ΙΤΑΛΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 1-1 (3-2 πεν.): Οι Ιταλοί πιο λιοντάρια από τα λιοντάρια!

Ήρωας ο Ντοναρούμα, απέκρουσε δύο πέναλτι, ενώ οι Άγγλοι αστόχησαν στις τρεις τελευταίες εκτελέσεις τους. Νωρίτερα στην κανονική διάρκεια, ο Μπονούτσι “έσβησε” το γκολ του Σο, που είχε δώσει το προβάδισμα στους Άγγλους.

Πραγματικά, τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάρουν ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο οι Άγγλοι; Στήθηκε ένα Euro, που τους έφερε ουσιαστικά να παίζουν στην έδρα τους (πλην του προημιτελικού), με τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στο πλευρό τους.

Διέθεταν μια από τις ταλαντούχες ομάδες της ιστορίας τους, με εντυπωσιακά φυσικά προσόντα και εκπληκτική ενέργεια.

Μέχρι και βροχή έπεσε, μέσα στο κατακαλόκαιρο, για να γίνουν οι συνθήκες ακόμα πιο οικίες σε αυτούς.

Πέτυχαν στον τελικό γκολ πριν καλά-καλά συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα, το πιο γρήγορο στην ιστορία του Euro, με συνεργασία δύο αμυντικών παικτών.

Κι όμως την «πάτησαν» για άλλη μια φορά από τη… γριά αλεπού, την Ιταλία. Από μια ομάδα με καρδιά χίλιων λεόντων, που «κατάπιαν» όχι μόνο 3, αλλά 70.003 «λιοντάρια».

Ιταλία, μια εθνική ομάδα που έχει μάθει να γυρνάει παιχνίδια, να κερδίζει καλύτερους αντιπάλους, ακόμα κι όταν όλα είναι εναντίον της, όταν είναι, αντικειμενικά, χειρότερη, όταν όλα μοιάζουν χαμένα. Όπως ήταν αυτός ο τελικός του Wembley. Τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα μετράνε, άλλωστε. Και ένα Euro, που πλέον έγιναν δύο.

Σε ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος από όλες τις πλευρές, η Σκουάντρα Ατζούρα βρήκε το γκολ με τον ρέκορντμαν (πια) συμμετοχών σε Euro, Λεονάρντο Μπονούτσι στο 67’ και ταπείνωσε την Αγγλία μέσα στο σπίτι της, χτυπώντας την στη διαδικασία που χρόνια την στοιχειώνει. Στα πέναλτι. Με ήρωα τον Ντοναρούμα που απέκρουσε τα δύο τελευταία πέναλτι.

Το τρόπαιο δεν γυρνάει σπίτι του. Πάει στη Ρώμη, ως τρόπαιο θριάμβου μια άλλης εποχής, όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες κέρδιζαν με το μυαλό και την τακτική τους και όχι με τα νούμερα και τα μούσκουλα.

Η Ιταλία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πραγματικότητα.

Η Αγγλία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ανέκδοτο.

[5]

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Οι Άγγλοι την έχουν πατήσει ουκ ολίγες φορές στα πέναλτι. Απέτυχαν για άλλη μια φορά, τους κατάπιε η πίεση. Αστόχησαν οι παίκτες που μπήκαν ξεκούραστοι για να τη βοηθήσουν. Έγινε ήρωας ο Ντοναρούμα.

Η ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Φυσικά και δεν θα ήταν λογικό με το σκορ υπέρ της, η Αγγλία να πιέζει για το 2-0, όμως έδωσε πάρα πολύ χώρο στους αντιπάλους της, που ναι μεν δεν έγιναν ιδιαίτερα απειλητικοί, αλλά, Ιταλοί είναι, ένα γκολ, έστω και με στημένη φάση, μπορούσαν να το βρουν. Και το βρήκαν με τον γηραιότερο σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, τον 34χρονο Μπονούτσι.

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΜΠΟΝΟΥΤΣΙ – ΚΙΕΛΙΝΙ

Μπορεί να αιφνιδιάστηκαν στην αρχή, από την εκρηκτική προσπάθεια των Γουόκερ-Σο, αλλά στο υπόλοιπο παιχνίδι «κατάπιαν» τους φορ της Αγγλίας, βγαίνοντας πρώτοι στην μπάλα σχεδόν σε κάθε φάση μπροστά από την εστία του Ντοναρούμα. Κυρίαρχοι τόσο χαμηλά, όσο και στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και ακούραστοι, έβγαλαν 120’ αγώνα με αστείρευτες δυνάμεις.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΘΓΚΕΪΤ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΙΠΙΕΡ

Για άλλη μια φορά, ο τεχνικός της Αγγλίας άλλαξε τον παίκτη που καλύπτει τη δεξιά πτέρυγα από τη μέσα και μπροστά. Το μοναδικό νέο πρόσωπο στον τελικό σε σχέση με τους δύο ημιτελικούς ήταν ο Κίραν Τρίπιερ και την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Όπως είπε, με τον τρόπο που παίζει η Ιταλία, ο δεξιός winger του (Σάκα) θα περιοριζόταν σε αμυντικό ρόλο, άρα δεν θα εξυπηρετούσε το παιχνίδι του. Προσάρμοσε δηλαδή την τακτική του στο παιχνίδι του αντιπάλου.

Μόλις ισοφάρισε η Ιταλία, επανήλθε στο σχήμα που ξεκίνησε με τη Δανία, περνώντας τον Σάκα στη θέση του Τρίπιερ, θεωρώντας ότι οι Ιταλοί θα οπισθοχωρήσουν. Ο Σάκα, όμως, αποδείχτηκε ακίνδυνος.

ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΤΟΝ ΙΝΣΙΝΙΕ

Ο κοντοπίθαρος Ιταλός ήταν σε όλο το Euro o πιο επικίνδυνος παίκτης των Ιταλών, μόνιμη πηγή κινδύνων για τις αντίπαλες εστίες. Κι όμως ο Γουόκερ με τον Τρίπιερ του έκοψαν το δρόμο από τα δεξιά και ο Ράις (ειδικά αυτός) με τον Φίλιπς όταν σύγκλινε προς το κέντρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News