ΠΑΟΚ - Πώς άφησε το Τριφύλλι και πήρε τον Δικέφαλο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης

ΠΑΟΚ: Πώς άφησε το Τριφύλλι και πήρε τον Δικέφαλο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.

Ήταν σαν σήμερα -20 Μαρτίου- το 1929 όταν συγχωνεύθηκαν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.

Έτσι ο ΠΑΟΚ απέκτησε ως νέο έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό με τα φτερά κλειστά που συμβολίζουν το πένθος για τον ξεριζωμό από την πατρίδα.

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926 κι έπειτα από δύο μήνες προετοιμασίας αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ως μέλος της ΕΠΣΜ. Στις 15 Ιανουαρίου 1923, είχε ιδρυθεί στην Θεσσαλονίκη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης ακολούθησε η ανταλλαγή των πληθυσμών και ένας μεγάλος αριθμός από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην τουρκική επικράτεια

Από τους πρόσφυγες ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμής ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια. Από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης το 1925 και 4 μήνες αργότερα (1926) ο ΠΑΟΚ. Τα δύο σωματεία, ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και ΠΑΟΚ, συνυπήρξαν ως αντίπαλοι στο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης για μία μόνο σεζόν.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα αποσύρθηκε το 1927, ενώ το Μάρτιο του 1929 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης διαλύθηκε, απορροφούμενη πλήρως από τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ από την ίδρυσή του, θέτοντας τον προσδιορισμό Πανθεσσαλονίκειος στην ονομασία του και εφαρμόζοντάς τον στην πράξη, άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Η ΑΕΚ και τα τμήματα

Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης διέθετε εκτός από ποδοσφαιρικό τμήμα και τμήματα μπάσκετ, κολύμβησης, ποδηλασίας και στίβου. Στις 6 Μαρτίου 1927 έγινε ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΠΑΟΚ – ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 4-0. Το κοινό της πόλης τάχθηκε με το μέρος του ΠΑΟΚ και αποφασίστηκε πως δεν ήταν εφικτό να υπάρχουν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.

Η τελευταία παρουσία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στα αθλητικά δρώμενα σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1929, όταν συμμετείχε στους επίσημους αγώνες ανώμαλου δρόμου που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ. Ένα μήνα αργότερα η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης απορροφήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Την ίδια σεζόν 1928-29 ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε για τους αγώνες του το γήπεδο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στο χώρο όπου σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, καθώς νωρίτερα δεν είχε έδρα και για τις προπονήσεις χρησιμοποιούσε μια αλάνα στο κέντρο της πόλης ή το γήπεδο του Θερμαϊκού. Ταυτόχρονα, ο ΠΑΟΚ άλλαξε έμβλημα. Το Πέταλο με το Τετράφυλλο Τριφύλλι έγινε ο Δικέφαλος Αετός.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News