Μπρις Σαμπά: Ο ήρωας της Νότιγχαμ είχε κλείσει το τηλέφωνο στα... μούτρα του Ανιγκό!

Μπρις Σαμπά: Ο ήρωας της Νότιγχαμ είχε κλείσει το τηλέφωνο στα… μούτρα του Ανιγκό! Η απίθανη ιστορία του τερματοφύλακα που οδήγησε την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον τελικό ανόδου της Championship

Ο μεγάλος ήρωας της Νότιγχαμ Φόρεστ από το βράδυ της Τρίτης δεν είναι άλλος από τον Mπρις Σαμπά, αφού αποκρούοντας 3 πέναλτι στον ημιτελικό με την Σέφινλτ Γιουνάιτεντ, έστειλε την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Χάντερσφιλντ, με φόντο την πολυπόθητη άνοδο στην Premier League. 

Ο γεννημένος στον Κονγκό και συγκεκριμένα στο Λινζολό 28χρονος τερματοφύλακας, ξεκίνησε την περιπέτειά του στα αγγλικά γήπεδα τον Αύγουστο του 2019 όταν αποκτήθηκε από την Νότιγχαμ Φόρεστ. Πώς άρχισε όμως η διαδρομή του στο ποδόσφαιρο;

Έξι ετών φτάνει μόνος του στη Γαλλία

Μεγάλωσε στη Γαλλία, όπου μετακόμισαν οι γονείς του. Όπως δηλώνει πάντα περήφανα, το είδωλό του είναι ο πατέρας του, που επίσης αγωνιζόταν στη θέση αυτή. «Σε ηλικία ενός έτους, έφυγα για την Ακτή του Ελεφαντοστού επειδή ο πατέρας μου (σ.σ. που φέρει το ίδιο όνομα και ήταν μέλος της εθνικής ομάδας) είχε υπογράψει εκεί, στην Africa Sports. Ξεκίνησα να μπάλα γύρω στα τέσσερα με πέντε χρόνια. Ήμουν παίκτης γηπέδου. Δεν είχα καθορισμένη θέση, όπως συμβαίνει συχνά όταν είσαι νέος. Θυμάμαι όμως ότι έπαιζα συχνά ως αριστερός χαφ. Όχι όμως αμυντικός, λίγο πιο ψηλά. Τα παιδικά μου είδωλα; Μου άρεσε ο Ίκερ Κασίγιας. Αλλά ο σύλλογος που υποστηρίζω είναι η Μπαρτσελόνα και ο παίκτης που μου αρέσει πολύ είναι ο Λιονέλ Μέσι», έχει πει ο Σαμπά. «Μετά την Africa Sports, ο πατέρας μου έφυγε για να παίξει στη Γαλλία, στην Pacy-sur-Eure, ενώ με τη μητέρα μου, τα αδέρφια μου και τις αδερφές μου, μείναμε στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αλλά στα τέλη του 2000, με τον ξάδερφό μου, τον οποίο θεωρώ μεγάλο αδερφό μου, απογειωθήκαμε από το Αμπιτζάν στις 31 Δεκεμβρίου. Με στόχο να πάω στον πατέρα μου. Βασικά, έπρεπε να έρθουμε όλοι. Αλλά λόγω έλλειψης μέσων, ήρθα μόνος. Η υπόλοιπη οικογένειά μου έφτασε ένα μήνα αργότερα. Τότε ήμουν έξι χρονών. Γρήγορα μπήκα σε ένα κλαμπ, στο Villepinte, στην περιοχή του Παρισιού. Πριν ενταχθώ στην Pacy-sur-Eure τον επόμενο χρόνο.

Τερματοφύλακας από… σπόντα αλλά με γονίδιο 

Πότε φόρεσε γάντια για πρώτη φορά; «Ήταν ακριβώς κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στη Pacy-sur-Eure. Έλειπε ένας τερματοφύλακας. Πρότεινα στον προπονητή μου να πάω εγώ στην εστία. Και μου είπε ότι ήμουν καλύτερος από τον δικό μας στη θέση του (γέλια).Έτσι έμεινα εκεί. Τότε ήταν μια αποκάλυψη για εμένα. Πιο μικρός, ειλικρινά, μου άρεσε να είμαι στο γήπεδο. Στο σπίτι έπαιζα με τα γάντια του πατέρα μου, αλλά κατά τα άλλα προτιμούσα να είμαι παίκτης εκτός γηπέδου». 

