Βασιλιάδες κι ο Σαίξπηρ εναντίον του ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα: Βασιλιάδες απαγορεύουν το ποδόσφαιρο, ο Σαίξπηρ το χλευάζει. Βασιλιάρ Ληρ, Κωμωδία των παρεξηγήσεων, 12 Ιουνίου.

Η διακήρυξη του Βασιλιά Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας της 12ης Ιουνίου -σαν σήμερα- του 1349 προς τους σερίφηδες όλων των αγγλικών κομητειών απαγόρευε το ποδόσφαιρο και άλλα «μάταια παιχνίδια χωρίς αξία».

Όπως αναφερόταν στη σχετική διακήρυξη «το ποδόσφαιρο και άλλες μορφές αναψυχής αποσπούν τον λαό από το να εξασκείται στην τοξοβολία, που είναι απαραίτητη στον πόλεμο».

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που το ποδόσφαιρο -τότε γνωστό με τη λατινική λέξη «pediuam»- απαγορευόταν. Είχε προηγηθεί ο πατέρας του συγκεκριμένου βασιλιά, ο Εδουάρδος Β’ της Αγγλίας. Σε αυτόν έφτασαν οι καταγγελίες εμπόρων του Λονδίνου, λόγω των οποίων εξέδωσε μια διακήρυξη για την απαγόρευση του ποδοσφαίρου στο Λονδίνο στις 13 Απριλίου 1314 επειδή «…μεγάλος θόρυβος στην πόλη προκαλείτο από το σπρώξιμο πίσω από μεγάλες μπάλες από τις οποίες μπορεί να προκύψουν πολλά κακά… Θεός φυλάξοι. Διατάζουμε και απαγορεύουμε, για λογαριασμό του Βασιλιά, επί ποινή φυλάκισης, τέτοιο παιχνίδι να παίζεται στην πόλη στο μέλλον».

Υποχρεωτική η τοξοβολία

Το να παίζεις ποδόσφαιρο θεωρούνταν απόσπαση της προσοχής από την εξάσκηση της τοξοβολίας, η οποία ήταν υποχρεωτική απασχόληση για κάθε Άγγλο για πολλά χρόνια στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι τοξότες ήταν πολύτιμοι στον πόλεμο εκείνη την εποχή. Αυτό οδήγησε πέρα από τον Εδουάρδο Γ’ το 1349 και τον Εδουάρδο Δ’ της Αγγλίας να απαγορεύσει το ποδόσφαιρο το 1477. Ο τελευταίος δήλωσε ότι, «κανένας δεν πρέπει να εξασκείται στο ποδόσφαιρο και σε τέτοια παιχνίδια, αλλά κάθε δυνατός και ικανός άνθρωπος πρέπει να εξασκείται στην τοξοβολία διότι η εθνική άμυνα εξαρτάται από τους τοξότες».

Μέχρι το 1608, οι τοπικές αρχές στο Μάντσεστερ ανέφεραν ότι το ποδόσφαιρο προκαλούσε «μεγάλη αναταραχή στην πόλη και σπασμένα τζάμια από μια ομάδα πρόστυχων και άτακτων ατόμων».

Ο William Shakespeare και το ποδόσφαιρο

Την ίδια χρονιά, η λέξη «ποδόσφαιρο» χρησιμοποιήθηκε αποδοκιμαστικά από τον William Shakespeare. Όταν ο Σαίξπηρ πήγε στο Λονδίνο και ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα, στα μέσα της δεκαετίας του 1580 μάλλον δεν είχε τον ελεύθερο χρόνο να παίξει ποδόσφαιρο και μετά, φυσικά, έγινε πολύ μεγάλος για τέτοιες ασχολίες.

Το έργο του Σαίξπηρ, Βασιλιάς Ληρ, περιέχει τη φράση: «Nor tripped neither, you base football player». (Πράξη 1, Σκηνή 4). Ως ποδοσφαιριστής χλευάζεται από τον δούκα του Κεντ, ο Όσβαλντ, οικονόμος της κόρης του Βασιλιά, Γκονερίλ.

Το ποδόσφαιρο όμως αναφέρεται και στην Σαιξπηρική «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» όταν ο υπηρέτης, Δρόμιος ο Εφέσιος, παραπονιέται για τη μεταχείρισή του από τα αφεντικά του (Πράξη II, Σκηνή 1): «Τόσο χαμηλά με έχετε που με κλωτσάτε σαν μπάλα ποδοσφαίρου; Κλωτσάς εσύ από εδώ, κλωτσάει εκείνος από εκεί. Αν κρατηθώ και δεν σας φύγω, θα πρέπει με δέρμα να ντυθώ» (μετάφραση Ερρίκος Μπελιές, Εκδόσεις Κέδρος).

Πέθαιναν παίζοντας ποδόσφαιρο

Την εποχή του Σαίξπηρ, το ποδόσφαιρο ήταν στην πραγματικότητα «θανατηφόρο». Έρευνες έχουν δείξει ότι τον 16ο αιώνα, περισσότεροι άνθρωποι πέθαιναν παίζοντας ποδόσφαιρο από αυτούς που έχαναν τη ζωή τους στην ξιφομαχία ή στην πάλη.

