Ουκρανία: Η Οδύσσεια μιας εθνικής ομάδας κι ο προπονητής που θα ήθελε να πολεμάει Ρώσους

Λουμπλιάνα, Μένχενγκλαντμπαχ, Έμπολι, Ριέκα και πλέον Γλασκώβη ελπίζοντας το ταξίδι να τους βγάλει μέχρι το Κάρντιφ στις 5 Ιουνίου. Είναι η πορεία των ποδοσφαιριστών της εθνικής Ουκρανίας προς τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά όχι το όνειρό τους. Αυτό είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη χώρα τους. Αύριο (1/6, 21:45), η Ουκρανία θα παίξει στο «Χάμπντεν Παρκ» με τη Σκωτία στον ημιτελικό των πλέι οφ για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Ο προπονητής ήθελε να πολεμήσει

Ο προπονητής Ολεκσάντρ Πετράκοφ, πάλι, θα ήθελε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου να υπερασπίζεται την πατρίδα του. «Είμαι 64, αλλά θα μπορούσα να εξοντώσω δύο – τρεις εχθρούς. Θα ήθελα να πολεμήσω αν μπορούσα», είπε στις αρχές του Απριλίου. Έχοντας ξεπεράσει τα όρια ηλικίας, η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν του επέτρεψε να λάβει ενεργό ρόλο στον πόλεμο. Του προτάθηκαν άλλοι ρόλοι τους οποίους αρνήθηκε.

Με τον καιρό αποδέχθηκε πως δεν θα μπορούσε να αφήσει και την ευθύνη που έχει ως προπονητής της εθνικής ομάδας, ακόμη και σε μια τέτοια εποχή. Μαζί με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τις αρχές της χώρας μελέτησαν διάφορες λύσεις για το πώς θα μπορούσαν κάποιοι παίκτες να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Αφού απορρίφθηκε οποιοδήποτε σενάριο να συμβεί αυτό εντός των συνόρων, άρχισε η αναζήτηση μιας πόλης του εξωτερικού καθώς και ομάδων για να δώσει η Ουκρανία φιλικά ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση στο ματς με τη Σκωτία.

Το φιλικό με την Γκλάντμπαχ

Τότε εμφανίστηκε ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν, πρόεδρος της UEFA. Σε συνεργασία με τις αρχές της χώρας του, της Σλοβενίας, έθεσαν στην διάθεση των Ουκρανών ένα προπονητικό κέντρο στην Λιουμπλιάνα. Ο Πετράκοφ κάλεσε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας που διεκόπη με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εν αναμονή των μεγάλων αστέρων της ομάδας όπως ο Ολεκσάντρ Ζιντσένκο, ο Αντρίι Γιαρμολένκο κι ο Ρουσλάν Μαλινόφσκι.

Στις 11 Μαΐου, η εθνική Ουκρανίας επέστρεψε στο γήπεδο. Έπαιξε και νίκησε με 2-1 την Γκλάντμπαχ στη Γερμανία, μπροστά σε περισσότερους από 20.000 θεατές. Οι πρόσφυγες του πολέμου παρακολούθησαν δωρεάν το ματς, ενώ τα έσοδα δόθηκαν στην κυβερνητική πλατφόρμα δωρεών Ukraine United 24, που προωθεί ο θρύλος του ουκρανικού ποδοσφαίρου Αντρίι Σεβτσένκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Οι δύσκολες αποστολές του Κουχάρσκι και η «επιχείρηση – ξεσκαρτάρισμα»

Στην Ιταλία και στην Κροατία

Στις 17 Μαΐου, ήταν η σειρά του ιταλικού σκέλους της πορείας. Έπαιξε με την Έμπολι στο «Καστελάνι». Κι εκεί ήταν δωρεάν για τους πρόσφυγες και τα έσοδα δόθηκαν στην ίδια πλατφόρμα. Η Ουκρανία νίκησε με 3-1. «Είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενήσαμε την εθνική Ουκρανίας στο σπίτι μας και τη βοηθήσαμε να προετοιμαστεί για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ήταν πολύ συγκινητικό, ιδίως την ώρα που ακούστηκε ο ύμνος.

Από τη μεριά του, ο Πετράκοφ, είπε: «Η προετοιμασία μας δεν είναι εύκολη και η αρχή ήταν ακόμη πιο δύσκολη, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Από πλευράς φυσικής κατάστασης δεν είμαστε πολύ καλά, αλλά ζητώ από όλους να δώσουν το μάξιμουμ». Μια μέρα μετά, δόθηκε το τελευταίο φιλικό στη Ριέκα της Κροατίας με την τοπική ομάδα και μπροστά σε 2.500 θεατές έληξε 1-1.

Στη Γλασκώβη και στο… Κάρντιφ κι ο τοίχος με τη Ρωσία

Με την Ουκρανία στη Γλασκώβη και να βλέπει στον ορίζοντα το Κάρντιφ όπου περιμένει η Ουαλία τη νικήτρια του αυριανού αγώνα (στις 5/6 ο τελικός των μπαράζ), ο Πετράκοφ μίλησε ξανά για τους Ρώσους. «Οι άνθρωποι μισούν όταν κάποιος εισβάλει στη γη τους. Θα περάσουν πολλά χρόνια για ηρεμήσει ο ουκρανικός λαός. Να παίξουμε εναντίον τους; Ελπίζω να μην συμβεί. Όσο θα είμαι ζωντανός δεν πρόκειται να δώσω ούτε το χέρι μου σε Ρώσο. Πρέπει να χτίσουμε έναν τοίχο και να κάνουμε τα πάντα για να τους κρατήσουμε μακριά μας», δήλωσε.

Μια πολύ μικρή «εκδίκηση» προσφέρει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA, άνοιξε τον δρόμο για να προκριθεί η Σαχτάρ στη φάση των ομίλων του επόμενου Champions League. Η ομάδα του Ντονέτσκ, μιας πόλης που υποφέρει με τις μάχες στο Ντονμπάς να έχουν ενταθεί και σχεδόν σε καθημερινή βάση οι τοπικές αρχές αναφέρουν θύματα αμάχους από τις ρωσικές επιθέσεις. Ο Πετράκοφ θα ήθελε να ήταν εκεί. Πολλοί από τους παίκτες του θα ήθελαν να βρίσκονταν εκεί. Η αποστολή τους, όμως, είναι άλλη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News