Ρετρό: Παναθηναϊκός - Άρης με... κιτρινόμαυρη εκστρατεία στη Λεωφόρο και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ρετρό: Παναθηναϊκός – Άρης με… κιτρινόμαυρη εκστρατεία στη Λεωφόρο και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στον πόλεμο, στις 2 Ιουνίου 1940, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη.

Ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει κατά σειρά τον Ηρακλή Σερρών, τον Απόλλωνα Αθηνών και τον Εθνικό για να φτάσει μέχρι τον τελικό, ενώ ο Άρης με πιο δύσκολη αποστολή, είχε αποκλείσει διαδοχικά τη Δόξα Δράμας, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Μάλιστα είχε χρειαστεί δεύτερο παιχνίδι και στις τρεις φάσεις, καθώς τα ματς είχαν λήξει ισόπαλα και δεν υπήρχαν ακόμα τα πέναλτι. Η νίκη του Άρη επί της ΑΕΚ, που είχε πολλούς διεθνείς στις τάξεις της προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στους φίλους του Άρη, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ομάδα τους στην Αθήνα.

Από την Παρασκευή 29 Μαϊου, εκατοντάδες οπαδοί του Άρη ξεκίνησαν το ταξίδι για την Αθήνα, ταξίδι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι περισσότεροι με τον σιδηρόδρομο, αλλά αρκετοί με βαπόρια από τη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι μάλιστα πήγαν με καραβάκια μέχρι τον Βόλο και μετά συνέχισαν με το τρένο!

Περίπου 2.000 ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη ενώ πολλοί ήταν από την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Ο Άρης είχε ήδη κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, το 1928 και το 1932 και είχε καλή ομάδα με τον Κλεάνθη Βικελίδη στη σύνθεσή του και τον αδερφό του Κώστα Βικελίδη προπονητή.

Ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος εκείνη τη μέρα, παίζοντας και στο γήπεδό του. Αιφνιδίασε τον Άρη στα πρώτα λεπτά και στο 13’ το σκορ ήταν ήδη 3-0. Στο 6΄με πέναλτι ο Μπαλτάσης άνοιξε το σκορ. Στο 9’ ο Τριανταφύλλης έκανε το 2-0 και στο 13’ ο Μηγιάκης διαμόρφωσε το 3-0. Η γιορτή είχε αρχίσει και ο Άρης κατάφερε μόνο να σκοράρει στο 62΄ με τον Χατζηνικολάου.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε μπροστά στον κόσμο του και πανηγύρισε το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του. Ο θεσμός του Κυπέλλου διακόπηκε λόγω του πολέμου μέχρι και την περίοδο 1946-47.

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάντζος, Σύρκος, Τ. Κρητικός, Στρουμπούλης, Καμπέρος, Σβολόπουλος, Μηγιάκης, Δ. Μπαλτάσης, Συμεωνίδης, Τριανταφύλλης, Τσούτσος.

ΑΡΗΣ: Γκότσης, Μάγρας, Αμπραχαμιάν, Σταυράκμπεης, Σιώτης, Νικολαΐδης, Χατζηνικολάου, Σιδηρόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Ράμμος, Κολωνιάρης.

* Στη βασική φωτογραφία, ο Νικολαϊδης του Άρη κερδίζει κεφαλιά στον τελικό. Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα Αris Retro 1914.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News