Το ποδόσφαιρο ήταν τότε το δεύτερο πιο θανατηφόρο άθλημα μετά την τοξοβολία. Παιζόταν μεταξύ γειτονικών πόλεων και χωριών, συχνά με απεριόριστο αριθμό παικτών. Σε αυτό αναφέρεται ο Σαίξπηρ στα δύο έργα του. Η απείθαρχη φύση του αθλήματος οδήγησε σε πολλές προσπάθειες απαγόρευσής του όμως το ποδόσφαιρο επιβίωσε και εν τέλει κυριάρχησε.

Ο Christian Eriksen καταρρέει

2021: Στον αγώνα Δανία-Φινλανδία για το Euro 2020, ο Δανός παίκτης Christian Eriksen καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του. Το ιατρικό επιτελείο θα του κάνει ανάνηψη και θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο αγώνας, που διεκόπη για 1 ώρα και 45 λεπτά, θα συνεχιστεί και ο Γιοέλ Πογιάνπαλο θα χαρίσει στην Φινλανδία την παρθενική νίκη της ιστορίας της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης γράφοντας το 1-0 στο 60’, με τον σκόρερ να μην πανηγυρίζει πάντως το γκολ του.

2021: Η Ελληνική ομάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser Run στο Μοντέρνο Πένταθλο στο Κάιρο με τις Πηνελόπη Νίκα και τις 16χρονες Αριάδνη Νάσκαρη και Αθηνά Σάρρα, ενώ νωρίτερα η Πηνελόπη Νίκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 14’40’’04.

2014: Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Τα Γήπεδα” από την σειρά της ΕΡΤ “Τα Στέκια – Ιστορίες Αγοραίου Πολιτσιμού” σε σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη (γιου του Χάρρυ Κλυν) με συνεντεύξεις γνωστών αθλητικογράφων, βετεράνων ποδοσφαιριστών αλλά και παραγόντων, συγγραφέων, κλπ..

Πεθαίνει ο Ανδρέας Καλιγκαρίδης

2013: Ο Έλληνας πρωταθλητής του κανόε καγιάκ (C1), Ανδρέας Καλιγκαρίδης πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών. Στις 5/6 έπεσε σε κώμα στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου είχε μεταβεί με την εθνική ομάδα για 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Μπίντγκος όπου, μετά από ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί διέγνωσαν οξεία λευχαιμία. Στις 11/6 τα εγκεφαλικά κύτταρα νέκρωσαν και ο Κιλιγκαρίδης ήταν κλινικά νεκρός, καθώς μόνο η καρδιά του τον κρατούσε στη ζωή.

2012: Μετά από 13 χρόνια κοινής πορείας, 11 πρωταθλήματα, 5 τίτλους στην Euroleague και 7 Κύπελλα Ελλάδας, ο Σέρβος Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχωρεί, μαζί με τον βοηθό του και κουμπάρο του, Δημήτρη Ιτούδη, από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

2008: Ο Αυστριακός Ivica Vastic γίνεται ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου όταν ισοφαρίζει την Πολωνία με πέναλτυ (1-1). Στην ηλικία των 38 ετών και 257 ημερών, είναι περισσότερο από 4 χρόνια μεγαλύτερος από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, Nene (34χ. & 213 ημ. 20/6/1984 Πορτογαλία-Ρουμανία 1-0).

Η πρώτη έκπληξη στο Euro

2004: Πρεμιέρα του EURO στην Πορτογαλία, με έκπληξη πρώτου μεγέθους αφού η Εθνική Ελλάδος κερδίζει την διοργανώτρια με 2-1 με σκόρερ τους Καραγκούνη και Μπασινά (πεν.).

1999: Γίνονται τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Σταδίου του Σίδνεϊ που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 με τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αυστραλία – Αστέρια της FIFA.

1999: Ο Σκωτσέζος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Alex Ferguson χρίζεται ιππότης από την Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων της, για την μεγάλη του προσφορά όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στον πολιτισμό.

1999: Ιδρύεται στην Αίγυπτο με πρόεδρο τον Αιγύπτιο Hasan και γενικό γραμματέα τον Παναγιώτη Τραϊκογλου η Μεσογειακή Ένωση Χάντμπολ που θα εδρεύει στην Αθήνα και θα αποτελείται από 11 μεσογειακές χώρες (Αλγερία, Λιβύη, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιταλία, Τυνησία, Συρία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Μαρόκο και Ελλάδα).

1994: Ολοκληρώνεται στο ΟΑΚΑ το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Στίβου που άρχισε στις 3/6 με τη συμμετοχή 3.500 αθλητών και αθλητριών.

Ο πρώτος τίτλος των Chicago Bulls

1991: Οι Chicago Bulls κατακτούν τον πρώτο τους τίτλο στο NBA στην 25χρονη ιστορία της ομάδας όταν κερδίζουν στον 5ο τελικό τους LA Lakers με 108-101. Ο Scotty Pippen σημειώνει 32 πόντους, ο John Paxson 20 και ο Michael Jordan ανακηρύσσεται MVP με 30 πόντους.

1930: Ο Γερμανός Max Schmeling γίνεται ο πρώτος μποξέρ που ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών με αποβολή του αντιπάλου όταν ο Αμερικανός Jack Sharkey αποβάλλεται στον 4ο γύρο μετά από φάουλ στον τελικό που γίνεται στη Νέα Υόρκη.

1880: Το πρώτο perfect game του μπέιζμπολ σημειώνεται από τον John Lee Richmond του Worchester στο 1-0 εναντίον του Cleveland.

1839Abner Doubleday επινοεί το μπέιζμπολ στην Cooperstown της Νέας Υόρκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News