Πανόραμα ομαδικών σπορ 2021-22: Σάρωσε τα τρόπαια ο Ολυμπιακός, άτιτλη η ΑΕΚ

Εν αναμονή των τελικών για την κατάκτηση του τίτλου στην Basket League και μιας και η έναρξή τους θα καθυστερήσει λίγο, μετά το 1-1 της εκπληκτικής Λάρισας στην ημιτελική σειρά με τον Παναθηναϊκό, ας δούμε ποιοι σύλλογοι ήταν οι κερδισμένοι στη σεζόν 2021-22 στα πέντε δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα. 

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε μέχρι τώρα 9 από τους 19 διαθέσιμους τίτλους, δηλαδή πρωταθλήματα και κύπελλα, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ από 4 και η Πυλαία έναν.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της ΑΕΚ από τους τίτλους, μετά το περσινό τρεμπλ στο χάντμπολ. Τουλάχιστον η Ένωση απέκτησε ένα νέο μέλος στις μεγάλες κατηγορίες με την άνοδο της γυναικείας ομάδας χειροσφαίρισης.

Αυτό είναι το πανόραμα όλων των ομαδικών σπορ για τη σεζόν 2021-22 στις δύο βασικές παραδοσιακές διοργανώσεις κάθε αθλήματος, το πρωτάθλημα και το κύπελλο, σε άνδρες και γυναίκες. 

Ποδόσφαιρο

Στο βασιλιά των σπορ, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον 47ο τίτλο με σχετική άνεση. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τα τρία σερί τρόπαια και 22 τα τελευταία 26 χρόνια.

Στους τίτλους επέστρεψε ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του στον τελικό του Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Ήταν ο πρώτος για τους «πράσινους» από το 2014 και 19ος συνολικά, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη μετά τα 28 κύπελλα του Ολυμπιακού.

Στη Super League 2 υποβιβάστηκε ο Απόλλων, ανέβηκε ο Λεβαδειακός και εκκρεμεί το μπαράζ Λαμία – Βέροια.

Στις γυναίκες ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα για 17η φορά και 16η στα 17 τελευταία χρόνια. Το Κύπελλο έγινε για τελευταία φορά το 2018. 

Υποβιβάστηκαν Δόξα Δράμας, Γιάννινα, Αγροτικός Αστέρας, Μεσολόγγι, Αγία Παρασκευή και Φείδων Άργους. Πρωταθλήτριες στους τέσσερις ομίλους της Β’ Εθνικής αναδείχτηκαν ο Βόλος 2004, οι Νέες Ατρομήτου 2008, ο Λεοντικός Κηφισιάς και ο Τριαντών Ιαλυσού. 

Μπάσκετ

Στην πορτοκαλί μπάλα, ο Ολυμπιακός περιμένει στον τελικό των playoffs τον νικητή της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Λάρισα.

Το Κύπελλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός με νίκη επί του Παναθηναϊκού στον τελικό στα Δύο Αοράκια, την πρώτη του στο θεσμό από το 2011. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τα δέκα τρόπαια, τα μισά από όσα έχει στη βιτρίνα του ο Παναθηναϊκός.

Στην Α2 υποβιβάστηκε ο Ηρακλής και προβιβάστηκαν η Καρδίτσα και το Ψυχικό.

Η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού επανήλθε στην κορυφή μετά το 4-2 στις νίκες επί του περσινού πρωταθλητή Παναθηναϊκού στους τελικούς.  Ήταν το 6ο πρωτάθλημα σε 7 χρόνια για τις «ερυθρόλευκες». Πρώτος στη λίστα παραμένει ο Σπόρτινγκ με 21 τίτλους.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε το νταμπλ, καθώς επικράτησε στον τελικό Κυπελλου στα Χανιά της Ελευθερίας Μοσχάτου και έγινε πολυνίκης στο θεσμό με 5 (σερί) τρόπαια.

Υποβιβάστηκε ο Σπόρτινγκ που δεν μετείχε στην Α1 και ανέβηκαν ο Εύνικος Λιοσίων, ο Παναθλητικός Συκεών και ο Πρωτέας Βούλας.

Βόλεϊ

Οι χαλεπές εποχές για τον Παναθηναϊκό πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το δεύτερο πρωτάθλημα τα τρία τελευταία χρόνια και 15ο στην ιστορία τους. Υπολείπονται μόνο του Ολυμπιακού που μετρά 28. 

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το Κύπελλο, για τρίτη σερί χρονιά, με σχετικά εύκολη νίκη επί του Φοίνικα Σύρου στον τελικό της Γλυφάδας. Οι Θεσσαλονικείς έφτασαν τα τέσσερα τρόπαια και στη σχετική κατάταξη είναι στην 4η θέση πίσω από τον Ολυμπιακό, τον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό.