Σε συνεντευξή του στο France Football έχει αναφέρει πότε αποφάσισε ότι θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής: «Στα έντεκα, λίγο πριν μπω στο προπονητικό κέντρο της Χάβρης. Την ημέρα που πήγα στην οικογένειά μου, ο πατέρας μου με κινηματογράφησε ρωτώντας με τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Του είπα ότι ήλπιζα να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το άρχισα γελώντας, χωρίς να παίρνω τον εαυτό μου στα σοβαρά. Όταν βλέπω αυτό το βίντεο σήμερα, λέω στον εαυτό μου ότι μάλλον κάτι ήξερα τελικά».

Ο αδερφός του Μανταντά, τα έξι γκολ και η Χάβρη

Ο Σαμπά έχει περιγράψει πότε η κατάσταση… σοβάρεψε και έγινε πια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. 

«Έκανα προπόνηση με τον αδερφό του Στιβ Μαντάντα, τον Ρίφι. Μια Τετάρτη έρχεται ο προπονητής μου να με δει. Μου λέει ότι πρέπει να πάω στη Χάβρη για προπόνηση. Του λέω ”πώς έτσι;”. Δεν κατάλαβα γιατί. Παίρνω τηλέφωνο τον πατέρα μου, που πάντα μου απαγόρευε να ξεπεράσω τα 100 μέτρα από το σπίτι. (Χαμογελάει.) Στην πραγματικότητα, το ήξερε ήδη και ως εκ τούτου μου επέτρεψε να πάω εκεί. Είμαι δέκα χρονών όταν φτάνω εκεί και παίζω έναν αγώνα με παίκτες δεκατριών ή δεκατεσσάρων ετών! Ήταν από τις πρώτες φορές που έπαιξα σε μεγάλο γήπεδο. Δεν καταλάβαινα τίποτα! Παίζω το παιχνίδι και δέχτηκα πέντε-έξι γκολ. Για μένα τότε το τέρμα έμοιαζε τεράστιο! Γυρίζω σπίτι και τότε είπα στον εαυτό μου ότι είχα πάει στη Χάβρη για το τίποτα. Δυο-τρεις μέρες αργότερα, ο πατέρας μου έλαβε ένα γράμμα από τον σύλλογο, που έλεγε ότι με ήθελαν την επόμενη χρονιά. Δεν το κατάλαβα! Μάλλον όταν έγινα επαγγελματίας, στα δεκαέξι μου, συνειδητοποίησα πραγματικά τι μου συνέβαινε και ότι επρόκειτο να το κάνω επαγγελματικά». 

Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία της Χάβρης (Λε Αβρ Ατλετίκ Κλαμπ Φουτμπόλ Ασοσιασιόν), το 2011, μιας ομάδας που έχει αναδείξει παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως τον Στιβ Μανταντά, τον Πολ Πογμπά, τον Ραχίντ Μαχρέζ και άλλους. Ιστορικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1872 και το 1959 αναδείχτηκε κυπελλούχος ενώ αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Γρήγορα μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα, υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο σε ηλικία 16 ετών.

Το τηλεφώνημα του Ανιγκό δεν ήταν φάρσα τελικά! 

Ούτε ο ίδιος ο Σαμπά δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τον ήθελε η Μαρσέιγ. 

«Μια μέρα δέχομαι ένα τηλεφώνημα από τον Ζοζέ Ανιγκό. Δεν το παίρνω στα σοβαρά και το κλείνω. Νόμιζα ότι ήταν φάρσα από έναν φίλο μου και το έκλεισα!Το θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, 26 ή 27, ήμουν διακοπές στο Παρίσι με έναν φίλο. Ο ατζέντης μου με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει: ”Ο Ζοζέ Ανιγκό σε καλεί και εσύ τον κλείσεις. Είσαι τρελός!” Ο Ανιγκό με καλεί πίσω και μου ανακοινώνει: ”Θα είμαι ξεκάθαρος μαζί σου, σε θέλουμε τώρα για τη διαδοχή του Μανταντά. Θα φροντίσουμε να υπογράψεις μαζί μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ήταν απίστευτο γιατί η Μαρσέιγ ήταν ο σύλλογος που υποστήριζαν όλοι στην οικογένειά μου!». 

Χαβαλές με τον Μεντί, νοκ άουτ ο Μανταντά και επεισοδιακό ντεμπούτο! 

