Δημήτρης Μητροπάνος «Ρε αγόρι μου, δύο ομάδες υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός και τα δεύτερά του»

Σαν Σήμερα: Δημήτρης Μητροπάνος «Eίπα ρε αγόρι μου, δύο ομάδες υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός και τα δεύτερά του»

Στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων. Κοντά στα βυρσοδεψία που λειτουργούσαν στις όχθες του Αγιαμονιώτη ποταμού. Κάπου εκεί, γεννήθηκε σαν σήμερα -2 Απριλίου- το 1948 ο Δημήτρης Μητροπάνος. Η μάνα του προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τον πόλεμο. Χωρίς τον άντρα της.

Ο μικρός Δημήτρης μέχρι τα 16 του ήξερε πως ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τότε πήρε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια. Σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατέβηκε στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Τον φώναζαν από μικρό «βλαχάκι», λόγω και της καταγωγής του από την Θεσσαλία. Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

Ξέδινε με το ποδόσφαιρο

Λάτρεψε το τραγούδι, αλλά όχι μόνο. Ξέδινε με το ποδόσφαιρο. Του άρεσε. Ήταν φίλος του Ολυμπιακού και ακόμα και τις τελευταίες μέρες της ζωής του ρωτούσε και μάθαινε νέα της ομάδας. Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί, σε ηλικία 64 ετών.

Για τον Ολυμπιακό είχε μιλήσει στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Εχει Γούστο», όπου ήταν καλεσμένος της Μπήλιως Τσοκαλά μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη και τον Μπάμπη Στόκα. «Τι να συζητήσουμε δηλαδή. Εγώ είμαι Ολυμπιακός κι αυτός είναι ΟΦΗ», λέει για τον Μανώλη Λιδάκη. Λίγο αργότερα, στη διάρκεια της συζήτησης ο Μπάμπης Στόκας λέει ότι είναι και αυτός Ολυμπιακός. «Αμάν, σε δύο Ολυμπιακούς έπεσα», αναφωνεί ο Λιδάκης κι αμέσως η απάντηση του Δημήτρη Μητοπάνου: «Αφού σου είπα ρε αγόρι μου, δύο ομάδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός και τα δεύτερά του».

Λίγες ημέρες μετλά τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, ο Ολυμπιακός πανηγύριζε σε φιέστα για την κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματος. Ένα μέρος αυτή ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο τραγουδιστή.

Κουφός στο Κατάρ

2015: Ο Έλληνας προπονητής Στέργιος Κουφός, ο πρώτος Ευρωπαίος που κάθεται στον πάγκο ομάδας στο Κατάρ, κατακτά τον πρωτάθλημα με την Αλ Ραγιάν μετά το 78-74 επί της Ελ Τζαίς (2-1 στη σειρά των τελικών). Ο Κουφός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας στο πλευρό του τον Θανάση Γιαπλέ και γυμναστή τον Βασίλη Μητσόπουλο, ενώ αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος της χρονιάς, μετά το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Αραβικών Χωρών.

2005: Πεθαίνει στο Βατικανό σε ηλικία 84 ετών ο ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πολωνός, Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’. Η Ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή ανακοινώνει, μέσω του προέδρου της Τζιοβάνι Πετρούτσι, ότι η αγωνιστική δραστηριότητα του διημέρου αναβάλλεται.

2000: Ολοκληρώνεται το final four του Κυπέλλου μπάσκετ στο καινούργιο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Στον τελικό η ΑΕΚ κερδίζει τον ΠΑΟ με 59-57 κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο μετά από 19 χρόνια, ενώ στον μικρό τελικό το Μαρούσι κερδίζει τον Ηρακλή.

1998: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας ”Πρωταθλητής” με διευθυντή τον Σωτήρη Πουλόπουλο και σύμβουλο έκδοσης τον Θέμο Αναστασιάδη.

Η απεργία στο μπέιζμπολ

1995: Τελειώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια (234 ημέρες) και η πιο δαπανηρή απεργία στην ιστορία του μπέιζμπολ όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων δέχονται οι παίκτες να παίζουν χωρίς συμβόλαια.

1981: Ο Ότο Ρεχάγκελ καλείται, μετά το τροχαίο ατύχημα του Κούνο Κλέτσερ, προπονητή της Βέρντερ Βρέμης, να αναλάβει τα ηνία της ομάδας στον πάγκο της οποίας θα καθίσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 1995, αναδεικνύοντας εαυτόν στο μακροβιότερο προπονητή στην ιστορία της ομάδας.

1977: Ο “Red Rum” γράφει ιστορία κερδίζοντας για τρίτη φορά το Grand National, τη μεγαλύτερη κούρσα εμποδίων παγκοσμίως, εκπλήσσοντας τους πάντες, που θεωρούσαν ότι ο 12χρονος ίππος θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην υπερπήδηση των εμποδίων λόγω της ηλικίας του.

1955: Ο Pancho Gonzales κρατάει τον τίτλο στο τένις όταν κερδίζει ένα τουρνουά που παίζεται κάτω από κανόνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

1936: Το BBC κάνει την πρώτη τηλεοπτική του μετάδοση της κωπηλατικής “μάχης” των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, που χρονολογείται από το 1829.

1935: Η Mary Hirsch γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει δίπλωμα εκπαιδεύτριας αλόγων.

1843: Τελούνται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στην χιονοδρομία αντοχής στο Τρέμσο της Νορβηγίας

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News