Nations League: Με ίδια υλικά ο Πογιέτ κυνηγάει θαύματα και πρόκριση στα τελικά του Euro 2024

Καινούργια διοργάνωση, ίδια, πάνω-κάτω πρόσωπα και νέος προπονητής. Με… αέρα αισιοδοξίας, μπόλικη διάθεση, αλλά και κούραση από μια σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε.

Αυτό είναι το τοπίο στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που καλείται για μια ακόμα φορά να επανέλθει στις ράγες που οδηγούν σε προκρίσεις και από την οποία… εκτροχιάστηκε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και την αποχώρηση του καθ’ όλα επιτυχημένου Φερνάντο Σάντος. Με έναν έβδομο προπονητή σε διάστημα οχτώ ετών, επίδοση που θυμίζει Super League στα χειρότερά της.

Ο Γκουστάβο Πογέτ, είναι ο νέος «προφήτης», καλείται να οδηγήσει την Εθνική στη Γη της Επαγγελίας και να την ανεβάσει – επιτέλους – στη Β’ κατηγορία του Nations League κερδίζοντας τον όμιλό της. Και από εκεί, – ποιος ξέρει;- ακόμα στα τελικά του Euro 2024!

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Το ρόστερ της Εθνικής και η τακτική του Πογιέτ

Ο Ουρουγουανός θα πραγματοποιήσει σήμερα (2 Ιουνίου) στο Μπέλφαστ το επίσημο ντεμπούτο του, αλλά ούτε άγνωστος είναι στα μέρη μας, αφού πέρασε από τον πάγκο της ΑΕΚ και μια πρώτη γεύση πήρε από τη… διπρόσωπη ομάδα του στα εκτός έδρας φιλικά με τη Ρουμανία (νίκη) και το Μαυροβούνιο (ήττα) τον περασμένο Μάρτιο. 

Εκείνη η Εθνική σε σχέση με τη σημερινή δεν είχε Γιαννούλη, Κώτσιρα, Μπάλντοκ, Κουρμπέλη, Παπανικολάου και Μασούρα. Ουσιαστικά μόνο ο τελευταίος θεωρείται βασικό στέλεχος της ομάδας, ενώ από τον Μπάλντοκ, που μόλις πρόσφατα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά τόσο νωρίς, στην… πονεμένη δεξιά πτέρυγα. Η Εθνική χρειάζεται έναν καλό Κουρμπέλη, αν κα υπάρχουν στη θέση του οι Σιώπης, Μπουχαλάκης, ενώ τις μετοχές του έχει ανεβάσει ο Λημνιός, που θα κληθεί να πάρει τη θέση του απόντα Πέλκα στη δεξιά πλευρά της επίθεσης.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα δεν θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά το υλικό της σε αυτά τα… στριμωγμένα ματς με τη Βόρεια Ιρλανδία, τον κακό δαίμονά της, Κόσοβο και την Κύπρο. Το σύστημα θα είναι λογικά το 4-3-3, με ένα παίκτη στην κορυφή της επίθεσης και δύο στα άκρα.

Πού ποντάρει ο Πογιέτ για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την άνοδο ορισμένων παικτών που έκλεισαν με θετικό πρόσημο τη σεζόν, όπως ο Τσιμίκας, το νεανικό κεντρικό δίδυμο της άμυνας, Μαυροπάνος – Χατζηδιάκος, οι πρωταθλητές Τουρκίας Μπακασέτας και Σιώπης, αλλά και το δίδυμο των επιθετικών, Παυλίδης – Γιακουμάκης, που είχαν μια πολύ παραγωγική σεζόν σε Ολλανδία και Σκωτία αντίστοιχα.

Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να περιμένει θαύματα από τους ίδιους παίκτες με λίγες μέρες προπονήσεων στα πόδια τους ως σύνολο, ούτε ο Πογιέτ έχει δείξει να θέλει να αλλάξει πολλά στην τακτική.

Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι διάθεση, «καθαρό μυαλό», προσπάθεια και πιο συμπαγή ομάδα, που δεν θα την πιάνει τρικυμία όταν, έστω αυτοί οι αντίπαλοι που δεν είναι δα και μεγαθήρια, την πιέσουν ή αμυνθούν μαζικά, αν τύχει και προηγηθούν στο σκορ.

Το πρόγραμμα των αγώνων

Η Ελλάδα θα δώσει τις πρώτες της εξετάσεις κατά σειρά με τις Βόρεια Ιρλανδία (2/6) και Κόσοβο (5/6) εκτός, την Κύπρο (9/6) και τον Κόσοβο (12/6), ξανά, εντός. Για το Σεπτέμβρη, ελπίζουμε όχι ως μεταξεταστέα η Ελλάδα θα δώσει τα τεστ με Κύπρο εκτός (24/9) και Βόρεια Ιρλανδία εντός (27/9). 

Το πρόγραμμα δείχνει ευνοϊκό, καθώς ο «τελικός» με τους Βορειοιρλανδούς θα γίνει στην έδρα μας, στο πέσιμο της αυλαίας. 

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στην πρώτη της φάση με διαδικασία fast-track, αφού θα ακολουθήσει το Νοέμβριο το Μουντιάλ του Κατάρ.

Ο δρόμος από το Nations League στο Euro 2024

Τώρα, όσον αφορά τα κέρδη της ελληνικής ομάδας από το Nations League και πώς συνδέονται με το Euro 2004, τα πράγματα είναι… περίπλοκα.

Κατ’ αρχάς, αν η Ελλάδα κερδίσει τον όμιλό της, προβιβάζεται στο Nations League και στην επόμενη έκδοση του θεσμού θα παίζει στη Β’ κατηγορία.

Αν στα προκριματικά του Euro 2024, η Εθνική δεν καταλάβει μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις του ομίλου της, τότε αυτή η πρωτιά (αν την κατακτήσει βέβαια) στο Nations League θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει στο Final-4 της διοργάνωσης από όπου η νικήτρια, μία ομάδα δηλαδή θα περάσει στα τελικά του Euro 2024.

Από αυτό το Final-4 θα εξαιρεθούν οι ομάδες της Γ’ κατηγορίας που θα έχουν εξασφαλίσει θέση στα τελικά του Euro, το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και μια πιθανή δεύτερη θέση στον όμιλο, μπορεί να σε οδηγήσει στην τελική τετράδα, αν έχεις συντελεστή (προκύπτει από τα αποτελέσματα στο Nations League) καλύτερο από τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας που δεν πέρασαν στο Euro.

Οι αγώνες στο Final-4 θα είναι μονοί με το πλεονέκτημα της έδρας στα ημιτελικά να έχουν οι ομάδες με την καλύτερο συντελεστή, ενώ η κορυφαία θα φιλοξενήσει και τον τελικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News