Παναθηναϊκός -Ολυμπιακός: Το ιστορικό πάρτι του Σαραβάκου και η... έμπνευση του Γεωργιάδη

Παναθηναϊκός -Ολυμπιακός: Το ιστορικό πάρτι του Σαραβάκου και η… έμπνευση του Γεωργιάδη | Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος

Στις 28 Μαΐου 1986, ο Παναθηναϊκός συνέτριψε τον Ολυμπιακό 4-0 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο λιμάνι.

Αν υπάρχει ένας τελικός για τον οποίο καμαρώνουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού είναι αυτός του 1986. Απεναντίας οι φίλοι του Ολυμπιακού ντρέπονται. Με το δίκιο τους, η ομάδα τους γνώρισε τη συντριβή με 4-0.

Είχε το πάνω χέρι εκείνη την εποχή ο Παναθηναϊκός (το 1984 νταμπλ, την επόμενη χρονιά πορεία μέχρι τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών). Είχε πάρει το πρωτάθλημα και φέτος και κυνηγούσε το νταμπλ ενώ ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει στην 6η θέση.

Ωστόσο ένα ντέρμπι αιωνίων είναι πάντα απρόβλεπτο, ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατασταση των δυο ομάδων. Πόσο μάλλον ένας τελικός.

Η τιμωρία του Αποστολάκη

Για τον Ολυμπιακό στράβωσε πριν καν οι δυο ομάδες βγουν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Ο Αποστολάκης είχε συμπληρώσει κάρτες στον ημιτελικό με τον Άρη και θα έχανε το ματς. Δίχως αυτόν, ο Αντώνης Γεωργιάδης ανέθεσε την επικίνδυνη αποστολή, το μαρκάρισμα του φορμαρισμένου Σαραβάκου, στον Κοκολάκη.

Ε, ο μικρός έκανε πάρτι. Έβαλε δυο γκολ και είχε συμμετοχή σε ένα ακόμη που πέτυχε ο Βλάχος. Ο Ολυμπιακός κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο διάστημα στο οποίο το 1-0 έγινε 4-0 και η ευθύνη έπεσε βαριά στους ώμους του προπονητή ο οποίος είναι αλήθεια ότι τα θαλάσσωσε. 

 

 

Στο ημίχρονο έβγαλε έναν επιθετικό (Βαΐτση) κι έβαλε έναν στόπερ (Παπαγγέλη). Ταυτόχρονα προώθησε τον Γιώργο Τόγια στα χαφ και τον Τάσο Μητρόπουλο στην επίθεση. Ο ψηλός μπροστά δεν απείλησε ενώ αποβλήθηκε στο 90΄.

Η βαριά ήττα δρομολόγησε εξελίξεις στον Ολυμπιακό, τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Ο πρόεδρος Νίκος Ευθυμίου παραιτήθηκε και στο τιμόνι επέστρεψε ο Σταύρος Νταϊφάς που είχε αποχωρήσει ένα χρόνο πριν. Το μάρμαρο πλήρωσε με μερικούς μήνες καθυστέρηση και ο Αντώνης Γεωργιάδης ο οποίος απολύθηκε και τη θέση του πήρε ο Αλκέτας Παναγούλιας που έκανε ξανά πρωταθλητή τον Ολυμπιακό.

Ας θυμηθούμε τις 11αδες των δυο ομάδων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πιέτρ Πάκερτ): Μήνου – Ταράσης, Πατσιαβούρας, Μαυρίδης, Κυράστας, Ζάετς, Βλάχος, Γεροθόδωρος (62′ Ρότσα), Σαραβάκος, Mπατσινίλας, Χρήστος ∆ηµόπουλος (84′ Αντωνίου)

ΟΛΥΜΠIΑΚΟΣ (Αντώνης Γεωργιάδης): Αρβανίτης – Ξανθόπoυλoς, Κοκολάκης, Μίχος, Τόγιας, Παπαχρήστου, Μητρόπουλος, Σεµερτζίδης, Σέστιτς, Αναστόπουλος, Βαΐτσης (46′ Παπαγγέλης)

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News