Νίκος Αλέφαντος: Το παιχνίδι που τον σημάδεψε, η κόντρα με τον Θωμά Μαύρο και οι ατάκες που άφησαν εποχή

Νίκος Αλέφαντος: Το παιχνίδι που τον σημάδεψε και οι κόντρες με τον Θωμά Μαύρο και οι ατάκες που άφησαν εποχή.

Ο Νίκος Αλέφαντος αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Μία μακρά πορεία σε ουκ ολίγες ομάδες και ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, τα τρία περάσματα από την μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό.

Μία αμφιλεγόμενη φιγούρα με εκρηκτικό ταπεραμέντο και χαρακτήρα, με πολλά ξεσπάσματα αλλά και πολύ ποδόσφαιρο. Η αφοσίωση στην μπάλα όπως την αποκαλούσε και η απέχθειά του στις δημόσιες σχέσεις. Οι περιπέτειες με τον μέντορά του, Ερνστ Χάπελ, που όπως πάντα έλεγε του έμαθε τα πάντα.

Το προπονητικό του ξεκίνημα το 1969 στον Αστέρα Εξαρχείων, τα σύντομα περάσματα από Απόλλωνα Καλαμαριάς και Εθνικό Πειραιώς για 12 και 15 ημέρες αντίστοιχα αλλά και το ρεκόρ του στον Ταύρο, όπου έκατσε στον πάγκο για μόλις τρεις ώρες. Το επεισοδιακό μόλις ένα παιχνίδι στην Καστοριά το 1978, αλλά και ο ξυλοδαρμός του δημοσιογράφου Γιώργου Βενετούλια, με τον Νίκο Αλέφαντο να τιμωρείται με 45 ημέρες αποκλεισμό από τα γήπεδα αλλά και πρόστιμο 100 χιλ. δραχμών. Η κόντρα του με τον Θωμά Μαύρο και η εκδίκηση του θρύλου της ΑΕΚ.

Το χαμένο πρωτάθλημα του 2004 στο ντέρμπι των «αιωνίων» που τον πίκρανε, με τον ίδιο να κατηγορεί τον διαιτητή της αναμέτρησης, Γιώργο Δούρο. Οι αναλύσεις του στα μεγάλα κανάλια για το ποδόσφαιρο, οι αντιδικίες και το τραγούδι που έγραψε το συγκρότημα «τα παιδιά της Πάτρας» για εκείνον.

Φοβερός ατακαδόρος, με εύστοχα σχόλια στις περισσότερες των περιπτώσεων που άφησαν εποχή. Κανείς δεν ξέφευγε από τον Νίκο Αλέφαντο που είχε άποψη για όλους και για όλα.

Ο θάνατός του στις 23 Ιουνίου του 2020 σε ηλικία 81 ετών βύθισε στη θλίψη τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, μετά από «μάχη» που έδωσε με προβλήματα υγείας.

Οι αναλύσεις στα μεγάλα «ραντεβού» και το «σκληρό ροκ» με τον Άγγελο Χαριστέα

Ο Νίκος Αλέφαντος αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο έναν από τους «δασκάλους» της προπονητικής για τα media, με πολλές εκπομπές να τον φιλοξενούν έτσι ώστε να αναλύσει αναμετρήσεις, να δώσει ιδέες και να εξηγήσει τα σωστά αλλά κυρίως τα λάθη των προπονητών.

Μία από τις πιο cult στιγμές, ήταν η διαμάχη του σε παράθυρο εκπομπής με τον Άγγελο Χαριστέα. Καλοκαίρι του 2008, η Εθνική μας ομάδα αγωνίζεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Ήττα στα δύο πρώτα παιχνίδια για την μέχρι τότε πρωταθλήτρια της Γηραιάς Ηπείρου και αποκλεισμός από τους ομίλους. Ο Νίκος Αλέφαντος καλείται να αναλύσει τα αίτια του αποκλεισμού και εκεί ξεκινά ένας άνευ προηγουμένου καυγάς με τον Άγγελο Χαριστέα κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Ο Αλέφαντος κατηγορούσε τους ποδοσφαιριστές για την απόδοσή τους, αλλά και το κατεστημένο, που όπως υποστήριξε δεν άφηνε τους νέους ποδοσφαιριστές να παίξουν για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Χαριστέας του απάντησε σε αυστηρό τόνο, κάτι που προκάλεσε και την έκρηξη του Αλέφαντου. Τελικά η σύνδεση έκλεισε, με τον υπεύθυνο της εκπομπής να κλείνει τον ήχο στον Νίκο Αλέφαντο.

