ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αντώνης Καστρινός, ο αντιστασιακός... κόσμημα για τη Δόξα Δράμας

Ο Αντώνης Καστρινός, ο «μουσάτος», η πιο σημαντική προσωπικότητα της Δόξας Δράμας, ο άνθρωπος που έστελνε τους παίκτες στην Ακρόπολη και στο θέατρο και πλήρωνε για να σπουδάζουν.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1964. Πεθαίνει ο Αντώνης Καστρινός, πρώην βουλευτής της ΕΡΕ και πρώην πρόεδρος, αλλά ουσιαστικά και δημιουργός της Δόξας Δράμας.

Όλα άρχισαν όταν ο Αντώνης Καστρινός ήταν δεκατεσσάρων ετών. Το 1918 ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας έπειτα από ένα φιλικό αγώνα μεταξύ μιας παρέας Δραμινών και Βρετανών στρατιωτών. Οι στρατιώτες βρίσκονταν στη Δράμας κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ομάδα ονομάστηκε Πηλέας Δράμας και ένα χρόνο αργότερα μετονομάστηκε σε Δόξα Δράμας. Πρώτο σύμβολο ήταν το τριφύλλι. Αργότερα έδωσε τη θέση του στον μαύρο αετό.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Καστρινός

Αυτός ο «μαυραετός»… πέταξε σε όλη την Ελλάδα με τις ενέργειες του Αντώνη Καστρινού. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Δόξας διαβάζουμε: «Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1904, Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Αξιωματικός Της Εθνικής Αντίστασης, Διευθυντής Της Ηλεκτρικής Εταιρείας Δράμας, Βουλευτής Ένωσης Κέντρου.

Έγινε πρόεδρος Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας από το 1954 έως το 1959. Το 1952 αναλαμβάνει πρόεδρος του Γ.Σ.ΔΟΞΑΣ έως τον θάνατό του (1964). Το 1962 φρόντισε οι ομάδες της Δράμας να αποτελέσουν ανεξάρτητή τοπική Ε.Π.Σ. με έδρα την Δράμα, και με πρόεδρο (ομόφωνα ) τον ίδιο.

Τα μακροχρόνια σχέδιά του και το όραμα για μια μεγάλη ΔΟΞΑ, τον καταξίωσαν πανελληνίως σαν προσωπικότητα και επιβλητική παρουσία στον αθλητικό χώρο. Ο Πρόεδρος που έκανε το όνομα Δόξα Δράμας να ταξιδέψει παντού και να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος που έστειλε τον μόνο και μοναδικό Έλληνα προπονητή τον Πάνο Μάρκοβιτς, να σπουδάσει στην Ιταλία στο Coverciano, έδρα της Iταλικής Oμοσπονδίας και η μόνη σχολή προπονητών στην Ιταλία».

Ποδοσφαιριστές στην Ακρόπολη και στο θέατρο

Επί των ημερών του η Δόξα Δράμας είναι κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρική ομάδα. Ο «μουσάτος» -προσωνύμιο από το ιδιόμορφο μουσάκι που έφερε- έκανε πράγματα που ακόμα και σήμερα δεν κάνουν ομάδες. Όταν η Δόξα έπαιζε στην Αθήνα, οι παίκτες επισκέπτονταν την Ακρόπολη, μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους. Άπαντες ντυμένοι με κοστούμια κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, Η ομάδα πλήρωνε συνδρομή για τις σπουδές παικτών όπως ο Αντώνης Γεωργιάδης και ο Βασίλης Σημιτλιώτης.

Επίσης Δραμινοί αγωνιστές, φυλακισμένοι στο Ηράκλειο και στην Αίγινα είχαν βρει στήριγμα στη Δόξα κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ο Καστρινός κατά την Κατοχή είχε υπηρετήσει στην αντίσταση. Εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Ταχυδρόμος” και “Εφημερίς των Βαλκανίων”

Ο Αντώνης Καστρινός έφυγε από τη ζωή στις 10 το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου 1964. Διαπιστώθηκε από τη νεκροψία ότι είχε υποστεί ανακοπή της καρδιάς την προηγούμενη νύχτα (κεντρική φωτογραφία από την εφημερίδα Μακεδονία).

