρώτη νίκη της Ferrari 

1947: Σημειώνεται η πρώτη νίκη της Ferrari σε αγώνα ταχύτητας στο ΙΧ Grand Prix της Ρώμης στην πίστα της Terme di Caracalla, χωρίς όμως ακόμα η μάσκα της να φιλοξενεί το γνωστό αλογάκι, που θα πάρει τη θέση του το 1959.

1946: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με πομπό φορητό σε αυτοκίνητο. Ένα χρόνο μετά, στις 25/3/1947, θα εγκατασταθεί μόνιμα.

1938: Εκπέμπει στις 22:00 ο “Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών” σε μήκος κύματος 499,2 μέτρα (661 χιλιόκυκλοι) και με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλέως Γεωργίου Β’. Ο ίδιος θα εγκαινιάσει τον σταθμό επίσημα δύο μήνες μετά, στις 21/5.

1938: Η πιο βαριά ήττα της Εθνικής Ελλάδας από την Ουγγαρία με 11-1 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1936: Οι Detroit κερδίζουν τους Montreal Maroons με 1-0 στον μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα χόκεϊ (2 ώρες και 56 λεπτά).

1934: Ο Horton Smith κερδίζει το πρώτο πρωτάθλημα γκολφ Masters στην Augusta της Τζόρτζια.

1928: Ο Χρήστος Τσιγγιρίδης από την Φιλιππούπολη με σπουδές Ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης, θέτει στην Θεσσαλονίκη τον πρώτο ολοκληρωμένο ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων, που θα κυριαρχήσει στην ραδιοφωνική ζωή της Βόρειας Ελλάδας για περισσότερο από 20 χρόνια. Ο αριθμός των ραδιοφώνων που λειτουργούν είναι περίπου 200 και οι κάτοχοί τους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το ποσό των πεντακοσίων δραχμών στην Διεύθυνση Λαχείων του Στόλου του Υπουργείου Ναυτικών.

1916: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μποξ βαρέων βαρών που επιτρέπονται οι γυναίκες θεατές στον οποίο οι Jess Willard και Frank Moran ανακηρύσσονται ισόπαλοι μετά από 10 γύρους.

1914: Σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση μια παρέα 22 ατόμων αποφασίζουν να ιδρύσουν τον Άρη Θεσσαλονίκης, ιδέα που θα υλοποιηθεί 5 μήνες αργότερα. Το όνομα της ομάδας δίνεται με το σκεπτικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μόνο μία ομάδα, τον Ηρακλή, με όνομα “ημίθεου” και χρειάζεται και μία με όνομα “θεού”, αυτό του Πολέμου.

1698: Διεξάγεται η πρώτη καταγεγραμμένη ιπποδρομία στην Αμερική στο Hemstead της Νέας Υόρκης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News