Ο Σαμπά θυμάται πώς αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Μαρσέιγ:

«Ήταν κόντρα στην Γκινγκάμπ (17 Μαΐου 2014, 1-0). Αντικαθιστώ τον Στιβ Μαντάντα, που τραυματίστηκε στο κεφάλι, μετά από δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά. Παρεμπιπτόντως, έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 εξαιτίας αυτού. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Θυμάμαι ότι ήμουν στον πάγκο με τον Μπέντζαμιν Μεντί. Ειλικρινά, μιλούσαμε για τις διακοπές μας, νομίζαμε ότι θα κάνουμε αυτό, αυτό. Δεν βλέπαμε καν τον αγώνα. Κάποια στιγμή, αγγίζει το πόδι μου και μου λέει «Μπρις, Μπρις, Μπρις, θα μπεις μέσα, ο Στιβ είναι νοκ άουτ». Γυρίζω το κεφάλι μου και βλέπω τον Λοράν Σπινοσί, τον προπονητή τερματοφυλάκων, να μου κάνει νόημα να βιαστώ. Δεν ήμουν καθόλου έτοιμος! Πήγε πολύ καλά. Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα να ξεκινάς εκείνη τη στιγμή, ειδικά με το γήπεδο γεμάτο στον τελευταίο αγώνα».

Η καλύτερη εμπειρία του από τους Μαρσεγέζους ήταν ένα ματς κυπέλλου με τη Ρεμς, ενώ η συμμετοχές του στο Champions League έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη του, αφού μέχρι τότε, το «ζούσε μόνο μέσω του PlayStation».

Ο ισχυρός ανταγωνισμός τον έφερε ως δανεικό στην Νανσί και το 2017 πήγε στην Καέν, όπου έμεινε έως το 2019, πραγματοποιώντας 49 συμμετοχές και διατηρώντας ανέπαφη την εστία του σε 15 αγώνες. Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν στη Ligue 1, ο Κονγκολέζος γκολκίπερ  έκανε 142 συνολικά αποκρούσεις, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακα στην κατηγορία. Δέχτηκε μόλις 54 γκολ, λιγότερα από τις πέντε κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος και μόνο δύο περισσότερα από τη Μαρσέιγ και τη Ρεν.

Στη Νότιγχαμ, γρήγορα καθιερώθηκε ως βασικός, υπερασπίστηκε την εστία της νέας του ομάδας 43 φορές και έγινε αγαπημένος των οπαδών. Εντυπωσίασε πραγματοποιώντας καθοριστικές αποκρούσεις, με την άνοδο στην Premier League να χάνεται οριακά. Η επόμενη σεζόν ήταν εξίσου γεμάτη, με 46 παιχνίδια και φέτος ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην πορεία της ομάδας του προς τα μεγάλα σαλόνια, που πια απέχει μόλις ένα παιχνίδι. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 132 ματς με τη φανέλα της Φόρεστ, σε 44 από τα οποία δεν δέχτηκε γκολ. 

O Σαμπά εκτός γηπέδων – Η κόρη του και το πινγκ πονγκ

Του αρέσει το πινγκ -πονγκ, που είναι το δεύτερο αγαπημένο του άθλημα, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το ποδόσφαιρο. Αγαπάει πολύ την κονγκολέζικη κουζίνα αλλά δεν κρύβει την αδυναμία του στα γεύματα των Mc Donalds. Ο μεγάλος του έρωτας είναι η κόρη του, με την οποία και τη σύζυγό του περνάει τον ελεύθερο χρόνο του, ενώ του αρέσουν και ο σειρές. Αγαπημένο του είδος μουσικής είναι το Afro pop και η R’N’B. To Λας Βέγκας τον εξιτάρει ως προορισμός και το έχει επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν. 

Ένα ματς χωρίζει την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη από την Premier League, με τον γκολκίπερ της να ευχαριστεί τον κόσμο, που φώναζε ρυθμικά το όνομά του, για τη στήριξή του. «Εγώ και όλοι μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους οπαδούς μας, γιατί παρά τις δυσκολίες τα καταφέραμε. Από τη δύναμη που μου δώσατε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», έγραψε στα social media. Ο ίδιος έχει πει ότι οι φίλαθλοι στις κερκίδες του δίνουν δύναμη αλλά και πίεση ώστε να παίζει καλύτερα, κάτι που του αρέσει πολύ. 

Δείτε το βίντεο με τις αντιδράσεις των οπαδών της Φόρεστ στην απόκρουση του πέναλτι: 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News