«Εξύπνησε χθες την 3ην πρωινήν ώραν, δια να φύγη»

Στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, υπάρχει η μαρτυρία του Βουλευτή Καβάλας Ενώσεως Κέντρου, Λ. Λυμπέρη, ο οποίος αναφέρει: «Μίαν ημέραν προ της αναχωρήσεώς του με τον αξιότιμον υπουργόν προεδρίας δια την Δράμαν, μου εξέφρασε τας ανησυχίας του, εάν θα είναι δυνατόν εκ της επιτοπίου επισκέψεως των κ.κ. υπουργών εις Δράμαν, να αξιοποιηθούν τουριστικώς αι θαυμάσιαι πηγαί της Αγίας Βαρβάρας Δράμας και μου έλεγεν ότι θα υπάγη εκεί δια να δείξη αυτάς τας αξιοθαυμάστους πηγάς, αι οποίαι ημπορούν να μεταβάλουν την Δράμαν, αξιοποιουμένην τουριστικώς, εις μίαν θαυμασίαν τουριστικήν περιοχήν, ώστε ξένοι και εντόπιοι να πηγαίνουν εις την Δράμαν μόνον δια να ιδούν τας θαυμασίας αυτάς πηγάς. Εξύπνησε χθες την 3ην πρωινήν ώραν, δια να φύγη την 6ην πρωινήν δια την Δράμαν, μαζί με τον κ. υπουργόν, μόνον και μόνον δια να λύση το ζήτημα της Δράμας επί τόπου και επέστρεψε κατάκοπος την 6ην απογευματινήν εδώ, όταν δε συνεζητούσαμεν εδώ μέσα, μου εξέφρασε την ανησυχίαν του δια την κόπωσίν του και όμως παρά ταύτα, παρέμεινε μέχρι και της 4ης πρωινής της σήμερον εις την αίθουσαν του βουλευτηρίου, έφυγε δε από εδώ ο Αντώνιος Καστρινός δια να υπάγη εις το σπίτι του, να αναπαυθή, τας πρωινάς ώρας της σήμερον και εκεί, ατυχώς, ανεπαύθη αιωνίως».

2010: Ο 32χρονος Νεοζηλανδός William Trubridge, σπάει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση χωρίς βοήθεια με χρόνο 4 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, στην περίφημη Dean’s Blue Hole στις Μπαχάμες, φτάνοντας στο ιστορικό βάθος των 101 μέτρων ακολουθώντας μόνο ένα σχοινί-οδηγό και με μοναδική βοήθεια την ώθηση που του έδιναν τα χέρια και τα πόδια του και επιστρέφοντας στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας μόνο μια ανάσα.

1998: Αναγνωρίζεται από την ΓΓΑ η Ελληνική ομοσπονδία Softball (ΕΦΟΣ) η οποία είχε ιδρυθεί στις 14/09/1997. Τον Μάρτιο του 2001 θα συγκροτηθεί η πρώτη επίσημη εθνική ομάδα.

1996: Ο George Weah της Μίλαν τιμωρείται με 6 αγωνιστικές από την UEFA όταν με “κεφαλιά” σπάει τη μύτη του παίκτη της Πόρτο Jorge Costa.

1990: Ο Pete Sampras δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα 200.000 μάρκα από το έπαθλο των 2 εκατομμυρίων που κέρδισε από το Compaq Grand Slam στο Μόναχο.

1982: Πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς και σε ηλικία 54 ετών ο Collin Chapman, ιθύνων νους της Lotus. Από το 1954 έχει αφοσιωθεί στην ομάδα της Lotus με μοντέλα Φόρμουλα 2. Το 1958 κάνει την εμφανισή του το πρώτο μοντέλο για Φόρμουλα 1. Το 1963, με οδηγό τον Jim Clark, κερδίζει το πρωτάθλημα με την Lotus 25 που είναι αποκλειστικό δημιούργημά του, ενώ στην συνέχεια πολλά μεγάλα ονόματα θα κερδίσουν νίκες για την ομάδα του όπως ο Hill, ο Rindt, ο Peterson, ο Andretti, ο Mansell και ο Fittipaldi. Λίγο πριν πεθάνει συνδέθηκε δυστυχώς με το σκάνδαλο του John De Lorraine χωρίς ποτέ να μπορέσει να αποκαταστήσει το όνομά του.

1981: Εγκαινιάζεται το Αθλητικό Κέντρο του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα, αντίστοιχο των καλύτερων ευρωπαϊκών.

1972: Οι Miami Dolphins γίνονται η πρώτη ομάδα στο NFL που τερματίζουν την κανονική περίοδο αήττητοι νικώντας στον 14ο αγώνα τους Baltimore Colts με 16-0.

1967: Ο Wilt Chamberlain σημειώνει 68 πόντους στην νίκη των Philadelphia Warriors με 143-123 επί των Chicago Bulls. Είναι το έβδομο υψηλότερο σκορ και η τελευταία φορά που πετυχαίνει τέτοιο σκορ στην καριέρα του.

1899: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Milan AC.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News