Η κόντρα με τον Θωμά Μαύρο και ο ξυλοδαρμός του Βενετούλια

Πίσω στο 1986-87, η ΑΕΚ παρέπαιε, με τον τότε ιδιοκτήτη Ανδρέα Ζαφειρόπουλο να αποφασίζει να πάρει τον Νίκο Αλέφαντο στην άκρη του πάγκου. Ο Θωμάς Μαύρος αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών εκείνη την χρονιά και δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Αλέφαντος ξεκινά με δύο συνεχόμενες νίκες, όμως η συνέχεια δεν ήταν η ίδια. Ο Θωμάς Μαύρος προσπαθεί να επανέλθει και αγωνίζεται σε ένα παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Αλέφαντος όμως αποφασίζει να τον κάνει αλλαγή και εκεί ξεκινά η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και με τον κόσμο.

Πολλές οι αντιδράσεις της κερκίδας, με τον Αλέφαντο μετά το τέλος του αγώνα να κατηγορεί τον Μαύρο για αδιαφορία, ενώ όπως υποστήριξε πως πλέον έχει μεγαλώσει για να παίζει ποδόσφαιρο. Ο 33χρονος εκείνη την εποχή Μαύρος από την μεριά του δηλώνει πως ο Αλέφαντος θέλει να τον τελειώσει.

 

Μάλιστα ο Νίκος Αλέφαντος τότε ξυλοκόπησε και τον δημοσιογράφο Γιώργο Βενετούλια, κατηγορώντας τον πως είναι φίλος του Θωμά Μαύρου, ενώ σε δηλώσεις του έδωσε την δική του οπτική γωνία για το περιστατικό, που όπως υποστήριξε, έγινε η αιτία για να αποχωρήσει από την ΑΕΚ.

«Η ΑΕΚ έχει τιμωρηθεί με -3 βαθμούς για απόπειρα δωροδοκίας από την προηγούμενη σεζόν και έχει ξεκινήσει χάλια το πρωτάθλημα. Πρόεδρος, ο Ζαφειρόπουλος. Με παίρνουνε κι αρχίζω δουλειά. Πήγα πολύ καλά. Έχω φτάσει τις εννέα νίκες και παίζω με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Έχω κάνει το 2-0 και είναι το 80ό λεπτό του ματς. Ο Μαύρος είναι θεατής στο παιχνίδι. Βάζω λοιπόν τον Γεωργιάδη. Και την ώρα που τον βγάζω ξεσηκώνεται όλο το γήπεδο! Τελικά το κέρδισα το ματς 2-0. Την επόμενη ημέρα έρχεται ο Μαύρος στην προπόνηση και του λέω: «Κοίταξε να δεις. Δηλαδή πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, να μη γίνεις αλλαγή, εάν όμως δεν αποδίδεις;» Και μου απαντά: «Κοίταξε να δεις, δεν πρέπει να με κάνεις αλλαγή για να μη φαίνομαι ότι είμαι μεγάλος». «Μην ξανάρθεις. Όπως είσαι. Εντάξει; Τελειώσαμε»! Μετά έρχεται ο Βενετούλιας ο δημοσιογράφος που ήταν κολλητός του και μου λέει σε αυστηρό ύφος: «Τι έχεις με τον Μαύρο;» Και του λέω: «Τι είναι, γκόμενός σου;» και του τραβάω μία και του ξεκουμπώνω όλο το πουκάμισο και του το σκίζω και πάει έτσι στα κανάλια! Και βγαίνει και λέει ότι τον χτύπησα. Ο τσακωμός με Βενετούλια – Μαύρο έγινε η αιτία να φύγω από την ΑΕΚ».

Η καριέρα του Θωμά Μαύρου στην ΑΕΚ τελειώνει άδοξα, με τον ίδιο πάντως να παίρνει πίσω το αίμα του.
Δύο χρόνια αργότερα ο Μαύρος πήρε την εκδίκησή του. Αγωνιζόμενος στον Πανιώνιο βρήκε απέναντί του τον Αλέφαντο που προπονούσε τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδος. Ο «δικέφαλος» νικά με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, όμως το σκηνικό στη Νέα Σμύρνη ήταν διαφορετικό. Ο Μαύρος σκοράρει δύο τέρματα, με το δεύτερο μάλιστα στο 119′ δίνοντας έτσι την πρόκριση στους «κυανέρυθρους».

Οι θητείες στον Ολυμπιακό, το χαμένο πρωτάθλημα και ο Δούρος

Η πρώτη φορά που έκτασε στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας ήταν τη σεζόν 1983-84, με τον Σταύρο Νταϊφά να είναι τότε πρόεδρος. Δέκα χρόνια αργότερα έκτασε ξανά στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, με τον σύλλογο να έχει περάσει πλέον στα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη. Η τρίτη του θητεία ήρθε και πάλι μία δεκαετία μετά και ήταν και η πιο επεισοδιακή. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και το πρωτάθλημα πλησιάζε προς το τέλος του. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν πάση θυσία τη νίκη έτσι ώστε να περάσουν μπροστά.

