Πολ Γκασκόιν: O κατήφορος μετά το ποδόσφαιρο και ο... καμένος εγκέφαλος μιας ιδιοφυίας!

Πολ Γκασκόιν: O κατήφορος μετά το ποδόσφαιρο και ο… καμένος εγκέφαλος μιας ιδιοφυίας! | Premier League

Όταν μιλάμε για τον πιο βιρτουόζο, τον απόλυτο σταρ Άγγλο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του ’90 αυτός δεν είναι άλλος από τον Πολ Γκασκόιν. Σε δύο ημιτελικούς προκρίθηκε η Αγγλία αυτό το διάστημα, στο Μουντιάλ του ’90 και στο Euro 96 και κατάφερε να βάλει και στα δύο τουρνουά τη σφραγίδα του.

Παράλληλα ως τραγουδιστής ανέβηκε και στο Νο 2 των βρετανικών charts με το Fog on the Tyne to 1990. 

Πολλά κιλά μπάλα, πολύ λίγους τίτλους

Από την πολύ μεγάλη επιτυχία εντός κι εκτός γηπέδων το φτωχόπαιδο από το Γκέιτσχεντ που γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Μαΐου του 1967 έχασε το μυαλό του. Τα πάρτι και το αλκοόλ προστέθηκαν στην καθημερινότητά του μαζί με τις προπονήσεις. 

Σε συλλογικό επίπεδο ο Γκάζα δεν κέρδισε τίποτα περισσότερο από δύο πρωταθλήματα Σκωτίας με τους Ρέιντζερς (σιγά το δύσκολο…), όπου σε ένα ματς ο αθεόφοβος έβγαλε κίτρινη κάρτα σε διαιτητή! Ποια μεγάλη ομάδα θα εμπιστευόταν έναν ημίτρελο, αλκοολικό – παρά την ποδοσφαιρική ποιότητα που τον συνόδευε;

Προπονητής για 39 μέρες, αποτυχημένος επενδυτής

Όταν πια σταμάτησε το ποδόσφαιρο, το 2004, κι αφού έναν χρόνο πριν πρόλαβε να κάνει και μια αρπαχτή στην Κίνα, προσπάθησε να γίνει προπονητής.

Το φιλόδοξο, στα λόγια, πλάνο του, τον ήθελε ταυτόχρονα επενδυτή με αγορά του 1/3 των μετοχών, στην Κέτερινγκ.

Οι μπούκηδες δεχόντουσαν ποντάρισμα σχετικά με το αν θα άντεχε μέχρι τα Χριστούγεννα (τη αντίστοιχη δική μας παρέλαση). Εύκολο bet, αν και στο τέλος έγινε θρίλερ, αφού απολύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου δίχως να λάβει πένα τσακιστή. Η προπονητική καριέρα του G8, όπως επιθυμούσε πλέον να τον αποκαλούν, βάστηξε 39 μέρες. Απέτυχε σε όλες τις υπόλοιπες προσπάθειές του να αναλάβει ομάδα.

Η τελευταία σχέση του με το ποδόσφαιρο ήταν λιγοστές συμμετοχές με μια ομάδα «κατηγορίας παμπ», όπως λένε στην Αγγλία, την Άμπεϊ, που μετείχε στην Bournemouth Sunday League Division Four!

Τηλεόραση, αστυνομικοί σταθμοί και κέντρα αποτοξίνωσης

Αυτά τα 18 χρόνια που λείπει από τα γήπεδα, ο Γκάζα έκανε πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικά σόου, ακόμα περισσότερες σε αστυνομικά τμήματα και πολύ περισσότερες σε κέντρα αποτοξίνωσης.

Η θλιβερή ιστορία του περιλαμβάνει πολλές συλλήψεις σε κατάσταση μέθης, καυγάδες, τραυματισμούς, τόνους αλκοόλ και πολλά κιλά ναρκωτικά. 

 

Πέρα από όλα αυτά διαγνώστηκε με διπολισμό, βουλιμία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εξάρτηση στον τζόγο και στο junk food. Κοινώς το ‘καψε!

Μια κάποια δικαίωση για τον Γκάζα ήταν η μεγάλη δικαστική νίκη του επί του μιντιακού ομίλου της Mirror. Από το 2000 έως το 2010 είχαν μόνιμα χακαρισμένο το τηλέφωνό του και ήξεραν ανά πάσα στιγμή πού είναι και τι κάνει. 

«Τώρα καταλαβαίνετε γιατί έγινα αλκοολικός. Μου καταστρέψατε τη ζωή», κραύγασε στο δικαστήριο ο Γκασκόιν και ο πρόεδρος επιδίκασε αποζημίωση περίπου 200.000 ευρώ.

Για τη ζωή του γράφτηκαν μέχρι σήμερα εννέα βιβλία και γυρίστηκαν μια ντουζίνα ντοκιμαντέρ. Η φιγούρα του, ο θρύλος του ακόμα συγκινεί και ενδιαφέρει. Όπου κι αν σταθεί, ακόμα και στο μπαλκόνι για ένα τσιγάρο, τον περιμένει ένα κλικ.

Ο Γκασκόιν στα 54 πια, μοιάζει με 70άρη. Συνεχίζει να μπαινοβγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωσης κι όταν είναι «στεγνός» ζει σε ένα ήσυχο, απλό διαμέρισμα στο Ντόρσετ. Έχει «φάει» και την τελευταία από τις περίπου 20 εκ. λίρες που έβγαλε στην καριέρα του. Το σπιτικό του είναι γεμάτο με κειμήλια από την ποδοσφαιρική καριέρα του. Τα τελευταία πειστήρια της ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας που ήταν κάποτε ο Πολ Γκασκόιν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News