Ο Φίλιππος Βέροιας ήταν η ομάδα που υποβιβάστηκε, αφού έχασε σε δύο σειρές αγώνων μπαράζ, αρχικά από τον ΟΦΗ και έπειτα από της τρίτη ομάδα της Pre League, τον Άθλο Ορεστιάδας, που συνόδευσε τον Πήγασο Πολίχνης και τον Αριστοτέλη Σκύδρας στη Volley League

Ο Παναθηναϊκός έσπασε το οχταετούς διάρκειας μονοπώλιο του Ολυμπιακού και κατέκτησε το πρωτάθλημα και στις γυναίκες με 3-2 νίκες σε βάρους του αιώνιου αντιπάλου. Ήταν η πρώτη κούπα για τις «πράσινες» από το 2011 και 24η συνολικά (ρεκόρ). Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και το Κύπελλο με νίκη σε βάρος του ΑΟ Θήρας στο Ηράκλειο. Ήταν το 6ο τρόπαιο για την αθηναϊκή ομάδα. Προηγείται ο Ολυμπιακός με 9.

Ανέβηκαν ΖΑΟΝ και Αιγάλεω. Υποβιβάστηκαν Αμαζόνες, Πορφύρας και Αίας Ευόσμου.

Πόλο

Πιο δύσκολα από άλλες χρονιές ήρθε ο φετινός τίτλος για τον Ολυμπιακό. Στους τελικούς επικράτησε της Βουλιαγμένης και έφτασε τα 10 σερί πρωταθλήματα και 36 συνολικά. Οι «ερυθρόλευκοι» υπολείπονται μόλις δύο του «αυτοκράτορα» Εθνικού. 

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Βουλιαγμένη και στον τελικό Κυπέλλου στη Λάρισα, για να κατακτήσει το νταμπλ. Οι Πειραιώτες έφτασαν τα 23 κύπελλα, ένα μεγάλο ρεκόρ.

Υποβιβάστηκαν Άρης και ΟΥΚ Βόλου και ανέβηκαν ο Ηλυσιακός και ο Νηρέας Χαλανδρίου.

Τα εννέα συνεχή πρωταθλήματα έφτασαν τα κορίτσια το Ολυμπιακού και 13 συνολικά στην ιστορία τους στην Α1. Στους τελικούς επικράτησαν με 3-0 νίκες της Γλυφάδας, όπως και στον τελικό του Κυπέλλου για να πετύχουν έτσι το τρεμπλ, αφού είχαν κατακτήσει και την Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός στο Κύπελλο έχει κερδίσει τις 4 από τα 5 διοργανώσεις.

Στην Α1 ανέβηκαν Ολυμπιακός Αλίμου και ΓΣ Περιστερίου, ενώ υποβιβάστηκαν ο Ηλυσιακός και ο Νηρέας Χαλανδρίου που ανέβηκαν στους άνδρες!

Χάντμπολ

Ο Ολυμπιακός / Όμιλος Ξυνή, όπως είναι το επίσημο όνομά της ομάδας, διέκοψε τη διετή κυριαρχία της ΑΕΚ και κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας στη σειρά των τελικών που έγιναν στη Χαλκίδα. Οι «ερυθρόλευκοι» έπιασαν έτσι τον Δούκα και τον ΠΑΟΚ και υστερούν μόνο του Ιωνικού, του Φίλιππου, του Πανελληνίου και της ΑΕΚ.

Το Κύπελλο κατέκτησε η ομάδα-έκπληξη της χρονιάς σε όλα τα ομαδικά σπορ, η ΑΕΣΧ Πυλαίας με μεγάλη νίκη επί τη ΑΕΚ στον τελικό της Κοζάνης. Πολυνίκης του θεσμού παραμένει ο Φίλιππος Βέροιας, που υποβιβάστηκε στην Α2 μαζί με τη Σαλαμίνα, τον Άρη Νίκαιας και τον Φαίακα Κέρκυρας. Ανέβηκαν η ΧΑΝΘ και τα Βριλήσσια.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε τα 4 σερί πρωταθλήματα στις γυναίκες και 5 συνολικά στην ιστορία του μετά το 3-0 στις νίκες στη σειρά των τελικών επί της Νέας Ιωνίας. Πρώτη πάντα η Αναγέννηση Άρτας με 12. 

Ίδιο ζευγάρι και στον τελικό Κυπέλλου στη Χαλκίδα με τον ΠΑΟΚ να κάνει το νταμπλ και να φτάνει τα 6 τρόπαια. Η Αναγέννηση Άρτας προηγείται με 10. 

Στην Α1 θα αγωνίζονται τη νέα περίοδο ΑΕΚ και Ορφέας Σουρωτής, ενώ έπεσαν Αθηναϊκός, Προσοτσάνη, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών και Εθνικός Κοζάνης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News