Οι «πράσινοι» κερδίζουν πέναλτι και παίρνουν το προβάδισμα, όμως ο Ολυμπιακός κάνει την ανατροπή. Το παιχνίδι έχει φτάσει στο 71ό λεπτό, με τον Σωτήρη Κυργιάκο να χτυπά εκτός φάσης τον Ζιοβάνι και τον Βραζιλιάνο να απαντά. Ο Γιώργος Δούρος δείχνει την κόκκινη κάρτα μόνο στον παίκτη του Ολυμπιακού, με την ομάδα του Αλέφαντου να μένει με δέκα ποδοσφαιριστές για το υπόλοιπο του αγώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ισοφαριστούν οι «ερυθρόλευκοι» σε 2-2 και να χάσουν το πρωτάθλημα.

Η απόφαση του Γιώργου Δούρου και η κατάληξη της αναμέτρησης ήταν κάτι που δεν μπόρεσε ποτέ να δεχτεί ο Νίκος Αλέφαντος και πάντοτε έβγαζε πικρία όταν αναφερόταν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα όπως είχε πολλάκις πει και ο ίδιος, αυτό είναι το μοναδικό παιχνίδι που θα ήθελε να ξαναπαίξει.

 

Κάποιες από τις ατάκες που άφησαν εποχή

Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος που δεν μασούσε τα λόγια του. Ότι και αν πίστευε, είτε λάθος είτε σωστό το έλεγε. Οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία. Ανέλυε από πολιτική μέχρι αθλητισμό και από ιατρική μέχρι κοινωνικά. Πάμε να δούμε μαζί κάποιες από τις καλύτερες ατάκες του.

– Για τον Κάρλο Αντσελότι: «Έχεις παραφουσκώσει. Τρως πολλές μακαρονάδες και παστίτσια. Δεν είχες κουράγιο για τίποτα. Μονάχα σήκωνες τα χέρια. Άστα ρε Αντσελότι αυτά. 

– Πριν τις εκλογές του 2015 ο Νίκος Αλέφαντος απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς και συγκεκριμένα στον Αντώνη Σαμαρά: «Έχει προσωπικότητα; Ντιμπέι ρε αύριο το πρωί. Φέρτε μου εμένα τον Μουρίνιο, δέκα προπονητές να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα φουλάρω. Δεν κωλώνω. Τι κωλώνεις ρε Σαμαρά…

– Για τους επιθετικούς και συγκεκριμένα τον Παπάζογλου: «Ο Παπάζογλου; Τον Παπάζογλου αύριο κύριε Μίνο, σου κάνω πρόβλεψη. Εδώ πιο κάτω χτίζουν μία οικοδομή. Στείλε τον να κάνει μεροκάματο και πες του να αφήσει την μπάλα. Στα μπετά…

– Για τον Φερνάντο Σάντος: «Ρε είμαστε με τα καλά μας τώρα; Ο Σάντος κοιμάται στον πάγκο. Μην μας τον παρουσιάζουν για φιλόσοφο τον Πορτογάλο. Ο Σάντος θα έχουν μπει οι εχθροί στην πόλη και αυτός θα κοιμάται ακόμα.

– Για τον Γιώργο Δώνη και το μπουφάν του:«Κουνήσου ρε Δώνη λίγο στον πάγκο. Άσε το στυλ και μου κοιτάς τον Βενγκέρ με την γραβάτα. Ο Βενγκέρ 20 χρόνια δεν παίρνει πρωτάθλημα, άλλα 40 δεν θα πάρει 60. Άσε ρε Δώνη την σακούλα στην πλάτη, βγάλτο αυτό το «τομάρι» που φοράς, δώσε μία εντολή, άσε το παγωμένο.»

Το τραγούδι που γράφτηκε προς τιμήν του

Το 1983, ένα συγκρότημα εν ονόματι «τα παιδιά από την Πάτρα» εμπνεύστηκαν ένα τραγούδι από την προσωπικότητα του Νίκου Αλέφαντου αλλά και την διαμάχη του με μία εφημερίδα της εποχής και το συμπεριέλαβαν στον δίσκο τους. Το τραγούδι εξυμνούσε το ταπεραμέντο και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Νίκου Αλέφαντου.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως το τραγούδι αυτό όταν το πρωτοάκουσε, συγκινήθηκε πολύ και μάλιστα το θεώρησε ιδιαίτερη τιμή. Αυτός ήταν ο Νίκος Αλέφαντος. Ένας άνθρωπος με εκρήξεις αλλά και μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο. Παλικάρι όπως έγραψαν και τα παιδιά της Πάτρας.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News