MENU

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ: Το περιβαλλοντικά έξυπνο γήπεδο που γλιτώνει από τις πλημμύρες

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλοντος: Το περιβαλλοντικά έξυπνο γήπεδο που γλιτώνει από τις πλημμύρες -SportDay Αθλητικές Ειδήσεις

Όταν ο Άρθουρ Μπλανκ, ιδιοκτήτης των Atlanta Falcons και της Atlanta United, και η ομάδα σχεδιαστών του οραματίστηκαν το νέο στάδιο Mercedes-Benz στην Ατλάντα, ξεκίνησαν να κάνουν αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ. «Θέλαμε να επαναπροσδιορίσουμε την εμπειρία του γηπέδου», έχει εξηγήσει ο Scott Jenkins, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 2014 ως γενικός διευθυντής του γηπέδου.

«Σε κάθε βήμα της διαδρομής, ενώ ήμασταν επικεντρωμένοι στην εμπειρία των οπαδών, θέσαμε ως στόχο να κάνουμε τον χώρο όσο πιο περιβαλλοντικά έξυπνο μπορούσαμε», πρόσθεσε ο Jenkins, πρωτοπόρος στο κίνημα των πράσινων κτιρίων στον αθλητισμό και πρόεδρος του οργανισμού Green Sports.

Τον Νοέμβριο του 2017, το στάδιο Mercedes-Benz έγινε το πρώτο στον κόσμο που πιστοποιήθηκε ως LEED Platinum. Με περιβαλλοντικά κριτήρια, για να λάβει πιστοποίηση LEED, ένα κτίριο πρέπει να αποκτήσει 40 βαθμούς, ενώ για να φτάσει στο LEED Platinum, πρέπει να αποκτήσει επιπλέον 40. Ο Blank και η ομάδα του συγκέντρωσαν 88 πόντους, εξετάζοντας προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οικοδομικά υλικά, ενέργεια, νερό, ακόμα και την ακριβή τοποθεσία. Ο Τζένκινς είχε πει, «η προσέγγισή μας ήταν να επιδιώξουμε τα πάντα».

Αποθήκευση ενέργειας και νερού

Τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας του σταδίου περιλαμβάνουν 4.000 ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους όχι στην οροφή αλλά, ως μέρος της αισθητικής, στο ύψος των ματιών στις εισόδους εισιτηρίων και στα στέγαστρα των χώρων στάθμευσης. Τα πάνελ παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες για εννέα παιχνίδια των Falcons ή 13 αγώνες της United. Το προηγμένο πρόγραμμα διαχείρισης όμβριων υδάτων περιλαμβάνει μι αδεξαμενή όμβριων υδάτων 2,1 εκατομμυρίων γαλονιών και μια επιπλέον δεξαμενή 680.000 γαλονιών για συλλογή και επαναχρησιμοποίηση των όμβριων υδάτων για έναν πύργο ψύξης αλλά και άρδευση. Αυτό σε συνδυασμό με ειδικά εξαρτήματα αποδοτικής χρήσης του νερού οδήγησε σε μείωση κατά 47% στη χρήση του οικιακού νερού. Επιπλέον, δεδομένης της θέσης του σταδίου δυτικά του κέντρου - όπου οι γειτονιές μαστίζονται από πλημμύρες εδώ και χρόνια - ήταν σημαντικό για τον Blank και την ομάδα του να συμβάλλουν στη μείωση αυτών των φαινομένων και τα κατάφεραν.

Μεταφορές και πεζοπορία

Υπάρχουν όμως και συμπληρωματικές ενέργειες, οι οποίες είναι ανάλογης λογικής. Στο στάδιο υπάρχουν δύο στάσεις του μετρό MARTA, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρκαδόροι ποδηλάτων τις ημέρες των μεγάλων εκδηλώσεων και μονοπάτια φιλικά προς τους πεζούς.
Στο στάδιο Mercedes-Benz υπάρχει η τεράστια οθόνη βίντεο, φωτισμένη μόνο με LED. Στην πραγματικότητα, όλος ο φωτισμός του χώρου είναι LED, ο οποίος διαρκεί δέκα φορές περισσότερο από τον τυπικό φωτισμό και μειώνει τη χρήση ενέργειας έως 60%.
Μέριμνα υπάρχει και για τα φαγητά και ποτά του γηπέδου. Τα υλικά και εδώ είναι φιλικά προς το περιβάλλον, απουσιάζει το πλαστικό ενώ τρα πάντα είναι ενταγμένα σε προγάμματα ανακύκλωσης.
Ένα γήπεδο περιβαλλοντικά έξυπνο, πιλότος ενδεχομένως για νέα ανά τον κόσμο γήπεδα.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κυριακή 03 Ιουλίου 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ SPORTDAY.GR

X
Ολυμπιακός PreSeason: Ο αριστούχος της προετοιμασίας των πρωταθλητών στην Αυστρία-SportDay.gr

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ PRESEASON: Ο αριστούχος της προετοιμασίας των πρωταθλητών στην Αυστρία

ΑΕΚ μεταγραφές: «Προσθέτει» στο ρόστερ της παίκτες με κίνητρο το Μουντιάλ -SportDay.gr

ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: «Προσθέτει» στο ρόστερ της παίκτες με κίνητρο το Μουντιάλ

Παναθηναϊκός Μεταγραφές: Ανακοίνωσε τον Τσέριν έως το 2026-SportDay.gr

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Ανακοίνωσε τον Τσέριν έως το 2026

Παναθηναϊκός μεταγραφές: Ο «δυναμίτης» Μπέικον και το ερωτηματικό! -SportDay.gr

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Ο «δυναμίτης» Μπέικον και το ερωτηματικό!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Βόμβα» των Times, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ζήτησε να φύγει-SportDay.gr

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: «Βόμβα» των Times, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ζήτησε να φύγει

ΠΑΟΚ Preseason: Άρεσε για 1,5 ημίχρονο, πλήρωσε τα ατομικά λάθη-SportDay.gr

ΠΑΟΚ PRESEASON: Άρεσε για 1,5 ημίχρονο, πλήρωσε τα ατομικά λάθη

Ολυμπιακός PreSeason: Η black power και τα φθηνά λάθη στο φιλικό (3-1) με Σάλτσμπουργκ-SportDay.gr

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ PRESEASON: Η black power και τα φθηνά λάθη στο φιλικό (3-1) με Σάλτσμπουργκ

Παναθηναϊκός: Αυτά θα είναι τα φιλικά προετοιμασίας στην Αυστρία-SportDay.gr

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αυτά θα είναι τα φιλικά προετοιμασίας στην Αυστρία